Doğu Akdeniz'de kriz: NATO, Yunanistan ve Almanya'dan Türkiye açıklaması, Ankara'dan cevap

Akdeniz'de sismik arama yapmaya hazırlanan Oruç Reis gemisi için NAVTEX ilan edildi. NAVTEX, 23 Ağustos tarihine kadar olan süreyi kapsıyor. Yeni NAVTEX'in ardından Yunanistan'da Ulusal Güvenlik Konseyi toplanırken, Yunan Ordusu da alarma geçti. NAVTEX ilanı sonrası Yunanistan Başbakanı Miçotakis arka arkaya telefon görüşmeleri yaparak destek ararken, NATO, Yunan ve Alman Dışişleri'nden Türkiye açıklaması geldi.

ABONE OL
GİRİŞ 10.08.2020 15:13 GÜNCELLEME 11.08.2020 08:45 DÜNYA
Doğu Akdeniz'de kriz: NATO, Yunanistan ve Almanya'dan Türkiye açıklaması, Ankara'dan cevap

Yunan Army Voice gazetesine göre: Yunanistan Ordusu, Türkiye'nin Rodos ve Kastelorizo adaları arasındaki bölgede askeri tatbikat düzenleme planları üzerine alarm verdiğini duyurarak ordu birimlerinin neredeyse tamamının izinlerinin iptal edildiğini açıkladı.

 

Son dakika haberi: Türkiye Akdeniz'de yeni NAVTEX ilan etti

KONSEY TOPLANDI! FLOROS: HER ŞEY GÜZEL OLACAK

Ankara'nın Oruç Reis'i Akdeniz'e göndermesi üzerine Atina'da hareketli dakikalar yaşandı. Yunan Başbakan Miçotakis, Ulusal Güvenlik Konseyi'ni topladı. Sıcak gündemli toplantıyla ilgili resmi açıklama yapılmazken, konseyin üyelerinden Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros ilginç bir çıkışta bulundu. Floros, Doğu Akdeniz'le ilgili "Her şey yolunda. Her şey güzel olacak" dedi.

NAVTEX ilan edilen Oruç Reis'ten ilk görüntüler

YENİ NAVTEX İLANI

Türkiye bu sabah Oruç Reis Gemisi için yeni bir NAVTEX (Denizcilere Duyuru) yayınladı. Yayınlanan NAVTEX'e göre; 23 Ağustos tarihine kadar bölgede arama-tarama çalışmaları yapılacak.

Navtex nedir? Navtex ilan etmek ne anlama geliyor?

MİÇOTAKİS TELEFONA SARILDI! NATO'DAN AÇIKLAMA

Başbakan Kiryakos Miçotakis, Doğu Akdeniz'de Türkiye ile yaşanan gerilimi Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile telefonda görüştü. Miçotakis, Michel ile görüşmesinde Türkiye'nin tavrının doğru olmadığını ve bu kararların "endişe verici" olduğunu söyleyerek AB'den destek istedi. Yunan Başbakan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile de bir görüşme gerçekleştirdi. Stoltenberg, sosyal medya hesabından mesaj paylaşarak, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'le yaptığı telefon görüşmesinde Doğu Akdeniz'e ilişkin gelişmeleri ele aldıklarını kaydetti. Genel Sekreter Stoltenberg, "Doğu Akdeniz'deki durum, müttefik dayanışması ruhuyla ve uluslararası hukuka uygun şekilde çözülmeli" ifadesini kullandı.

BİR GÖRÜŞME DE DIŞİŞLERİ'NDEN

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides ve Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry, EastMed projesi ile bölgesel konuları görüştü.

YUNANİSTAN VE ALMANYA DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı: "Türkiye'nin sismik araştırmalar konusunda yayınladığı uyarı illegal. Türkiye'nin yasa dışı eylemleri bölgede barış ve güvenliği baltalıyor. Bu adımları durdurmaya çağırıyoruz. Yunanistan şantajı kabul etmeyecek. Ülkemizin egemenlik haklarını savunacağız."

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christofer Burger, pazartesi günü Berlin'de düzenlediği basın toplantısında, "Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de daha fazla sismik araştırma yapma kararını endişeyle karşıladık. Hem Yunanistan hem de Türkiye'yi müzakereleri sürdürmeye çağırıyoruz. Bu yanlış bir sinyal. Tek taraflı atılan adımlar, bizi tek bir adım bile öteye götürmez. Türkiye, AB ile olan ilişkilerini daha da zorlaştırıyor" ifadelerini kullandı.

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert ise, Akdeniz’in doğusuna ilişkin gelişmeleri yakından izlediklerini belirtti. Bölgede yeniden gerilim yaşanmasından dolayı endişe duyduklarını ifade eden Seibert, "En önemlisi ve acilen ihtiyaç duyulan şey, ilgili ülkelerin, Yunanistan ve Türkiye'nin birbirleriyle doğrudan görüşmeler yapmalarıdır. İki ülkenin bölgede ihtilaflı deniz hukukuna ilişkin konuları ele almalarını ve çözümlenmesini ümit ediyoruz. Alman hükümeti olarak her iki tarafla da temastayız. Olabildiği yerde katkı sunmaya hazırız. Ancak doğrudan görüşmelerin yapılması daha önemli" dedi.

Türkiye'den tarihi rest: Şer ittifaklarını yerle yeksan edecek kudrete sahibiz

TÜRKİYE'DEN CEVAP

6 Ağustos 2020 tarihinde Mısır ile Yunanistan arasında korsan anlaşma imzalanması, Türkiye'nin NAVTEX ilanı ve Oruş Reis'in bölgeye intikali ile gelişen olaylar sonrası Türkiye açıklama yaptı. Dışişleri Bakanlığı yaptığı sert açıklamada "Almanya ve AB'nin ricası üzerine diplomasiye şans tanımak ve diyalog kanallarını yeniden canlandırmak amacıyla yaptığımız bu iyi niyet jesti karşılık görmemiştir. Akdeniz'de gerginliği arttıran taraf Türkiye değil, Yunanistan’dır. Asırlar boyunca Türk hakimiyetinde bulunan Akdeniz'den ülkemizi dışlamaya çalışmak kimsenin haddine değildir. Akdeniz'in 'tek sahibi benim' anlayışıyla hareket edenler hüsrana uğrayacaktır. Türkiye kendisine karşı oluşturulan şer ittifaklarını yerle yeksan edecek kudret ve kararlılık ile imkan ve kabiliyetlere sahiptir" dedi.

KAYNAK : Haber7