BAE-İsrail arasında normalleşme: O yasak da kalktı
BAE, normalleşme kapsamında uygulamalar teker teker hayata geçiriliyor. 1972’den beri uygulanan İsrail’e yönelik boykot yasası da Abu Dabi yönetimi tarafından kaldırıldı. İki ülke arasındaki anlaşmalar sonrası yeni enerji işbirlikleri gündeme geldi. BAE İsrail pazarına açılmaya hazırlanıyor.
ABONE OLİsrail ile ilişkilerini tamamen normalleştirmek için 13 Ağustos’ta tarihi anlaşma denilen ihanet planınıı duyuran Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), normalleşme programında yeni uygulamaları teker teker hayata geçiriyor.
Her gün yeni bir açılım maddesini anlaşma gereği hayata geçiren Abu Dabi yönetimi, dün de İsrail’e uyguladıkları “ekonomik boykotu” iptal ettiklerini açıkladı.
BOYKOT YASASI KALKTI
BAE Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayid Al Nahyan, İsrail ile yapılan normalleşme anlaşması kapsamında, Tel Aviv’e boykota yönelik 1972’de çıkarılan ve bugüne kadar uygulamada olan 15. yasayı lağvetti. BAE’nin resmi ajansı WAM’da yer alan haberde, karardan sonra BAE’li şirketlerin veya iş insanlarının İsrail ile herhangi bir anlaşma yapmalarının önünün açıldığı aktarıldı.
İKİ RAFİNERİDE İŞLENECEK
Tel Aviv ile Abu Dabi arasındaki anlaşmalar sonrası iki ülke arasında yeni enerji iş birliklerini gündeme getirirken, ithal petrole bağımlı İsrail pazarının, OPEC’in dördüncü büyük ham petrol üreticisi BAE’ye açılacağı öngörülüyor.
BAE petrolünün Akdeniz’deki alıcılarına ulaşmadan önce İsrail’in güneyindeki Eilat Aşkelon Boru Hattı şirketi üzerinden ülke içinde kullanıma sunulması ve İsrail’in günlük 300 bin varil kapasiteli iki petrol rafinerisinde işlenmesi değerlendiriliyor. Öte yandan, günlük 236 bin 249 varil petrol tüketimi olan İsrail’in üretimi 5 bin 977 varil seviyesinde bulunuyor. Tükettiği petrolün yüzde 92’sini ithal eden ülke, bu ithalatın büyük kısmını Rusya ve Azerbaycan’dan sağlıyor.
STRATEJİK ALTERNATİF
İsrail’in, mal satışı ve gemi hareketlerine yönelik ambargo nedeniyle Basra Körfezi’ndeki Arap ülkelerinden ham petrol satın alamadığı dikkate alındığında, 2 milyon varilini ihraç etmek üzere günlük 3 milyon varil petrol üreten BAE’nin İsrail için stratejik bir alternatif olacağı öngörülüyor. BAE’nin ise petrol tesislerine yapılacak olası bir İran saldırısına karşı İsrail’in füzesavar teknolojisinden yararlanmak istediği ve yenilenebilir enerjide Tel Aviv ile iş birliği yapmayı hedeflediği belirtiliyor.