Papa, Sistani görüşmesi sonrası işareti verdi! Joe Biden'dan ilk açıklama

Joe Biden dönemiyle ABD güdümünde olmayan ülkelere askeri müdahalenin değil bundan sonra muhalif yapıların desteklenerek iktidar değişiminin sağlanacağı ABD Dışişleri Bakanı Blinken tarafından resmen açıklanmıştı. Tarihte ilk kez bir Papa'nın Irak'ı ziyareti ve ülkedeki Şii'lerin lideri Ayetullah Ali Es-Sistani ile görüşüp bugün övgüler yağdırması bir çok ülke için de 'masum' kabul edilebilir bir durum değil.

ABONE OL
GİRİŞ 09.03.2021 01:12 GÜNCELLEME 09.03.2021 01:29 DÜNYA
Papa, Sistani görüşmesi sonrası işareti verdi! Joe Biden'dan ilk açıklama

Sistani-Papa yakınlaşması dinler arası diyalog söyleminin kurucusu Vatikan'ın FETÖ elebaşı Fetullah Gülen gibi dünyada yeni ittifaklar aradığı şeklinde de yorumlandı.

PAPA: SİSTANİ BÜYÜK VE BİLGE BİR ADAM

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Irak ziyareti sırasında Şiilerin en büyük dini mercisi Ali es-Sistani ile görüşmesi için "Bu inanç ve kefaret ziyaretini yapmayı ve kendini Tanrı'ya adamış, büyük ve bilge bir adamı görmeyi görev bildim. Sadece onu dinleyerek, bunu anlarsınız." dedi. 

PAPA: KARDEŞLİK YOLUNDA İKİNCİ ADIMI ATTIK DEVAMI GELECEK

Ruhani lider, Irak seyahati dönüşünde uçakta, gezisini takip eden gazetecilere açıklamalarda bulundu.

El-Ezher Kurumu Şeyhi Ahmed et-Tayyib ile Şubat 2019'da Abu Dabi'de aşırılıkla mücadele için "İnsani Kardeşlik" belgesi imzaladığı hatırlatılan ve benzer adımı Şiilerin en büyük dini mercisi Ali es-Sistani ile atıp atmayacağı sorusu yöneltilen Papa, Sistani ile görüşmesinin kardeşlik yolunun devamına yönelik önemli ve ikinci bir adım olduğunu, bunun gibi başka görüşmelerin de olacağını söyledi.

Papa ziyaretleri Ortadoğu'ya savaş götürüyor

Irak gezisinde Şiilerin en büyük dini mercisi Ali es-Sistani ile buluşmasının İran'ın dini liderlerine bir mesaj olup olmadığı sorusuna Papa, "Bunun evrensel bir mesaj olduğuna inanıyorum. Bu inanç ve kefaret ziyaretini yapmayı ve kendini Tanrıya adamış, büyük ve bilge bir adamı görmeyi görev bildim. Sadece onu dinleyerek bunu anlarsınız." ifadelerini kullandı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sırasında Irak'ı ziyaret etmesinin doğru olup olmadığına ilişkin bir sorusuna Papa, "Riskleri bilerek ve dua ettikten sonra bu kararı aldım." yanıtını verdi.

Taha Dağlı yazdı: Papa Irak'ta neyin peşinde?

Ruhani lider, bölgede bundan sonra Lübnan'a bir ziyaret için söz verdiğini, Suriye'yi ise ziyaret etmeyi düşünmediğini dile getirdi.

- PAPA'DAN TÜRKİYE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A TELGRAF

Katoliklerin ruhani lideri, Irak ziyareti dönüşünde adetleri olduğu üzere hava sahasını kullandığı ülkelerin liderlerine birer telgraf gönderdi.

Irak'tan ayrıldıktan sonra Türk hava sahasını kullanarak Roma'ya ulaşan Papa Franciscus, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği telgrafında, şunları kaydetti:

"Irak'a Papa olarak yaptığım seyahatten Roma’ya dönerken Türk hava sahasına girdiğim şu esnada sizlere iyi dileklerimi sunuyor; Yüce Tanrı'dan size ve Türk halkına gani bereketler niyaz ediyorum."

JOE BIDEN: TÜM DÜNYA İÇİN UMUT SEMBOLÜ

ABD Başkanı Joe Biden, Papa Franciscus’un Irak'ı ziyaretinin "tüm dünya için umut sembolü" olduğunu belirtti. 

Biden, Papa'nın Irak'a gerçekleştirdiği ziyarete ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Irak'ta birçok dini ve etnik çeşitlilik olduğuna ve aynı zamanda bu ülkenin en eski Hristiyan toplumlarına da ev sahipliği yaptığına işaret etti.

"TARİHİ BİR DURUM"

Papa'nın Irak'a ilk ziyaretinin "tarihi" ve "memnuniyetle karşılanan" bir durum olduğunun altını çizen Biden, "Bu ziyaret Papa Franciscus'un kendisinin de söylediği gibi önemli bir mesaj gönderdi; kardeşlik, kardeş katlinden daha sağlamdır, umut, ölümden daha güçlüdür, barış, savaştan daha güçlüdür." ifadelerini kullandı. 

ABD yapmaktan vazgeçtiyse, darbenin modası mı geçti?

Biden, Papa'nın Irak'ta kutsal mekanları ziyaret ettiğini ve Necef'te Şiilerin en büyük dini merci Ayetullah Ali el-Hüseyni es-Sistani ile görüştüğünü hatırlattı.

Papa'nın, birkaç yıl öncesine kadar terör örgütü DEAŞ'ın pençesindeki Musul'da ayin yaptığına işaret eden Biden, "Bütün bunlar, tüm dünya için umut sembolüdür." değerlendirmesinde bulundu. 

Biden, açıklamasında "Papa Franciscus'a, dini hoşgörüyü, insanlığın ortak bağlarını ve dinler arası anlayışı yüceltmek için bağlılığından dolayı hayranlığımız devam edecektir." ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'den darbe itirafı!

BLINKEN: DARBE TAKTİĞİNİ GEÇMİŞTE DENEDİK

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken “2021 Geçici Ulusal Güvenlik Stratejisi El Kitabı”da de ifade edilen yeni stratejiye ilişkin "Demokrasiyi, pahalı askeri müdahaleler ya da otoriter rejimleri güç kullanarak devirme girişimleri ile yüceltmeye çalışmayacağız. Bu taktikleri eskiden kullandık. Ancak iyi niyete rağmen başarılı olamadılar. Demokrasinin yüceltilmesi amacına kötü bir anlam yükleyerek Amerikan toplumuna olan güveni zedeledi. Biz işleri artık farklı yapacağız.” demişti.