Irak Diyanet İşleri Başkanı, Papa'nın görüşme teklifini reddetti! Cumhurbaşkanı bile aradı...

Irak’ın en yüksek Sünni dinî otoritesi Şeyh Ahmet Hassan et-Taha, Katolik dünyasının ruhani lideri Papa ile görüşmeyi reddetti.

ABONE OL
GİRİŞ 09.03.2021 06:32 GÜNCELLEME 09.03.2021 09:06 DÜNYA
Irak Diyanet İşleri Başkanı, Papa'nın görüşme teklifini reddetti! Cumhurbaşkanı bile aradı...
Irak Diyanet İşleri Başkanı, Papa'nın görüşme teklifini reddetti! Cumhurbaşkanı bile aradı...

Papa Franciscus'un Irak ziyareti ve bu gezide yaşananların yankıları devam ediyor. Tarihî ziyarette Bağdat’ta yaşanan çok özel bir gelişmenin detaylarına ulaşıldı. Iraklı bir üst düzey yönetici, Şeyh Ahmet Hassan et-Taha’nın ziyaret öncesi yapılan bütün görüşme ve davetlere rağmen Papa ile yan yana gelme teklifini reddettiğini söyledi.

Papa ziyaretleri Ortadoğu'ya savaş götürüyor

PAPA'NIN GÖRÜŞME TEKLİFİNİ REDDETTİ

Iraklı yetkili yaşananları şu sözlerle anlattı:

Tertip komitesi, Papa gezisi öncesi Irak’ın en yüksek dinî otoritesi olan Reis el-Mücemma el-Fıkhi es-Sünniy (Diyanet İşleri Başkanlığı) Başkanı olan Şeyh Ahmet Hassan et-Taha’yı aradı. Papa’nın temasları ile ilgili program hazırladıklarını ve Papa ile Şeyh arasında da bir görüşmenin yapılmasını planladıklarını söyledi.

Papa, Sistani görüşmesi sonrası işareti verdi!

Şeyh Ahmet bu teklifi tereddütsüz reddetti. Katoliklerin Ruhani lideri ile görüşmeyeceğini söyledi. Bu gelişme üzerine Cumhurbaşkanı Berham Salihi, Şeyhi doğrudan aradı ve en azından Cumhurbaşkanlığındaki karşılamada protokolde yer almasını rica etti. Salihi, bu görüşmede Şeyh Ahmet’e Irak’ta bulunan tüm din temsilcilerinin Saraydaki görüşmeye katılacağını ve kendisinin de katılmasını istediklerini iletti.

FİTNE EKECEK

Şeyh Ahmet Hassan et-Taha, Cumhurbaşkanı’na verdiği cevapta, Papa buraya Mekke ve Medine’nin yerine yeni bir dinî merkez inşası için geldi. Nasiriye-ur, bu dinin merkezi hâline getirilecek ve halkımızı yanlış bilgilerle aldatılacak. İbrahimi dinler, dinlerarası diyalog, barış ve kardeşlik temalarının ardında bu niyet saklı. Ben bu ziyaretin fitne ekme amaçlı olduğuna inanıyorum’ sözleriyle Papa ile görüşmeyeceğini Cumhurbaşkanı Berham Salihi’ye de tekrar etti.

TAHRAN ETKİSİNİ ELEŞTİRMİŞTİ

Şeyh Ahmet Irak’ta en yüksek Sünni otorite olan Reis el-Mücemma el-Fıkhi es-Sünniy’in başkanlığından önce de Maliki yönetimine sert eleştirileri ile bilinen bir isim. Özellikle Maliki döneminde Irak’ta her geçen gün artan Tahran etkisini eleştirmiş ve ülkenin ABD işgali ile birlikte İran’ın da siyasî ve dinî tasallutu altına alındığı yönünde yazılı ve sözlü açıklamalarda bulunmuştu.

Katoliklerin tarihinde ilk defa Irak’ı ziyaret eden Papa olan Franciscus, Bağdat’a indiği ilk dakikalarda “Irak’a hac için geldim” ifadelerini kullandı. Bağdat’ta en- Necat Kilisesi’ne giden ve ayin yapan Papa’nın ikinci ziyaret ve ayin noktası Hazreti İbrahim’in doğduğu Zikar (Nasiriye) Ur antik şehri oldu.

Papa daha sonra Musul- Havuş el-Bayia ve Erbil-Hariri Stadyumunda da birer ayin düzenledi. Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Irak Milletvekili Erşat Salihi de “Papa’nın gezisi Ur merkezli yeni bir özerk bölge planının parçası” değerlendirmesinde bulunmuştu. Erşat Salihi, Musul şehri sınırları içerisinde ilan edilecek bölgeye Ninova Hristiyan Özerk Bölgesi isminin verileceğini ve ABD-NATO tarafından güvenliğinin sağlanacağı bilgisini paylaşmıştı.

KAYNAK : Türkiye Gazetesi
YORUMLAR 116 TÜMÜ
  • Hanifi Çifçi 3 yıl önce Şikayet Et
    İşte Bu Müslüman Dediğin Böyle Olur Papa Boşuna Gitmedi Irak a
    Cevapla
  • Turan soluk 3 yıl önce Şikayet Et
    papanın ziyaretini ilk duyduğumda bunun şeytani amaçlar güden bir ziyaret olacağını belirtmiştim nitekim ırak diyanet işleri başkanı da en büyük şeytani amacı açıkladı alternatif bir din oluşturma sinsice insanları islamdan uzaklaştırma
    Cevapla
  • Muttaki 3 yıl önce Şikayet Et
    Gerçekten adam gibi adammış diyanet işleri başkanları; helal olsun. Allah muvaffak etsin. Ümmeti-i Muhammed'i de bu diyalogcu, (sözde) İbrahimi dinlerci safsatacılardan muhafaza etsin, bunlara inanmaktan uzak etsin
    Cevapla
  • Fatih duman 3 yıl önce Şikayet Et
    Niye bir kerede bu Sia yi İslami savunurken bulamiyoruzda dün haclilarla bugünde papayla kuyu kazarken buluyoruz
    Cevapla
  • Antepli Şahin 3 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun sana başkan, o topraklarda insanlığın ve İslamiyetin gerçek gönüllülerinin olduğunu gösterdin. Tebrikler. papa gavuruyla niye görüşesin ki.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR