Tevfik Göksu'dan Başkent Kulisi'nde önemli açıklamalar
İBB AK Parti Grup Başkan Vekili ve Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu Kanal 7'de yayınlanan Başkent Kulisi'nde önemli açıklamalarda bulundu.
ABONE OLİBB AK Parti Grup Başkan Vekili ve Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu Kanal 7'de yayınlanan Başkent Kulisi'nde gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.
İBB'nin 1 yıllık faaliyet raporuna ilişkin yapılan toplantıya değinen Tevfik Göksu'nun açıklamalarının satır başları şu şekilde:
TAKSİM CAMİİ
-Mayıs ayı bizim toplumsal hafızalarımız açısından çok önemli. Bir taraftan 27 Mayıs'ın yaşandığı ay, bir taraftan ise çağ açıp kapanan İstanbul'un fethinin yıldönümü. Buna bir güzellik daha eklendi. Taksim Camii açıldı. Cuma günü Cumhurbaşkanımız ile birlikte camimizin açılışını yaptık. Ben hem İstanbul'un fethinin, hem de açılan 86 yıllık bir özlem ila inşaa edilen Taksim camimizin yeniden hepimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.
İSTANBUL'UN FETHİ TÖRENLERİ
-Mayıs ayında geçişimize baktığımızda, geçmişte yaşadığımız İstanbul'un fethi coşkusu, belki pandemi nedeniyle yaşanmadı. Ama bu toplumun her bir ferdinin gönlünde çok önemli bir yeri vardır. Hele hele zulüm 1453'te başladı diyerek, gerçekten başka bir toprağın hegemonyasını kendi ruhunda içselleştirmiş olanlara karşı, İstanbul'un fethini yüreğinde, ruhunda yaşatan bütün gençlere, insanlarımıza selam ediyoruz.
Hatırlarsanız geçmiş dönemlerde çok daha coşkulu, anlamlı ilginç kutlamalar yapabiliyorduk. Maalesef bu dönemde istediğimiz gibi gerçekleştiremiyoruz.
"İSTANBUL'U KİMİN YÖNETTİĞİ DEĞİL NASIL YÖNETİLDİĞİ İLE İLGİLENİYORUZ"
-İBB'ye ilişkin temel bir soru sormamız gerekiyor. Biz gerek meclis üyeleri olarak yaptığımız işte İstanbul'un kimin tarafından yönetildiğiyle değil, nasıl yönetildiği ile ilgileniyoruz. Derdimiz İstanbul. Biz icraatları, yapılanları takip ederken nelerin yapıldığını takip ediyoruz, başkanı değil. Çünkü İstanbul bir taraftan tarihin bize emaneti, bir taraftan ise İstanbul'un hemen her yerinde emeğimiz, alın terimiz var. İstanbul'un nereden nereye geldiğini, burada yaşayanlar çok iyi biliyor. 25 yıllık süreç göz önüne alındığında geçilen evreleri, gelmiş olduğu aşamayı İstanbullular çok iyi biliyor. Biz istiyoruz ki İstanbul bu süreçte geri gitmesin, daha da ileri gitsin. İstanbul, İstanbul'dan ibaret bir kent değildir. İstanbul küresel bir kenttir, ulusal bir kenttir, ulusal ve küresel vizyonu olması gerekir. Aynı zamanda yerel bir de kenttir, yerel de vizyonu olması gereklidir. Baktığınızda dünya istatistiklerinde dünyadaki hareketlilik seviyesinin en yüksek olduğu kentlerden biridir İstanbul. Her gün yeni bir yatırım ve yeni bir hizmet ile yönetilmesi gerekiyor İstanbul'un. Eğer bunlar olmazsa yapılanların hepsi geri gider. Bu çerçevede biz İstanbul'un nasıl yönetildiği ile ilgileniyoruz, kimin yönettiği değil.
İBB'NİN FAALİYET RAPORU
-Yapılanlara yukarıdan baktığımızda bunlar çok net bir şekilde ortaya çıkıyor. Bir belediye başkanının başarısını şu kriterler belirler. Kente katılan ekonomik değerler, bu kente katılan sosyal değerler, bu şehrin geleceğine hangi imzayı attınız. Bu üç temel kriter sizin başarınızı, performansınızı belirler. Ben 13 yıldır bu meclisteyim. Orada çok faaliyet raporları dinledim. Gerçekten orada açıklanan faaliyet raporunu dinlerken gözümün önüne rahmetli Kadir abiyi getirdim. Bir de konuşulanları getirdim. Daha önce rahmetli Kadir abi o sunumu yaparken, gerçekten İstanbul'un geleceği ile ilgili öyle büyük projelerden bahsederdi ki, müthiş bir vizyon ile ortaya çıkardı. Dün biz bir faaliyet raporu dinledik, o faaliyeti biz kitaplara dahi yazmıyorduk. Yani bir saat İBB iki yılın değerlendirmesini yaptı, bu sunumda bir çok belediyemizin faaliyet diye rapora koymayacağı şeyleri rapor diye bizlere anlattı.
TOPLANTIDA YAŞANANLAR VE SABOTAJ İHTİMALİ
-(Elektrik kesintisindeki sabotaj iddiaları). Konuyu biz de araştırıyoruz. Ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz. Her şey üst üste nasıl geldi bilemiyoruz. Yer Büyükşehir'e ait. Yayın kesildi, internet kesildi, elektrikler kesildi. Burada her şey İBB'ye ait bizler sadece konuşma yapıyoruz. Bir izahat getirirler herhalde.
İBB BÜTÇESİNİN KULLANIMI VE YAPILANLAR
-(İBB'nin bütçesi ve israf iddialarının geldiği nokta.) İBB kendisini hala seçim kampanyasında sanıyor. Çok net söylüyorum İBB Başkanı kampanyanın içerisinden çıkamadı. Oysa kendisi seçildi ve İstanbullular hizmet bekliyorlar. Hakikat ortada, artık yapacaklarını değil, yaptıklarını anlatması gerekiyor. -Cek yok artık,-Dık'a geçmemiz lazım. CHP'li belediyeler için "tıkır tıkır" diyorlar ya, -dık bile yok. Büyükşehir Belediye Başkanı seçimlerden önce İBB için "borçlanma İstanbul için en büyük ihanettir" diyordu. Kendi açıklamaları bu. Borca ne gerek var, İstanbul'un kaynakları ile bütçeyi yüzde 50 artırırım diyordu kendisi. Bunu söyleyen mevcut Belediye Başkanı. Şimdi İstanbul'un bir konsolide bütçesi var bir de İBB'nin kendi bütçesi var. İBB'nin 2018-19 konsolide bütçesi 59 milyar, 2020 bütçesi ise 64 milyar lira. İki yılda toplam kullanılan bütçe 123 milyar 979 milyon. Bu Nisan sonuna kadarki bütçeyi de hesaplarsanız İBB'nin kullandığı bütçe yaklaşık 150 milyar. Özellikle bu rakamın akıllarda tutulmasını rica ediyorum. İBB 150 milyarlık bütçe kullandı şu ana kadar. Bu çerçevede bakıldığında, yatırımlar yüzde 13 oranında eksi görünüyor genel tabloda.
ÖZ KAYNAKLARIN KULLANIMINDAKİ DARALMA
-İstanbul'da bütçenin büyük bir bölümü merkez idareden geliyor. AK Parti döneminde 2018 yılında merkezi idareden gelen rakam yüzde 71. Büyükşehir Belediyesi iki kaynak kullanıyor, hazine ve iller bankası. Yüzde 29'u ise kendi öz kaynaklarından üretiliyor. Yıl 2020'de ise merkezi idareden gelen rakam yüzde 91 olurken, öz kaynak yüzde 9 oluyor. Yüzde 50 kaynak artıracağım diyen İBB, kaynağı üç kat düşürdü. 2021 yılında İBB'nin kasasına 21 küsür milyar lira kasa girmiş. Bunun 18 milyarı Ankara'dan gelirken, 1 küsür milyarı yalnızca kendi öz kaynağından üretilmiş.
-Bu durumun üç sebebi var. Birincisi İstanbul büyük bir yönetim kuraklığı zaafiyeti yaşıyor. İstanbul'u yönetmeyi beceremiyor. İkincisi ise İstanbul ile bir gündemleri yok. İstanbul ile ilgili bir gündemleri olduğunu düşünmüyorum, günü kurtarmaya çalışıyorlar. Akılları İstanbul'da değil. İstanbullular olarak şunu sormamız gerekiyor: İstanbul'un kaynakları açısından bütçeyi üç kat düşürmek İstanbullular için bir zuldür. İstanbul'un kaynakları bu kadar değil, bu kaynaklar nereye gitti? Biz bunu soracağız, çıksınlar açıklasınlar. 21 milyar küsür para geliyor, bunun yalnızca 1 küsürünü öz kaynaklarınızdan üretebiliyorsunuz.
AÇILIŞI YAPILAN METROLAR VE KADİR TOPBAŞ PROJELERİ
-(İBB'nin Metro yapımında bu zamana kadar görmediği düzeyde çok faaliyet gerçekleştirmesi iddiaları) Yıl 2014. Rahmetli Kadir ağabeyin sloganı: İstanbul'u dünyanın aynı anda en çok metro yapılan kenti yapacağım diyor. 2014 seçim sloganı bu. Kadir ağabey bunların hepsini kendi döneminde başlattı. Bu metrolar o dönemde başladı. Bunların bir kısmı açıldı, bir kısmı sürüyordu. Dünyanın en çok metro yapılan kenti sloganları attılar ya, bu Kadir Ağabey döneminde başladı, AK Parti döneminde temelleri atılmış, finansları ayarlanmış metrolar. Bu dönemde bu projeler, ihaleler yapılırken şu andaki İBB ve CHP grubu ne yapmış? Metro hatlarının CHP grubunun muhalefetiyle verdiği oy çoğunluğu ile kabul edildiği raporlarda bire bir yazıyor. Ekrem İmamoğlu o meclisin üyesi değil mi? İBB'de AK Parti bir oy verse beni bağlamaz mı diyeceğim? (Kadir Topbaş'ın metro projelerinin devam ettirilmesi) göreceğiz bakalım nereye kadar götürebilecekler.
-Bizim siyaset tarihimizde siyasetnameler vardır. O siyasetnamelerin girişlerinde hep ahlak ve edep vardır. Şunu diyebilirsiniz, geçmiş dönemde metrolar vardı, onu yapıyorum denilebilirdi. Bu hem İstanbulluların gönlüne taht kurar, hem de İstanbulluları memnun ederdi. Siz kalkıp "finansı buldum, metroyu yapıyorum" derseniz ne olacak? Hayır denilmiş bu oylamalara. Ulaşım ile ilgili nereye gitmişiz her şey ortada. İki yıldır buradaydınız, herhalde bir metro temeli atardınız. Hepsi bizim yaptığımızı anlatıyor. Şu anda yaptıkları şey farklı kaydet belediyeciliği. Hepsi bizim dönemimizde yapılan metrolar. Bu metroların zaten büyük bir kısmı Mart'ta hazırdı. Hemen hepsinin test sürüşü hazırlıkları yapılmıştı. O zaman açmamasının sebebi ben yapmışım gibi olsun diyedir. Tablo burada. Faaliyet raporunda yer alan verileri söylüyorum: 2020 yılında 2,2 km metro ihalesi yapacağım demiş, ancak yapmamış. Yapımı tamamlanan karayolu tünel uzunluğuna 3 km demiş, o da yapılmamış. Levazım tünelini durdurdular. 200 küsür milyon harcanan tüneli durdurdular, yönetemiyorlar. Onların gündemi farklı.
"BU İSTANBUL'UN İYİ GÜNLERİ"
-2018 yılında karayolları sistemleri için harcanan sistemler 3 milyar 739 bin tl. 2018 yılında karayolları sistemleri için bu rakamı harcıyorsa bu 6 milyara falan çıkmalı. Ancak bu 2 küsür milyara düşmüş. Yüzde 55 düşmüş. Raylı sistemlere 3 buçuk milyar harcanmış, şimdi ise 2,2 milyar. Yüzde 65 küçülmüş. 2019 seçimlerinden sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi bütçesi 2 kat artmasına rağmen hizmetlerinde yüzde 55-65 aşağı inmeler yaşanmış. İstanbul'a yılda 150-200 bin yeni araç giriyor. İstanbul'un bu iyi günleridir. Pandemi nedeniyle insanlar evlerinde, pandemi bittikten sonra siz İstanbul'u görün. Bizim dönemimizde her gün farklı bir şey yapılıyordu.
- İstanbul'a her gün yeni bir şey yapmazasınız her bir hata şehri geriye götürür. 150 milyarlık bir kaynak kullanıldı. Raylı sistemlere, karayolu sistemlerine harcamamış peki nereye gitmiş? Bir hakikat olarak soruyorum, bir siyasi malzeme olarak değil İstanbullu olarak soruyorum. İBB geldiği günden bu yana 150 milyarlık bir kaynak kullandı, bunlar nereye gitti? Kaynakların nereye gittiği anlatıldı ama hiç biri ortada yok. 28 milyon civarı süt dağıtım için verilmiş, 17 milyon da reklamına verilmiş.
BORÇLANMALAR
- Borçlanma ile ilgili şunu söyleyebilirim, İstanbul'un geleceği yok ediliyor. İstanbul'u kurtarmak için 25 yıl emek verdik biz, şimdi de kurtarabilmek için bir 25 yıl daha vermemiz gerekecek. İstanbul'da Büyükşehir Belediyesi'nin en çok yapması gereken yatırımlardan biri kamulaştırmadır. Biz boş arazi üzerinde şehircilik yapmıyoruz. Burada yollar açmanız gerekiyor ve kamulaştırma yapmanız gerekiyor. 2018 yılında 709 milyonluk kamulaştırma yapılırken 2020'de 116'ya düşmüş. Bu şunu gösteriyor, İBB İstanbul'dan elini eteğini çekmiş, farklı bir gündem ile ilgileniyor. Onlar reklam ile ilgileniyor. İBB bu kadar bulunan bir reklam ajansı haline getirildi.
- 580 milyon dolar ile iligli şunu söyleyebilirim. Bir davet geldi, İBB borçlanma töreni yapacak dediler. Allahallah dedik, şaşırdık. Biz mecliste bile borçlanma yazısı yazarken utanarak, sıkılarak yazarız. Adına da tahvil ihracı demişler. Sanki bir hizmet ihraç edecekler de. Para bulduk diyorlar. Peki bu para mecliste istenirken Başkan ne yapmış? Hayır oyu vermiş. Metro hattı ile ilgili Kadir Ağabey zamanında bu para istenirken hayır oyu verilmiş, sen hayır demişsin. Fıkra gibi. Burada İstanbulluların 40 milyon lirası çöpe gitti. Euroband'da 6,6 ile borçlandı. Hükümetten daha düşük rakama borçlandım diyebilmek için 5,7 milyon doları nakit verdi. 5 yıl sonra ödemesi gereken rakamı önceden verdi, 40 milyonu çöpe attı sadece reklam yapmak için.
İSTANBUL İÇİN NE ÜRETTİNİZ?
-AK Parti döneminde biz bırakırken, 21 milyar lira borç vardı. Belediye'nin toplam borcu bu kadardı. 5,2 milyar da müteahhitlere borcu vardı. Biz bıraktığımızda 30 yıl vadeli olarak bu borç vardı. 43 milyar 402 milyon lira borca yükseldi şuan bu. Döviz kuru üzerinden de hesap ederseniz, o da artmış oldu. Bütçenin büyük bir bölümü 2'ye katlanmasına rağmen, yatırımlar yapılmıyor. Bu para nereye gitti ben bunu soruyorum. 150 milyara yakın kullanılan kaynak ile İstanbul için ne ürettiniz? 2021 yılında merkezi idareden beklenen para 20 milyar. Bunun sadece yüzde 20'si personel gideri, gerisi yatırım. Göreceğiz bakalım.
NURETTİN SÖZEN DÖNEMİYLE YAŞANAN BENZERLİK
-43 milyar lira lira borçlanmışlar. Nurettin Sözen döneminde kredi kullanamaz noktaya gelmişti. Şimdi bir kez daha aynı durum yaşanıyor. Borç stoğu 7 milyarı geçmiş durumda. Kamu kurumu noktasında İBB artık borçlanamaycak duruma gelmiştir. Bu sayıştay raporuyla tescillenmiştir. Bir enkaz haline getirilmeye çalışılıyor. İstanbul'un atılım yılları diye bir kitap yayınlanmış, ben kitabın isminin İstanbul'un atıl yılları olması gerektiğini söyledim. İlla at ile ilgili bir şey olacaksa, işten atılanlar, temel atmama törenlerini yazmanız gerekiyor.
BELEDİYE KADROLARINA TEŞKİLATLARDAN ALINANLAR
-(Belediyedeki parti teşkilatları üyelerine verilen iş imkanları) Partizanca kadrolaşma konusunda bir açıklamaları vardı biliyorsunuz. Kendileri ağızlarıyla bunu söylüyor yüzde 35 CHP'ye ayırdık kadrolaşmayı. Yüzde 15 İYİ Parti , Yüzde 15 eş dost ne olur ne olmaz Kariyer Merkezi, yüzde 15 de diğer koalisyona ayırdık diyorlar. Gizli koalisyonlardan bahsediyorlar. İBB'ye girmeniz için bu kriter geçerli, ya CHP'den gideceksiniz ya da diğer koalisyon ortaklarından gideceksiniz. Esas olan şey şudur: 2020 Haziran'da İBB'den atılan işçi sayısı 11 bin 706, alınan sayısı ise 18 bin 102. Bu kadar kişi neden işten atıldı, hani siz hak özgürlükleri savunuyordunuz? Kimsenin ekmeği ile oynamayacağız diyordunuz, sadece gerekçeleri AK Partili olmaları. Perşembe günü yayınlanan raporda bir de Belediye Başkanı hak ve adalet diyordu, CHP'nin olduğu yerde bu mümkün mü? İşte her şey ortada yüzde 35 CHP'li olacak, yüzde 15 İYİ Partili yüzde 15 ise diğer ortaklar. Bu partizanca kadrolaşmanın zirvesidir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 28 şirketi var. Ben aziz İstanbullulara sesleniyorum, 259 tane yönetim kurulu üyesi var, şimdi 101 kişi artmış. Bu 101 kişi çok stratejik öneme sahip ufuk taşıyan önemli isimler miydi? Bu 101 kişi en az 12 trilyon eder. Bunların yüzde 75'i isim isim biliyoruz hepsi CHP'li teşkilatlarda çalışıyor. Şu anda İBB CHP'yi finanse ediyor. Böyle bir kadroya ihtiyaç yokken yapılması partizancadır. Partizanlık burada, liyakat de ortada, hepsi burada.
İSRAF DENİLEREK ARTIRILAN HARCAMALAR
-(İsraf konusu) İsraf konusunda raporda "israfın belini kırdık" ibaresi yer alıyor. Araçlar ile ilgili bir şov yaptılar Yenikapı'da. Makam aracı, araç, kamyon, minibüs ne varsa dizdiler Yenikapı'ya. Burada israfı bitirdiyseniz ne yaparsınız, sayıyı düşürünüz değil mi? Ödemeyi azaltırsınız, araç sayısının düşmesini bekleriniz. Bin 700 araç deniliyordu o tarihte değil mi 2019 yılında kiralanan araçlara ödenen para 152 milyon lira, 2020 yılında ise bu rakam 222 milyon'a çıkıyor. Yüzde 46'ya geliyor artık. İstanbullulara soruyorum hangisi daha büyük? Bin 700 küsür araç demişlerdi, 3 bin 426 araç oldu İBB bünyesinde. Ne tasarruf değil mi? Bir taraftan araç kiralamışlar, bir taraftan da hangi iş yapılıyorsa, o iş için araç kiralamışlar. Kiralanan araçlarda mazotlar için bile fiyat farkı var. 150 milyara yakın kaynak kullandınız, yatırımlar gitti, raylı sistem küçüldü, karayolu sistemleri küçüldü. Kaynak nereye gitti?
GERÇEKLEŞTİRİLEMEYEN VAATLER
-Hayvan hakları konusunu devamlı istismar ederler. Yatırımlar ortada, yapılanlar ortada. Sıfır... Yeşil binaya dönüştürme hedef bin gerçekleştirme sıfır. Enerji eğitimi sıfır. Geri kazanma tesisi yüzde 3 gerçekleştirme yüzde 1. Yüz bin ağaç dikeceğim demiş diktiği ağaç 34 bin. Orman Bölge Müdürlüğü'nün tek başına diktiği ağaç sayısı 2,6 milyon. Şimdi 4 milyon metrekare alan üreteceğim demiş, üretilen alan 1,1 milyon. Şimdi soruyorum çevreye de harcanmamış bu para.
-En çok anlattığı konu sosyal yardımlar. Geçen bir tweet attı. İBB'de şöyle bir şey var: Önce geçmişe hakaret ediyor, sonra bir şey söylemeye çalışıyor. Onun psikolojisini anlıyorum ben, bir türlü geçmişi yenemiyor. Yönünü nereye dönse, o şey geçmişte yapılmış. Bir atılım yapmaya çalışıyor, ancak o yapılmış. Neredeyse hepsinde bir şey yapılmış. Onun önünü almak için geçmişi itham eden şeyleri, bir siyasi nezaket çerçevesinde değil hakaret kalıbında söylüyor. İBB'de en büyük sosyal desteğin bu dönemde gerçekleştiğini söylüyor Sayın Başkan. Yardımların 3 kat arttığını söylüyor. İBB ne söylüyorsa, İstanbullulara doğruları söylemiyor. Biz İBB'ye bunu sorduk, ne kadar yardım ettiğini sorduk. Denetim komisyonumuz resmi yazı ile sordu. Toplam 262 milyon lira. Bunun içerisinde süt vs her şey dahildir. Askıda fatura vs gibi uygulamalar var, bunlar onların dışında ancak biz onların da nasıl gerçekleştirildiğini biliyoruz. Müteahhitlere parayı ödüyorlar, onlar yapıyor bunları. İstanbul'un menfaatine olan her şey güzeldir, destek veririz.
MEMNUNİYET RAKAMLARINDAKİ DÜŞÜŞ
-Burada şu soruyu sormak lazım. İstanbul'da iki yıldan beri kent yönetiliyor. İki yılda geriye döndüğümüz zaman, yandaş tetikçi medya diyorum ben onlara program yapıyorlar. Dediler ki ne ile anılacaksınız Ekrem bey. Kadir ağabey dediğiniz zaman metro tüneller geliyor akıllara. Ne ile anılacaksınız dediler Ekrem İmamoğlu'na. 15 dakika boyunca bunu anlatamadı ve iki yıl olmuş. İstanbul'da büyük bir projeye başlayabilmeniz için, başlıyorum dediğim andan itibaren süreniz bir yıldan başlar. Sosyal yardımlar budur. Artma değil, ifadelerde yanlışlıklar var. Eğitim yardımları dedi başkan. AK Parti döneminde yapılan yardım 89 bin öğrenciye yardım ulaştırılmış, şimdi ise 78 bine düşmüş bu rakam.
-(anketler ve İstanbul seçmeninin bakış açısı) İki tür araştırma vardır. Biri sahayı yansıtır, diğeri ise o firmaların temennisini yansıtır. Bizim kendi yaptığımız araştırmalarda İBB'nin başladığı noktada 10 puan geride olduğunu görüyoruz. Biz eskiden büyükşehir belediye anketlerine baktığımızda memnuniyet 70-75'lerde olurdu, şimdi ise bu rakam 40-45'lerde. memnuniyet düştü. Sürekli irtifa kaybediliyor. (Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda) Biz bilemeyiz, o Kemal bey ile kendi aralarındaki meseledir, birlikte çözsünler, bizim gündemimiz İstanbul.
-Buradaki sonuç nereye gidecek? Biz İstanbul'u kimin yönettiği ile değil, nasıl yönettiği ile ilgileniyoruz. İstanbul kaynakları itibarıyla yüksek kaynaklara sahip. Her gün yeni bir şey kazandırılması gereken, yüksek irtifaya sahip bir kent. En son yayınlanan küresel kent endeksinde 8 puan düştü.
ENGELLEME KONUSUNA AÇIKLIK
-İBB'nin en çok kullandığı ifade engelleme. Bizi çalıştırmıyorlar...Ben de kendilerine şu üç soruyu her mecliste soruyorum: Bu güne kadar merkezi idareden gelmesi gereken parada bir kuruş kesinti yapıldı mı? İki... Ben AK Partili bir Belediye Başkanıyım. AK Parti'nin en yüksek oy aldığı yerlerden birinde başkanlık yapıyorum. Bana bir kuruş fazla, sana bir kuruş eksik para geldi mi? Üç... Meclise bu güne kadar hangi projeyi getirdiniz de biz hayır dedik. Merkezi idareden beklentiniz 15,7 milyar bütçe olurken, o size 17,9 milyar göndermiş.Yüzde 114 artmış. Mecliste engelleyebiliriz başka bir de değil mi? 2016-2018 arasında meclise 6 bin 504 dosya gelmiş Bunların bin 874'üne CHP hayır demiş. Yüzde 29 ediyor. CHP döneminde ise 2 bin 554 dosya gelirken bizim hayır dediğimiz dosya sayısı 63, yani yüzde 2. Engellemiyoruz. Hayır dediklerimizin yüzde 50'si de içeriksiz olduğu için iade etmişiz. Dosya bile hazırlayamıyorlar. Şimdi soruyorum aziz İstanbullulara Engel nerede? İBB yönetiminin zihniyetinde. Bir insan iş yapmak isterse bu kaynak ve vizyon ile çok şey katabilir. Ama yapmak istemiyorlarsa böyle bir bahanenin arkasına sığınırlar. Böyle bir bahanenin arkasına sığınmasınlar. İstanbullular kendi geleceklerini onlara emanet etti, bize de denetim yetkisi verdi. İstanbulluların hayrına olacak her şeye evet demeye devam edeceğiz, ama İstanbul'un aleyhinde olan her şeye hayır diyeceğiz.