ABD'den Rusya'ya Ukrayna uyarısı: Ağır bedeller ödetmeye hazırız!
Son dakika haberi... ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "Ukrayna'ya karşı daha fazla saldırgan davranması durumunda Rusya'ya ağır bedeller ödetmeye hazırız." açıklamasında bulundu.
ABONE OLSON DAKİKA HABERİ: ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Letonya'nın başkenti Riga'da yapılan NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından basın toplantısı düzenledi.
ABD Dışişleri Bakanı, "NATO, güvenliğimiz için kritik öneme sahiptir. Ortak değerler üzerine inşa edilmiştir. Avrupa ve Kuzey Amerika'da istikrar için güçlü bir güçtür." diye konuştu.
"AĞIR BEDELLER ÖDETMEYE HAZIRIZ!"
Rusya'nın son haftalarda Ukrayna'da potansiyel bir askeri operasyon planı için hazırlıklarını artırdığını ifade eden Blinken, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı önemli agresif hamleler için planlar yaptığına dair işaretlerden derinden endişe duyuyoruz." dedi.
Blinken, aynı zamanda Rusya'nın Ukrayna karşıtı sosyal medya propagandasının da 10 katından fazla bir seviyeye ulaştığının gözlemlendiğini aktararak, bunun 2014'te Rusya'nın Ukrayna'yı işgal ettiği dönem öncesindeki duruma yaklaştığına dikkati çekti.
"Şu anda Başkan (Vladimir) Putin'in işgal kararı alıp almadığını bilmiyoruz." diyen Blinken, Putin de dahil olmak üzere ABD'nin ilgili herkesle yoğun temasta olduğunu vurguladı.
Blinken, "Ukrayna'ya karşı daha fazla saldırgan davranması durumunda Rusya'ya ağır bedeller ödetmeye hazırız." ifadesini kullandı ve şöyle devam etti:
"Rusya'yı, kuvvetlerini normal, barış zamanı konumlarına döndürmek için son askeri yığınağını tersine çevirmeye, ağır silahları ve kuvvetleri doğu Ukrayna'daki temas hattından geri çekmeye, daha fazla yıldırma ve Ukrayna'yı istikrarsızlaştırmaya yönelik girişimlerden kaçınmaya ve askeri eylem planlarından vazgeçmeye çağırıyoruz."
Blinken, "Rusya, Ukrayna konusunda çatışma yolunu izlerse, geçmişte kaçındığımız bir dizi yüksek etkili ekonomik önlemi almak da dahil olmak üzere kararlı bir şekilde yanıt vereceğimizi açıkça belirttik." değerlendirmesini yaptı ancak tedbirlerle ilgili detay vermekten kaçındı.
AFGANİSTAN'DAKİ GELİŞMELER
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Afganistan'daki durumla ilgili şunları aktardı:
"Bizim payımıza düşenle ilgili ABD, 1 Eylül'den bu yana 470 ABD vatandaşının yanı sıra 417 yasal sürekli oturum sahibi ve risk altındaki diğer Afganların ülkeden ayrılmasını kolaylaştırdı. Yaklaşık 83 bin Afgan, ABD'ye geldi."
BELARUS'A 'GÖÇMEN' UYARISI
Blinken, Belarus'taki duruma da değinerek, "ABD, Avrupa Birliği ve diğer ortaklarla yakın koordinasyon içinde ek yaptırımlar hazırlıyor. Rejimi, göçmenleri siyasi silah olarak kullanmayı derhal bırakmaya çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.
PUTİN KIRMIZI ÇİZGİMİZ DEMİŞTİ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, NATO’nun askeri altyapısını Ukrayna’da genişletmesinin Rusya için "kırmızı çizgi" olduğunun altını çizmişti.
NATO'DA UYARILARI YİNELEDİ
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO ülkelerinin dışişleri bakanlarının Rusya’nın gelecekte herhangi bir saldırganlığının yüksek bedeli, siyasi ve ekonomik sonuçları olacağını açıkça ifade ettiğini bildirdi.
Stoltenberg, Letonya’nın başkenti Riga’da düzenlenen ve Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun temsil ettiği iki günlük NATO Dışişleri Bakanları Toplantısının bitiminde basın toplantısı düzenledi.
Ukrayna sınırındaki askeri hareketliliği nedeniyle Rusya'nın konuşulduğu bugünkü oturuma Ukrayna ve Gürcistan Dışişleri Bakanlarının da katıldığını hatırlatan Stoltenberg, Rusya konusunda şunları söyledi:
"Bölgedeki güvenlik durumunu, Rusya'nın komşularına karşı saldırgan ve istikrarsızlaştırıcı eylemlerini, Ukrayna içinde ve çevresindeki askeri tahkimatını ele aldık. Tetikte olmaya devam etmeli ve gerginliğin yükselmesinden kaçınmalıyız. Bakanlar, Rusya’nın gelecekte herhangi bir saldırganlığının yüksek bedeli, siyasi ve ekonomik sonuçları olacağını açıkça ifade etmiştir."
Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO üyesi olmak istediklerini hatırlatan Stoltenberg, "Her iki ülkenin toprak bütünlüğü ve egemenliğine olan desteğimiz sarsılmazdır. İki ülkeye desteğimizi artırmaya taahhüdümüz devam etmektedir." diye konuştu.
UKRAYNA'YA SALDIRI KARŞISINDA NATO NE YAPACAK?
Stoltenberg, "Ukrayna'ya karşı güç kullanması durumunda Rusya'ya verilecek olası karşılıkların neler olacağı" sorusuna "Rusya'nın bağımsız ve egemen bir ülkeye karşı bir kez daha güç kullanması halinde karşılaşacağı sonuçlarla ilgili geniş bir yelpazede seçeneklerimiz bulunuyor. Bunlara ekonomik ve mali yaptırımlar, siyasi kısıtlamalar dahil." karşılığını verdi.
Rusya’nın 2014'te Kırım'ı yasa dışı ilhakı sonrasında Baltık bölgesi ve Karadeniz'de NATO mevcudiyetini artırdıklarını aktaran Stoltenberg, Ukrayna'ya askeri eğitim, kapasite geliştirme, danışmanlık ve bilgi paylaşımı gibi konularda desteklerini sürdüreceklerini bildirdi.
AFGANİSTAN'DAN ÇIKARILAN DERSLEN KONUŞULDU
Stoltenberg, üye ülkelerin bakanlarının Afganistan'ı da konuştuğunu, geçen yaz NATO’nun buradan çekilmesinden çıkarılan dersleri ele aldıklarını kaydetti. Stoltenberg, NATO'nun Afganistan'daki 20 yıllık misyonunun terör saldırılarının engellenmesi gibi konularda başarılı olduğunu, ancak misyonun asıl amacından saparak ülkenin yapılandırılması gibi bir yapıya büründüğünü söyledi.
Stoltenberg, genişletilmiş görev alanının zor olduğunun ortaya çıktığını vurgulayarak "Emellerimizin seviyesinin gerçekçi kalmasını sağlamalıyız." dedi.
Afganistan'dan çekilme sırasında NATO'nun büyük bir tahliye operasyonunu yürütme kapasitesinin görüldüğünü aktaran Stoltenberg; ABD, İngiltere, Norveç ve Türkiye’nin güvenliği sağladığını, çok zor şartlar altında Kabil havaalanını işler tuttuğunu hatırlattı.
"Afganistan'dan çıkarılan dersler NATO'nun gelecekteki kriz yönetimi rolünü şekillendirecektir." ifadesini kullanan Stoltenberg, Afganistan'ın yeniden terör örgütlerinin yuvası olmasının engellenmesi için Taliban'ın uluslararası camiaya verdiği sözleri tutmasını beklediklerini vurguladı.
"DODİK'İN SÖYLEMLERİ ENDİŞE VERİCİ VE SALDIRGAN"
Batı Balkanlar’daki duruma değinen Stoltenberg, Bosna Hersek ve Kosova'da son dönemde saldırgan söylemler nedeniyle gerilimin arttığını, yabancı aktörlerin bölgedeki ilerlemeyi baltalamaya çalıştığını, NATO’nun ise bölgenin istikrarına katkısını sürdüreceğini belirtti.
Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Sırp üyesi Milorad Dodik'in ayrılıkçı söylemlerini "saldırgan ve endişe verici" şeklinde nitelendiren Stoltenberg, bunların Dayton Anlaşması'nı baltaladığını söyledi.
Stoltenberg, Bosna Hersek'te çok etnik yapılı kurumlara zarar verecek her türlü girişimi engellemek için ne gerekiyorsa yapacaklarını bildirdi.