Ukrayna-Rusya savaşı devam ederken NATO'dan Türkiye açıklaması
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna arasındaki arabuluculuk çabaları kapsamında, iki ülkeyi masaya oturtmak için çok çaba sarf ettiğini söyledi.
ABONE OLAmerikan televizyonu NBC News'e konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna ile Rusya arasında arabuluculuk yapmaya çalışan ülkelere ve bütün çabalara teşekkür etti.
"ÖNCELİKLE, BU PUTİN'İN SAVAŞI"
Sunucu Chuck Todd'un "Barış görüşmelerinin durumuyla başlayayım. Ne kadar ciddiler ve Türkiye nasıl bir rol oynuyor?" sorusuna Stoltenberg, "Her şeyden önce bunun Başkan Putin'in savaşı olduğunu ve savaşı bitirebileceğini hatırlatmalıyız. Tüm NATO müttefikleri de Rusya'ya bunu yapmaya çağırıyor" dedi.
"TÜRKİYE ÇOK ÇABA SARFEDİYOR"
Yapılan barış müzakerelerini memnuniyetle karşıladıklarını söyleyen Stoltenberg, "Birkaç gün önce Türkiye'ye gittim ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüm" dedi.
NATO Genel Sekreteri daha sonra, savaşın durup ateşkesin ilan edilmesi için çalışan Ankara'nın çabalarını överek, "Türkiye, Rusya ile Ukrayna arasındaki görüşmeleri kolaylaştırmak için gerçek çaba gösteriyor" dedi.
"ANLAŞMA ÇIKIP ÇIKMAYACAĞINI SÖYLEMEK ERKEN"
Stoltenberg, bu veya diğer görüşmelerden herhangi bir somut sonucun çıkıp çıkmayacağının bilinmediğini kaydetti.
ZELENSKİY'NİN UÇUŞU YASAK BÖLGE TALEBİNE BİR KEZ DAHA RET
NATO Genel Sekreteri ayrıca, uçuşa yasak bölge için daha önce verdikleri veto kararını hatırlatarak, "Bu savaşın Rusya-NATO savaşına dönmemesi için elimizden geleni yapacağız. Zira böyle bir durum çok fazla yıkım ve ölüm getirir" dedi.
"UKRAYNA DA RUSYA DA TÜRKİYE VE ERDOĞAN'A GÜVENİYOR"
Stoltenberg'ten önce NBC News yayına bağlanan ve görüş bildiren gazeteci Richard Engel ise, Türkiye'nin attığı adımları için şunları söyledi:
"Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte arabuluculuk rolünü ortaya koyan en açık ülke ve lider konumunda. Erdoğan'ın Putin ile bir ilişkisi var. Aynı zamanda ABD ile de Putin konusunda kendisine yardımcı olabilecek gergin ilişkilere sahip. Bu da muhatap olarak ortaya çıkmasına neden oldu. Türkiye aynı zamanda bir NATO üyesi. Mevcut durumda her iki taraf da O'na güveniyor."