Mali'den BM kararı: Barış gücü askerlerinin ülkeye girişi yasaklandı

Mali askeri hükümeti, Fildişi Sahili'nden ülkeye izinsiz geldiği için 49 askeri gözaltına aldıktan sonra Birleşmiş Milletler Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu'nun (MINUSMA) rotasyonlarını askıya aldı.

ABONE OL
GİRİŞ 15.07.2022 06:22 GÜNCELLEME 15.07.2022 06:23 DÜNYA
Mali'den BM kararı: Barış gücü askerlerinin ülkeye girişi yasaklandı

Mali Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığından yapılan açıklamada, hükümetin, ülkede MINUSMA'nın tüm askeri ve polis birlikleri rotasyonlarını askıya almaya karar verdiği belirtildi.

Açıklamada, planlanan veya duyurulan rotasyonların, "ilgili Mali yapıları ile MINUSMA arasında bir koordinasyon toplantısı" yapılıncaya kadar askıda kalacağı ifade edildi.

Hükümetin askıya alma kararının, "ulusal güvenlik bağlamıyla bağlantılı nedenlerden" olduğu aktarılan açıklamada, Mali'nin, kararın kaldırılması için koşullar yaratmak için özenle çalışacağı kaydedildi.

- BM'DEN ACİL ÇÖZÜM ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, barış güçlerinin rotasyonunun askıya alınmasının ardından meselenin acilen çözülmesi çağrısında bulundu.

Rotasyonun, misyonun operasyonel etkinliği ile personelin emniyeti ve güvenliği için çok önemli olduğunun altını çizen Haq, "Özellikle ilgili personelin bir kısmının birkaç ay önce görevden alınması gerektiğinden, acil bir çözüm için tüm çaba gösterilmeli." ifadesini kullandı.

Haq, Mali'deki BM misyonunun, birliklerin planlanan rotasyonundan önce ilgili Mali makamları ile MINUSMA arasında yapılacak bir koordinasyon toplantısı hakkında bilgilendirildiğini kaydederek, misyonun, gecikmeden müzakerelere katılmaya hazır olduğunu ifade etti.

Mali askeri hükümeti, 10 Temmuz'da ülkeye gelen 49 Fildişi Sahili askerini, "görev emri olmaksızın" savaş silahları ve mühimmat tuttuklarını iddia ederek, "paralı askerler" olarak yargılanması için başkent Bamako'da gözaltına almıştı.

Haq, gözaltına alınan askerlerin ülkedeki BM Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu'nun (MINUSMA) resmi olarak bir parçası olmamasına rağmen, Ulusal Destek Unsurlarının gönderilmesinin "barışı koruma görevlerinde yaygın bir uygulama" olduğunu belirtti.

KAYNAK : AA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR