Rusya'nın hamlesi sonrası Zelenskiy son dakika kararını duyurdu!
Son dakika haberi... Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna'nın hızlandırılmış prosedür kapsamında NATO üyeliğine başvurduklarını söyledi.
ABONE OLSon dakika haberi... Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna’nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya'ya bağlanmasına yönelik anlaşmaları imzalamasının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna'nın hızlandırılmış prosedür kapsamında NATO üyeliğine başvurduklarını söyledi.
"BİZ FİİLİ MÜTTEFİKİZ"
Yazılı açıklamasına "Ukraynalılar! Tüm dostlarımız ve müttefiklerimiz!" diye başlayan Zelenskiy, "Biz fiili müttefikiz. Bu zaten başarıldı. Fiili olarak, NATO yolumuzu çoktan tamamladık. Birbirimize güveniyoruz, birbirimize yardım ediyoruz ve birbirimizi koruyoruz. İttifak budur." ifadelerini kullandı.
FİNLANDİYA-İSVEÇ ÖRNEĞİNİ VERDİ
Ukrayna lideri "Bugün Ukrayna, bu durumu yasal hale dönüştürmek için başvuruyor. Hızlandırılmış bir prosedür altında. Bunun mümkün olduğunu biliyoruz.
Finlandiya ve İsveç'in bu yıl Üyelik Eylem Planı olmadan İttifak'a katılmaya başladığını gördük. Bu ayrıca, Ukrayna için de adil. Ukrayna'nın NATO'ya hızlandırılmış katılım başvurusunu imzalayarak kararlı adımımızı atıyoruz." dedi.
"PUTİN BAŞKAN OLDUKÇA BARIŞ GÖRÜŞMESİ OLMAYACAK"
AA'nın aktardığına göre, Rus mevkidaşı Vladimir Putin'in müzakere çağrısını reddeden Zelensky, "Putin, başkan olduğu sürece Rusya ile barış görüşmesi olmayacak" dedi.
Rusya, Kırım'ın ardından Ukrayna toprağının yaklaşık yüzde 15'ini daha ilhak etti.
İSVEÇ VE FİNLANDİYA DA NATO İÇİN BAŞVURMUŞTU
Uzun süredir NATO'nun genişlemesinden şikayetçi olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'ya açtığı savaşa da bu şikayetini gerekçe göstermişti.
Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının ardından NATO üyesi olmayan İsveç ve Finlandiya da NATO'ya üyelik için başvurmuştu. Daha önce Bosna Hersek, Ukrayna ve Gürcistan da NATO üyesi olmak istediklerini duyurmuş ancak şu ana kadar üye olamamıştu. Gürcistan ve Ukrayna'nın gelecekte NATO üyeleri olacağı üzerinde uzlaşılsa da tarih verilmemiş, Bosna Hersek ise 2010 yılında Üyelik Eylem Planı'na dahil olmaya davet edilmişti.
NATO'DA SÜREÇ NASIL?
NATO'nun yeni üye kabul etmesi için çeşitli şartların yerine getirilmesi, yasal süreçlerin tamamlanması isteniyor. Her iki ülkenin üyelik başvurularının NATO üyesi tüm ülkelerin parlamentolarında oylanması gerekiyor. Türkiye de, iki ülkenin terör konusundaki tutumuna dair endişeler nedeniyle İsveç ve Finlandiya'nın sürecini inceleyip sonrasında karar vereceklerini açıklamıştı.
Mevcut olarak NATO'ya üye 30 ülke bulunuyor. ABD, Belçika, Birleşik Krallık, Danimarka, Fransa, Hollanda, İtalya, İzlanda, Kanada, Lüksemburg, Norveç ve Portekiz 1949'da NATO'ya ilk üye ülkeler olmuştu. Türkiye ile Yunanistan 1952'de, Almanya 1955'te, İspanya 1982'de, Çekya, Macaristan ve Polonya 1999'da, Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Romanya, Slovakya, Slovenya 2004'te, Arnavutluk ve Hırvatistan 2009'da, Karadağ ise 2017'de NATO üyesi olmuştu.
NATO'ya üye olan son ülke ise 2020'de Kuzey Makedonya olmuştu. İsveç, Finlandiya ve Ukrayna'nın da NATO'ya tam üyeliğinin gerçekleşmesi durumunda üye ülke sayısı 33'e yükselecek.