NATO'dan İsveç ve Finlandiya açıklaması: Türkiye'nin oy hakkı askıya alınabilir mi?

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın yakın zamanda NATO'ya resmen katılmasını beklediğini söylerken, "Türkiye'nin oy hakkının askıya alınması" sorusunu, "Spekülasyonlara girmenin bir anlamı yok" diye cevapladı.

ABONE OL
GİRİŞ 27.12.2022 10:53 GÜNCELLEME 27.12.2022 13:01 DÜNYA
NATO'dan İsveç ve Finlandiya açıklaması: Türkiye'nin oy hakkı askıya alınabilir mi?

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, önümüzdeki yıl içinde İsveç ve Finlandiya'nın resmen NATO üyesi olmasını beklediğini söyledi.

Norveçli politikacı, Brüksel'de Alman haber ajansı dpa'ya yaptığı açıklamada, onay sürecinin olumlu sonuçlanacağından "kesinlikle emin olduğunu" ancak net bir tarih veremeyeceğini kaydetti.

NATO'DA ÜLKELERİN OY HAKKI ASKIYA ALINABİLİR Mİ?

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının ardından İsveç ve Finlandiya, Mayıs ayı ortasında NATO üyeliği için başvuruda bulunmuştu. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için üye 30 ülkenin meclis onayı gerekiyor. Başta PKK olmak üzere terör örgütlerini destekledikleri gerekçesiyle İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğine karşı çıkan Türkiye, Haziran ayında varılan üçlü mutabakatın ardından iki ülkenin de üyeliğine yeşil ışık yakmıştı. Ancak Türkiye, hâlâ iki ülkenin de üyeliğini TBMM'de onaylamadı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "istisnai durumlarda Türkiye gibi tavır takınan ülkelerin oy hakkının askıya alınmasının uygun olup olmadığı" şeklindeki bir soruya ise, "NATO'nun kuruluş anlaşması günümüzde yapılsaydı sonuç nasıl olurdu?" tarzı spekülasyonlara girmenin bir anlamı olmadığı şeklinde yanıt verdi.

Demokrasi ve hukuk devleti ilkesi gibi konularda da müttefikler arasında fikir ayrılıkları bulunduğuna dikkat çeken Stoltenberg, NATO'nun yine de müttefiklerin endişeleri konusunda fikir alış verişinde bulunabildikleri önemli bir platform olduğunu vurguladı.

KAYNAK : Deutsche Welle Türkçe
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR