UAD'nin yeni kararları İsrail'i kızdırdı: Peş peşe açıklamalar

Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'le alakalı yeni tedbir kararları aldı. İsrail'de muhalefet, hükümet ve medya ortak bir dil takınarak mahkemenin kararlarına tepki gösterdi.

ABONE OL
GİRİŞ 25.05.2024 12:10 GÜNCELLEME 25.05.2024 13:12 DÜNYA
UAD'nin yeni kararları İsrail'i kızdırdı: Peş peşe açıklamalar

Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) dün açıkladığı "Refah saldırılarının derhal durdurulması" kararı İsrail'i adeta çileden çıkardı.

İsrail Savaş Kabinesi'nden yapılan açıklamada, Kabine Üyesi Benny Gantz'ın ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtildi. Açıklamaya göre, Gantz, ABD'nin İsrail'e ve İsrail'in kendini savunma misyonuna verdiği destekten dolayı memnuniyetini dile getirdi. Refah'ta İsrail'in "adil ve gerekli bir harekata giriştiğini" vurgulayan Gantz, "İsrail'in uluslararası hukuka uygun hareket edeceğini" ifade etti. Gantz, "Sivil halka zarar vermemek için çaba göstermeye devam edeceğiz. Lahey mahkemesi yüzünden değil, her şeyden önce kim olduğumuz için." ifadelerini kullandı. Gantz, "İsrail, esirleri geri almak ve İsraillilerin güvenliğini sağlamak için Refah da dahil olmak üzere her zaman ve her yerde savaşacak." dedi.

Uluslararası Adalet Divanı, yeni İsrail kararlarını açıkladı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Ofisi, soykırım iddialarını reddetti ve bunları "yanlış ve çirkin" olarak nitelendirdi, Başbakanlık ofisi Refah'taki kampanyanın "Filistinli sivil nüfusun yok olmasına yol açmadığını ve açmayacağını" öne sürdü.

Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, Refah'taki operasyonların devam etmesi gerektiğini belirterek, "Lahey'deki Yahudi karşıtı mahkemenin alakasız kararına tek bir cevap olmalı: Refah'ın işgali, askeri baskının arttırılması ve Hamas'ın tamamen yenilgiye uğratılması." dedi.

Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, İsrail'in Hamas'a karşı savaşı durdurmasını talep etmenin, İsrail'in varlığını sona erdirmeye karar vermesini talep etmekle eşdeğer olduğunu iddia ederek, "Yahudi halkı bağımsızlığa ve canlarını koruma gücüne sahip. Eğer silahlarımızı bırakırsak, düşman çocuklarımızın ve kadınlarımızın yataklarına kadar gelir." ifadelerini kullandı.

İsrail ana muhalefet lideri Yair Lapid, UAD'ı çatışmaların sona ermesi talebi ile Gazze'de tutulan İsrailli rehinelerin iade edilmesi talebi arasında bağlantı kuramadığı için kınadı. Normalde Netanyahu'yu sert bir şekilde eleştiren Lapid, mahkemenin iki konuyu birbirine bağlamadaki başarısızlığının "ahlaki bir çöküş ve ahlaki bir felaket" olduğunu söyledi.

Eski İsrail BM Büyükelçisi Danny Danon, "Lahey'deki UAD yargıçları rahat bir şekilde müzakere edip ailelerinin yanına dönerken, 125 rehine tünellerde çürüyor. İsrail, rehinelerimiz eve getirilinceye ve Hamas tamamen yenilgiye uğratılıncaya kadar savaşı durdurmayacak." dedi.

İsrail medyası da genel bir tavır takınarak, "Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail için adalet yok" yorumunda bulunarak mahkemenin yetkilerin sorguladı.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR