Norveç'in Ankara Büyükelçisi Andreas Gaarder'dan Filistin çıkışı: Bizim için dönüm noktası

Norveç'in Ankara Büyükelçisi Andreas Gaarder, "Norveç'in, İrlanda ve İspanya ile aynı dönemde Filistin Devleti'ni tanıması bir dönüm noktası" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 12.06.2024 13:49 GÜNCELLEME 12.06.2024 14:42 DÜNYA
Norveç'in Ankara Büyükelçisi Andreas Gaarder'dan Filistin çıkışı: Bizim için dönüm noktası
Norveç'in Ankara Büyükelçisi Andreas Gaarder'dan Filistin çıkışı: Bizim için dönüm noktası

Büyükelçi Gaarder, Türkiye-Norveç ilişkileri ve Norveç hükümetinin, Filistin devletini tanımasına ilişkin değerlendirmede bulundu. Türkiye-Norveç arasında çok önemli ve sağlam bir ilişki olduğunu belirten Gaarder, iki ülke arasındaki ilişkilerin pek çok konuda iyi diyalog içerisinde yürütüldüğünü söyledi.

'RESMEN TANIDIK'

Gaarder, ülkesinin 28 Mayıs'ta Filistin devletini resmen tanıdığını hatırlatarak Norveç'in 30 yılı aşkın süredir Filistin makamlarını desteklemek üzere Filistin konusunda aktif çalıştığını vurguladı.

'FELAKET'

Gazze'de yaşanan duruma ilişkin Büyükelçi Gaarder, "Şu anki durum, son derece zor ve felaket olarak görüyoruz." diye konuştu.

'DÖNÜM NOKTASI'

Gaarder, Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide'nin, Filistin'in devlet olarak tanınması kararının ardından yaptığı açıklamaya işaret ederek "Norveç'in, İrlanda ve İspanya ile aynı dönemde Filistin Devleti'ni tanıması bir dönüm noktası" ifadesini kullandı.

'BİR GEREKLİLİK'

Norveç'in 1993'te Oslo Anlaşmaları'na giden sürecinin mimarı olduğuna işaret eden Gaarder, "Uzun zamandır Filistin Devleti'nin tanınmasının siyasi sürecin bir sonucu olması gerektiğini düşünüyoruz" ifadesini kullandı.

'BASİT BİR KARAR DEĞİLDİ'

Gaarder, Filistin'in devlet olarak tanınmasına ilişkin şunları kaydetti:

"Filistin'in devlet olarak tanınması kararı, hiç basit bir karar değildi, üzerinde uzun uzun mücadele ettiğimiz bir karardı. Birçok ülkenin de bu ivmeye katılacağını umuyoruz. Slovenya'nın da İrlanda ve İspanya ile Filistin devletini tanımaya karar verdiğini biliyorum.

Bu konuda daha fazla ivme yaratmak için çalışıyoruz çünkü sonuçta bölgede, barışçıl bir kalkınma ve iki devletli çözümün gerçekleşmesi için gerekli bir ön koşul olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla Filistin Devleti'nin tanınması, bu bağlamda bizim için doğal bir şeydi."

UAD KARARI

Uluslararası Adalet Divanının (UAD) soykırım davasına ilişkin kararlarına dair, bunun uluslararası hukukun tanımladığı bir konu olduğunu kaydeden Gaarder, bu meseleyi UAD tarafından karara bağlanması gerektiğini söyledi.

Gaarder, "Bu bağlamda, Norveç, uluslararası kurallara dayalı sisteme sadık olarak, bu konuda herhangi bir fikir sahibi olmadan önce Uluslararası Adalet Divanı kararını bekleyecek" diye konuştu.

KAYNAK : AA
Şeyma Akman Haber7.com - Editör
Haber 7 - Şeyma Akman

Editör Hakkında

1988 yılında Ankara’da doğdu. İlk öğretimini Ankara’da, orta ve lise öğrenimini Amerika’da tamamladı. Bilkent Üniversitesinde İngilizce-Fransızca mütercim tercümanlık okudu. Gazetecilik mesleğine Kanal 7 dış haberler bölümünde başladı. 7 sene sonra Yasemin.com sitesine geçerek kariyerine yeni bir ivme kazandırdı. Meslek hayatına Haber7.com'da Dış haberler editörü olarak devam ediyor.
YORUMLAR 3
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    Helal olsun sana yürek ister bu açıklamayaı yapmaya.
    Cevapla
  • Ziyaretçi 1 hafta önce Şikayet Et
    Uluslararası askeri birlik grubu kurularak BM yetkisi ile israile mudahale edilmeli kritik noktalar vurulmali. ( KÖTÜLÜĞE HIZMET EDEN BU ÜLKEYE ve AVANELERI AMERIKA VE INGILTEREYE) karşı tüm dünya birleşmeli. Tüm dünya ülkeleri askeri güçlerini birlestirmeli ve Şeytan imparatorluğunu sonlandırmali
    Cevapla
  • Muhsin 1 hafta önce Şikayet Et
    Dünyada binlerce bebek çocuk ve masum insan katledilirken, binlerce aç sefil, yetim yoksul, yardıma muhtaç insan varken, zekatını veremediğiniz ve Biriktirdiğiniz ihtiyaç fazlası altınlar, öteki dünyada cehennemde yakıt olarak size dönebilir... ALLAH MUHAFAZA ALLAH HİDAYET VERSİN.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR