Rusya: Erdoğan, Ukrayna'da olası arabulucu değil
Kremlin Sözcüsü Peskov, Astana'da geçen gün gerçekleşen Erdoğan-Putin görüşmesinde Ukrayna'daki savaşın da masaya yatırıldığını söyledi. Peskov, Erdoğan'ın Ukrayna'yla görüşmelerde olası bir arabulucu olmadığını dile getirdi.
ABONE OLCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi kapsamında geçen gün, Kazakistan'ın başkenti Astana'da, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüştü.
ERDOĞAN'IN ARABULUCULUK TEKLİFİ
İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, görüşmede Erdoğan'ın, Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada barışın tesisi için çaba göstermeye devam edeceğini, Türkiye'nin Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşın önce ateşkes ardından barışla sona erdirilmesi için uzlaşı zeminini oluşturabileceğini, iki tarafı da memnun edebilecek adil bir barışın mümkün olduğunu ifade ettiği belirtilmişti.
KREMLİN'DEN ARABULUCULUĞA VETO
Erdoğan'ın "uzlaşı zemini oluşturma" teklifine dair Kremlin'den açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Peskov, "Channel One Russia" televizyonuna yaptığı açıklamada, Erdoğan-Putin zirvesinde Ukrayna'daki savaşın da görüşüldüğünü kaydetti.
Peskov, "Türkiye Cumhurbaşkanı'nın bu görüşmelerde arabulucu olmasının mümkün olup olmadığı" sorusuna, "Hayır, mümkün değil." cevabını verdi.
PUTIN'İN OLASI TÜRKİYE ZİYARETİ
Öte yandan Peskov, Putin'in aylardır beklenen ama bir türlü gerçekleşmeyen Türkiye ziyareti için ise, tarihinin belirlenemediğini söyledi.
İSTANBUL'DAKİ GÖRÜŞMELER NEDEN SONUÇSUZ KALMIŞTI?
İstanbul'da 2022 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ev sahipliğinde Dolmabahçe'de gerçekleştirilen görüşmelerde, Ukrayna'nın askeri tarafsızlığı kabul ettiği ve aralarında Türkiye ile ABD'nin de bulunduğu bazı ülkelerin garantörlüğünü istediği kamuoyuna yansımıştı. İstanbul'daki görüşmelerde Ukrayna heyetine başkanlık eden David Arahamiya, kasım ayında verdiği bir röportajda, Rusya'nın Ukrayna'nın askeri tarafsızlığı kabul etmesi ve NATO üyeliğinden vazgeçmesi durumunda savaşı bitirmeye hazır olduğunu, Rusya'nın en önemli talebinin bu olduğunu söylemiş; İstanbul'da müzakere süreci devam ederken dönemin İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın 9 Nisan'da Kiev'e sürpriz bir ziyarette bulunarak hiçbir şey imzalanmamasını, savaşa devam edilmesini istediğini açıklamıştı. Putin ile yakın ilişkileriyle bilinen Almanya'nın eski başbakanlarından Gerhard Schröder de geçen yıl bir Alman gazetesine verdiği demeçte, Ukrayna'nın o dönem bir anlaşma imzalamaya ikna olduğunu ancak ABD'nin buna izin vermediğini kaydetmişti.
BATI'YI SUÇLAYAN PUTIN, İSTANBUL'DAKİ MÜZAKERE KOŞULLARINA YENİ ŞARTLARIYLA DÖNMEYE HAZIR
Rusya Devlet Başkanı Putin, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "Rusya, Ukrayna tarafıyla diyaloğu İstanbul ve Minsk temelinde sürdürmeye hazır." demişti.
Ancak Putin, Ukrayna'nın askeri birliklerini Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya'dan çekmesi ve NATO'ya katılma isteğinden vazgeçmesi halinde müzakerelere başlayabileceklerini söyledi.
Putin ve Rus yetkililer, daha önce yaptığı açıklamalarda da müzakerelere her zaman açık olmalarına rağmen, Minsk ve İstanbul'daki barış görüşmelerinin Batı tarafından baltalandığını, Ukrayna'nın Batı'nın oyununa geldiğini belirtmişti.