İran'dan umudu kestiler! İhanet suçlaması

İsrail'in cuma günü Beyrut'un güneyindeki Dahiye'de Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ı öldürmesinin ardından örgütün sivil tabanında travma yaşanıyor. Hizbullah yanlıları, İran'ın ihanet ettiğini öne sürüyor.

ABONE OL
GİRİŞ 30.09.2024 06:28 GÜNCELLEME 30.09.2024 06:29 DÜNYA
İran'dan umudu kestiler! İhanet suçlaması

Lübnan’da Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın işgalci güç İsrail tarafından öldürülmesinin ardından tansiyon düşmüyor. İsrail son olarak Hizbullah’ın Merkez Konsey Üyesi Nebil Kavuk’u öldürdü. Saldırılar nedeniyle kitlesel göç Beyrut ve Lübnan’ın kuzeyine akın ediyor.

İsrail ise başta Dahiye olmak üzere Lübnan’ın kuzey ve güney bölgelerini bombalıyor. Dün kuzeydeki Bekaa Baalbek bölgesine gerçekleştirilen saldırıda bir annenin enkaz altında doğum yaptığı ancak bebek ve annenin hayatını kaybettiği öğrenildi. Özellikle Beyrut’un Dahiye bölgesinde gün içerisinde sıklıkla dumanlar görülüyor. Yeni Şafak olarak Dahiye’de vurulan noktalar gittik. Bölgedeki yoğun patlamalar nedeniyle çıkan dumanlar genizleri yakıyor. Dahiye ve Beyrut üzerinde ise hem gündüz hem de gece saatlerinde İsrail’e ait insansız hava araçlarının (İHA) sesi duyuluyor. Bu İHA’ların bölgede istihbari bilgi topladığı belirtiliyor.
 

Papa'dan Nasrallah sorusuna cevap! Sert tepki gösterdi




HİZBULLAH ÜYELERİNİN HEDEFİ TAHRAN

Hasan Nasrallah’ın öldürülmesinin ardından Hizbullah içinde İran’a yönelik büyük bir öfke hakim. Hizbullah üyeleri, İran’ın kendilerini arkadan vurarak ihanet ettiğine inanıyor. Öyle ki sosyal medya hesaplarında İran ve İsrail bayraklarının önünde her iki ülkenin bir masa etrafında toplandığı yapay zeka görsellerini paylaşıp, “Kardeşler dizisinden” ifadelerini kullanıyor. İran’ın ABD ve İsrail ile iş birliği içerisinde olduğunu düşünen kimi Hizbullah üyeleri tepkilerini de bu şekilde dile getiriyor.
 

Hasan Nasrallah'ı İran mı sattı? Şoke eden sözler gündem oldu


PSİKOLOJİK ÇÖKÜŞ YAŞANIYOR

Dahiye merkezde ise adeta bir hüzün bulutu var. Hizbullah üyeleri liderlerinin ölümüyle birlikte büyük bir çöküş yaşıyor. Sokaklarda ağlayanlar sıklıkla görülüyor. Bir yandan Nasrallah’ın cenaze töreninin ne zaman yapılacağı belirsizliğini korurken diğer taraftan ise yeni liderin kim olabileceği tartışılıyor. Hasan Nasrallah’ın kuzeni ve İran Devrim Muhafızları eski komutanı Kasım Süleymani’nin dünürü Seyid Haşim Safiyeddin’in Hizbullah yeni lideri olacağı, en çok dillendirilen iddialar arasında. Seyid Haşim, Hizbullah içerisinde Nasrallah’ın gölgesi olarak nitelendiriliyordu. Halihazırda büyük bir çözülme ve keder içerisinde olan Hizbullah’ın yeni lideri ne zaman açıklayacağı merakla bekleniyor.



NASRALLAH’IN ÖLDÜĞÜNE İNANMIYORLAR

Bölgedeki Hizbullah destekçilerinin neredeyse tamamı, kesin bir şekilde doğrulanmasına rağmen Hasan Nasrallah’ın hayatını kaybetmediğine inanıyor. Bölgede ara ara Nasrallah’ın yaşadığına dair sosyal medya paylaşımlarını görenler kutlama yaparak, sevinç naraları atıyor. Dahiye’deki Burj El Barajneh bölgesinden Beyrut’a göç eden Tanya Araki isimli bir genç, Nasrallah’ın zeki bir adam olduğuna ve saldırıdan hemen önce bölgeden ayrıldığına inandığını söyleyerek, “Onun gibi dahi bir adamın o bölgenin vurulacağını bilerek harekete geçtiğini düşünüyorum. Biz kalbimizde bunu hissediyoruz, o hala yaşıyor ve aramızda” dedi.



DAHİYE'Yİ GAZZE'YE DÖNÜŞTÜRMEK İSTİYOR

İsrail’in Dahiye’yi Gazze’ye dönüştüremeyeceğini belirten Araki, “İsrail korkak bir ülke, böyle bir şey yapamaz. Lübnan’a giremez, Dahiye’ye ulaşamaz. İsrail duracak ve her şey daha öncekinden daha iyi ve güçlü olacak. İsrail’in tanklarının güneye gireceği söyleniyor ancak Hizbullah onlara izin vermeyecek. Hizbullah onları parçalayacak. İsrail çok korkak. Biz Hizbullah’a güveniyoruz, direneceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu. İç savaş çıkma ihtimalinin olabileceğini söyleyen Araki “Ama biz herkese gösterdik ki biz biriz, beraberiz. Bunu dünya da gördü. Lübnanlılar iç karışıklık olmaması için buna dikkat edecek. İnşallah gün gelir Lübnan ordusu ve Hizbullah el ele yürür” ifadelerini kullandı. Hasan Nasrallah’ın hedef alındığı Cuma akşamı nikahı olacağını ancak bombardıman nedeniyle kaçtıklarını anlatan Tanya Araki, “Dini nikamızı kıyacak olan imam Dahiye’deki saldırıda öldü. Biz de hemen Beyrut’a kaçtık. Nişanlımla ben bir şekilde evleniriz ancak önemli olan ülkemizin İsrail belasından kurtulmasıdır” şeklinde konuştu.

KAYNAK : Yeni Şafak
Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR