İsrail ordusu Nasrallah'ın veliahtı Haşim Safiyuddin'in öldürüldüğünü iddia etti

İsrail ordusu, Nasrallah'ın veliahtı Haşim Safiyuddin'in öldürüldüğüne dair açıklama paylaştı.

ABONE OL
GİRİŞ 22.10.2024 23:07 GÜNCELLEME 22.10.2024 23:59 DÜNYA
İsrail ordusu Nasrallah'ın veliahtı Haşim Safiyuddin'in öldürüldüğünü iddia etti

Ordu Sözcüsü Daniel Hagari yaptığı açıklamada, Safiyuddin'in 4 Ekim'de Beyrut'un güneyindeki Dahiye Mahallesi'ne düzenlenen saldırıda öldüğünü öne sürdü.

Hizbullah'tan İsrail ordusunun iddiasına ilişkin henüz açıklama yapılmadı.

Hasan Nasrallah, 27 Eylül'de Beyrut'un güneyindeki Dahiye Mahallesi'nde düzenlenen İsrail hava saldırılarında ölmüştü.

Hizbullah, Nasrallah'ın yerine geçecek kişiyi henüz belirlemezken Genel Sekreterlik için Safiyuddin'in ismi öne çıkıyor.

İsrail basını, İsrail ordusunun 3 Ekim gecesi Beyrut'un güneyine düzenlediği hava saldırısında Safiyuddin'in hedef alındığını yazmıştı.

HAŞİM SAFİYUDDİN KİMDİR?

Safiyuddin, Hizbullah’ın siyasi işlerini ve iletişim, eğitim, sağlık, ekonomi ve sendikalar gibi sivil faaliyetlerini koordine eden Yürütme Konseyi’nin başkanlığını yürütüyordu.

Aynı zamanda örgütün askeri operasyonlarını yöneten Cihad Konseyi’nde de görev aldı. Safiyuddin, genel olarak örgütün 1982’deki kuruluşundan bu yana Hizbullah’ın yapısının önemli bir parçası oldu.

HAYATI VE ÇALIŞMALARI

Nasrallah’ın anne tarafından kuzeni olan Safiyuddin, 1964’te Güney Lübnan’ın Sur bölgesindeki Deyr Kanun en-Nahr kasabasında dünyaya geldi.

Nasrallah ile birlikte Irak ve İran’da ilahiyat eğitimi alan Safiyuddin, 1994’te Yürütme Konseyi’nin başına geçmek üzere Beyrut’a geri çağrıldı. 

Safiyuddin’in oğlu, hayatını kaybeden İranlı General Kasım Süleymani’nin kızı Zeynep Süleymani ile evli.

ÖNE ÇIKAN AÇIKLAMALARI

Safiyuddin, siyasi ve dini etkinliklerin yanı sıra hayatını kaybeden Hizbullah savaşçılarının cenazelerinde de ön plana çıktı. Kamuoyuna yaptığı açıklamalar, örgütün Filistin davasına olan bağlılığını yansıtıyor.

Ekim 2023’te Dahiye’de yaptığı bir konuşmada Safiyuddin, “Tarihimiz, silahlarımız ve roketlerimiz sizinle. Sahip olduğumuz her şey sizinle,” ifadelerini kullanmıştı.

Safiyuddin, temmuz ayında yaptığı bir konuşmada da Hizbullah’ın liderlik anlayışını şöyle açıkladı: 

“Direnişimizde herhangi bir lider şehit olduğunda, bayrağı bir başkası devralır ve yeni, kesin, güçlü bir kararlılıkla yoluna devam eder.”

İran gazetesi Hurşid‘in haberine göre Safiyuddin, 2008’deki genel kurul toplantısında ‘Siyonistlerin Hasan Nasrallah’ı öldürmeyi başarması’ durumunda Hizbullah’ın bir sonraki lideri olarak belirlenmişti.

KAYNAK : AA