Ortadoğu'nun yeni caydırıcı ittifakı: Türkiye'nin askeri gücü ile birleşiyorlar
Rus yayıncı, İsrail'in İbrahim Anlaşmalarını çökerten Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan'ın üçlü ittifakına değindi. Türkiye'nin askeri gücü ile Suudi Arabistan'ın ekonomisi, Pakistan'ın nükleer gücünün caydırıcı olabileceğini vurguladı.
ABONE OL-
Haber7-ÖZEL
Türkiye Ortadoğu’da yaşanan gelişmeleri yakından takip ederken Suudi Arabistan, Pakistan gibi diplomatik ilişkilerinin güçlü olduğu devletler ile işbirliğini pekiştirmeyi sürdürüyor.
Rusya’da bir Youtube programında Dimitri Dubov, Türkiye’nin yakın müttefikleri ile ilişkisi ele alındı, İsrail açısından da ciddi bir güvenlik tehdidi olarak nitelendirildi.
Pakistan’ın nükleer gücü, Suudi Arabistan’ın finansal kaynakları ve Türkiye’nin de askeri tecrübesinin bir araya getirilmesinin hedeflendiği vurgulandı.
BÖLGENİN CAYDIRICI İTTİFAKI: TÜRKİYE, PAKİSTAN VE SUUDİ ARABİSTAN
Bölgede 'yeni nükleer caydırıcılık ittifakı' olarak nitelendirilen Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasındaki stratejik ittifak, ABD’nin bölgedeki güvenlik garantisinin artık yeterli görülmediğinin bir sinyali olarak yorumlandı.
"ABD BÖLGE GÜVENLİĞİNİ GARANTİ ETMİYOR"
Rus yayıncı Dubov , "Suudi Arabistan başka bir eksen inşa ediyor. İsrail olmadan ama Türkiye ve nükleer silaha sahip bir devlet olan Pakistan ile birlikte. Bu, Amerika Birleşik Devletleri'nin artık bölgemizde güvenliği garanti etmediğinin bir sinyalidir." değerlendirmesinde bulundu.
Üç ülkenin koordineli bir şekilde hareket etmesi, bölgede İsrail’den bağımsız olarak devasa bir askeri-teknolojik merkez yaratma potansiyeli taşıdığını belirten yayıncı, "İslamabad'ın nükleer silahı, Ankara'nın NATO'nun nasıl çalıştığına dair bilgisi ve Riyad'ın parası; bu, İsrail'i endişelendirmesi kaçınılmaz olan ideal bir bileşimdir” vurgusu yaptı.
ÜÇLÜ İTTİFAKLA İBRAHİM ANLAŞMALARINA AĞIR DARBE
İsrail’in son yıllarda çevre ülkeler ile yürüttüğü ekonomik ve teknoloji üzerine normalleşme stratejilerine yönelik hazırlanan İbrahim Anlaşmaları, Suudi Arabistan’ın yeni hamlesiyle darbe aldığını Türkiye ve Pakistan’ın desteğiyle bir Sünni nüfuz ekseni oluşturulduğunu belirtti.
Türkiye’nin İHA/SİHA üretiminde kendisini kanıtlaması ve Suudi Arabistan’ın da Türk menşeli savunma mühimmatlarını satın almasının İsrail’in bölgedeki pazarını daralttığını, Kızıldeniz ve Afrika Boynuzu’ndaki hareket alanını kısıtladığını vurguladı.