Putin'in 'haçlı seferi' Medvedev'i kızdırdı

Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Libya'ya yönelik operasyonla ilgili olarak Başbakan Putin'in yaptığı 'haçlı seferleri' benzetmesine karşı çıktı. Medvedev, Putin'i 'Medeniyetler Çatışması' ile uyardı.

ABONE OL
GİRİŞ 21.03.2011 22:02 GÜNCELLEME 21.03.2011 22:02 DÜNYA
Putin'in 'haçlı seferi' Medvedev'i kızdırdı

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Medvedev'den önce yaptığı açıklamada Batılı ülkelerin Libya operasyonunu haçlı seferlerine benzetmiş ve müdahaleyi "vicdansız ve mantıksız" olarak değerlendirmişti.

Rusya'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki kararını veto etmemesini savunan Rusya lideri, "Rusya burada veto hakkını bir gerekçe ile kullanmadı. Bu kararın yanlış olduğunu düşünmüyorum. Bununla birlikte bu karar bizim genel olarak Libya'da neler olduğu ile ilgili düşüncelerimizi yansıtıyor. Ancak bütün konularda haklı olduklarını da ifade edemeyiz" dedi.

"HAÇLI SEFERİ KAVRAMI MEDENİYETLER ÇATIŞMASINA NEDEN OLUR"

Putin'in açıklamalarına cevap veren Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, "Medeniyetler çatışmasına neden olacak 'Haçlı seferleri' gibi kavramların kullanılmasından kaçınmalıyız... Her şey bugün yaşanandan çok daha kötü durumlara gidebilir..." hatırlatmasında bulundu.
Libya yönetimi ile ilgili değerlendirmede bulunan Medvedev, " Libya'nın bu duruma düşmesinin nedeni kendi halkına karşı işlediği suçtan kaynaklanıyor. Libya'da yaşananlar yönetimin rezaletini ortaya koyuyor. Halkına karşı işlediği suçların sonucu. Bunların unutulmaması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Kahire temasları çerçevesinde yaptığı açıklamada Libya yönetiminin halkına yönelik güç kullanımının asla kabul edilemeyeceğini belirtti. Medvedev, Lavrov'un da konu ile ilgili yakın çalışmalarda bulunduğunu ifade etti.

Rusya anayasasına göre ülkenin dış politikasının belirlenmesinden hükümetten ziyade Kremlin sorumlu. Putin de "haçlı seferleri" ile ilgili benzetmesinde bu konuya dikkat çekmiş ve açıklamasının şahsi düşünceleri olduğunu vurgulamıştı.

KAYNAK : CİHAN