Horasan'ın Nişabur şehrinde ünlü ilim ve bilim insanlarına ait 4 türbe

İran, zamanında birçok devlete ev sahipliği yapan topraklara sahip bir ülke. Horasan ise Selçuklu'nun başkenti olmuş bir eyalet. Selçuklu zamanında bilim ve ilim araştırması yapmış kişilerin türbeleri burada bulunuyor.

ABONE OL
GİRİŞ 01.10.2020 09:48 GÜNCELLEME 11.06.2021 10:30 Dünyayı Geziyorum
Horasan'ın Nişabur şehrinde ünlü ilim ve bilim insanlarına ait 4 türbe

Horasan'ın Nişabur kenti Selçuklu Devleti'ne başkentlik yapmış. Şimdilerde İran sınırları içerisinde yer alıyor. Dünyayı Geziyorum ekibi ise Horasan'ın Nişabur kentinde bulunan dünyaya ilim ve bilim alanında katlıları bulunmuş isimlerin türbelerini sizlere tanıtıyor. Aşağıda yer alan videodan önemli çalışmalara imza atmış kişilerin muazzam mimari ile yapılmış türbelerini izleyebilirsiniz. Bu kişilere ait daha çok bilgiye ise haberimizin detaylarından ulaşabilirsiniz. 

 

 

NİŞABUR KENTİ NERESİ? TARİHİ NEDİR?

 

 

İran'ın bir eyaleti olan, Horasan'da yer alan Nişabur, Selçuklu Devleti'nin de ilk başkentiydi. Ortaçağ'da ise Horasan Bölgesi'ndeki dört büyük şehrin en önemli olanıydı. Binalud dağının güneybatısında yer alan şehir denizden 1210 metre yükseklikte bulunuyor. Önemli ticaret yolları üzerinde bulunduğundan buradaki kervansaraylar da önemli tarihi yapılardan.

Verimli topraklara sahip olan şehirde günümüzde pamuk yetiştiriciliği yapılıyor. Aynı zamanda halıcılık ve çömlekçilik de buradaki geçim kaynakları. Tarihi geçmişe sahip olması sebebi ile burada gezilecek yerler türbe, kervansaray gibi yapılardan oluşuyor. 

ÖMER HAYYAM KİMDİR? TÜRBESİ NEREDE?

Ömer Hayyam birçok alanda verdiği eserler ile bilinen bir bilim insanı. Aynı zamanda da bir şair. Döneminin en önemli buluşlarını yapmış ve hala günümüzde kullanılan bilimsel verilerin temellerini atan kişi olarak biliniyor. İranlı astronom, bilim adamı, şair, bilgin ve filozof Ömer Hayyam, İran edebiyatında rubai türünün de kurucusudur. Matematik, fizik, astronomi, ve tıp alanlarında birbirinden değerli ve önemli çalışmaları bulunmaktadır. Ömer Hayam hangi yüzyılda yaşamış bunu merak eden kişiler için ise 18 Mayıs 1048'de doğduğu bilgisine ulaşıyoruz. Ömer Hayyam doğduğu günü çalışmaları ile en doğru hesaplayan kişi. Hayyam soy ismini ise babasının çadırcı olmasından almış. 

Müzik ve şiirle de ilgilenmiş olan Hayyam, dönemin devlet adamları tarafından da büyük ilgi görmüştür. 

ÖMER HAYYAM TÜRBESİ

Bugün günümüzde de büyük ilgi gören Ömer Hayyam herkesin merak ettiği bir bilim insanı. Ömer Hayyam'ın türbesi nerede merak edenler her yıl Nişabur'daki türbesini ziyaret ederek buradaki muhteşem mimariyi de inceleme fırsatı buluyor. 

Ömer Hayyam'ın Nişabur doğumlu olması bugün türbesinin de burada bulunmasının nedenidir. İmamzade Mahruk'un 100 metre kuzeyinde bulunan mezarı kendi ifadesi ile 'etrafında çiçekler ve goncalar' bulunarak yapılmıştır. Yemyeşil bir bahçede yer almaktadır. Mezarındaki mimari 18 metre yüksekliğe sahiptir. Türbenin yapımında Ömer Hayyam'ın şiirlerinden, geometrik detaylarda ise onun matematik alimliğinden, dış mekan süslemelerinde ise rubailerinden esinlenilmiştir. 1962 yılında yapılan türbede bir de Ömer Hayyam heykeli bulunmaktadır. 

FARİD UD-DİN ATTAR KİMDİR? TÜRBESİ NEREDE?

Aktar anlamına gelen 'Attar' mahlasını kullanan İranlı Müslüman bir şairdir. Aynı zamanda da Sufi teolog ve haciyograftır. Nişabur'da doğmuş ve hayatını burada kaybetmiştir. Bu yüzden günümüzde Nişabur'da bir türbesi bulunmaktadır. Ölümünün ardından kısa bir süre sonra birinci anıt mezarı Sayif Neyşaburi tarafından dikilmiştir. Daha sonra ise 15. y.y.'da eklemeler yapılmıştır. Son düzenleme ise Kajar döneminde Horasan valisi tarafından 19. y.y.'da yaptırılmıştır. 

Sekizgen bir yapıya sahip olan mezarın ikili kubbesi vardır. Şairin naaşı ise bu yapının tam ortasında yer almaktadır. Duvarlarında şairin dizeleri yer alan türbenin tavanı da resimlerle kaplıdır. Yer zemini ise sekizgen bir halı ile örtülüdür. 3 metre yüksekliğinde, sekizgen bir siyah mermer 1486 yılından beri burada bulunmaktadır. 

EBUBEKİR TAYBATLI KİMDİR? TÜRBESİ NEREDE?

Timurlar zamanında yaşamış.Dönemin en önemli alimlerinden biri Ebubekir Taybatlı. Taybat bölgesinde yer alan türbesinde mavi çiniler bulunuyor. Bugün binlerce kişi tarafından da ziyaret ediliyor. Türbenin yanında ise camisi var. 1440 yıllarında tamamlanan caminin mimarisi Timurların dönemini yansıtır nitelikte. Cami duvarları da el işçiliğini muazzam  şekilde gösteriyor. 

ŞEYH AHMET CAMİ VE TÜRBESİ

Selçuklular döneminden kalan bir tarihi yapıttır. Döneminin din adamı, alimi ve filozofudur. Hayatını da bu şehirde kaybettiğinden türbesi burada yer almaktadır. Adına inşa edilen türbeye ziyaretçiler gelerek dua ediyorlar. Masmavi çinili türbe ve cami mimarisi herkesi mest ediyor. Selçuklu döneminde doğmuş ve türbesi de Selçuklu zamanında yapılmıştır. Moğol istilası sırasında ise hiç bir zarara uğramamış günümüze kadar sağlamlığını korumuştur. 

Tarihi camide İlhanlılar zamanından kalan kapılar bulunuyor. Camisinin içi ise tarihi dokuyu en iyi yansıtan tarafı. Yine İlhanlılar zamanında yapılmış. En ince hat sanatlarının işlendiği bir camidir. Günümüzde bu cami ibadete açık. Çevresinde yer alan mescitlerden birinde Timurlardan ve Safevilerden kalan kuranı kerimler sergileniyor. 

Bu da ilginizi çekebilir; Binbir gece masallarından bir diyar: İran

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları  

Youtube: esirgenc 

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor 

Facebook: dunyayigeziyorum