Bilecik Osmaneli Rüstem Paşa Camii: Ecdaddan bir hatıra
Bilecik Osmaneli'de bulunan Rüstem Paşa Camii geçmişten günümüze kalan tarihi miraslardan sadece birisi. Herkesi mimarisi ile büyüleyen cami günümüzde ibadete açık ve tarihi konakların ortasında yer alıyor.
ABONE OLBilecik Rüstem Paşa Camii 1542 yılında inşa edilmiş güzide bir miras. Geçmişten günümüze kalan tarihi yapı defalarca kez restore edilmiş ve herkesin gözdesi olmuş Osmaneli'de. İstanbul'a yakın gezi yerlerinden biri olması sebebiyle de biliniyor. Aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu'nun bir zamanlar başkenti olan bu yerde bıraktığı eserler sadece bu değil. Sayısız eser burada kendini gösteriyor. Herkesi büyük ölçüde hayran bırakan cami gibi tarihi yapılar bulunuyor. Bilecik'i gezmek ve bu güzel yerleri görmek çok kolay.
Günümüzde ezan seslerinin yükseldiği bu güzel camiyi Dünyayı Geziyorum ekibinin görüntüleri ile yakından izleyelim.
RÜSTEM PAŞA CAMİİ
Bilecik'te birçok cami var. Bunlardan biri de Rüstem Paşa Camii. Tarihi konakların yanı başında bulunan cami 1542 yılında Rüstem Paşa tarafından yaptırılmış. Bilecik'te eski şehir merkezinde bulunuyor. Kanuni Sultan Süleyman'ın damadı Rüstem Paşa'nın emriyle yaptırılan caminin mimarı ise sayısız eseriyle bilinen Mimar Sinan’ın bir öğrencisi. Mimar Sinan’ın kalfası olarak bilinen Yüzgeç Mehmet Paşa caminin mimarisini çizen kişi olmuş.
RÜSTEM PAŞA CAMİ MİMARİSİ
Dikdörtgen bir alana oturtulan cami kareye yakın bir formdadır. Caminin girişinde ise sekizgen altı adet paye üzerine beş sivri kemerle oturan son cemaat yeri bulunmaktadır. Ön ve yan kemerleri ise kalın ahşap kirişlerle takviye edilmiştir.
Son cemaat yerinin üzeri ise düz tavan ile örtülmüş ince çubuklarla bölünmemiştir. Sağ tarafın üzeri ise giderek genişleyen baklava şekilleri ile sol kısmın üzeri ise satranç tahtası biçiminde kırmızı ve yeşil renkte geometrik düzenlenmiştir.
Giriş kapısının iki yanında dikdörtgen açıklıklı, korkuluklu iki pencere ile pencerelerin iki yanında beş sıra mukarnaslı sade nişten birer mihrabiye yer alır.Ayrıca pencerelerin üzerinde kitabe bulunmaktadır.
RÜSTEM PAŞA CAMİİ MİNARESİ
Caminin güney, doğu ve batı cepheleri oldukça düzgün ve sadedir.48 İki sıra pencere dizisi bulunmaktadır. Alt sıradaki pencereler sivri kemerli ve sade alınlıklı olup, üst sıradaki pencere dizisi alt sıradaki pencerelere oranla daha küçüktür. Camii yığma sistemde inşa edilmiştir. Yığma yapı malzemesi olarak yöreye özgü Lefke taşı kullanılmıştır.
CAMİNİN İÇİ
Girişin sağında ahşap bir merdivenle mahfile çıkılmaktadır. Mahfilin batı duvarında, minareye çıkış için küçük kapıya yer verilmiştir.
Rüstem Paşa Camii tüm güzel detayları ve süslemeleri ile ziyaretçilerini bekliyor. Salgın tehlikesi geçtiğinde ve yetkililer izin verdiği ölçüde yeniden ibadete açılacak.
Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları
Youtube: esirgenc
Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor
Facebook: dunyayigeziyorum