İznik'in tarihi yüzü Antik Su Yolu ve Lefke Kapısı

İznik Osmanlı İmparatorluğu'ndan izler taşıdığı gibi birçok medeniyetten kültür sunan tarihi bir adres. Harika gezi noktaları bulunduğu gibi Antik Su yolu da akıl almaz medeniyet seriyor gözler önüne. En uzun su yollarından biri olması sebebiyle önemli olan gezi noktasını detayları ile anlattık. Antik Su Yolu ve Lefke Kapısı İznik'in göbeğinden sizlerle.

ABONE OL
GİRİŞ 17.09.2020 14:34 GÜNCELLEME 17.09.2020 14:34 Dünyayı Geziyorum
İznik'in tarihi yüzü Antik Su Yolu ve Lefke Kapısı

Roma Dönemi'nden kalan Antik Su Yolu ve Lefke Kapısı İznik'te gezilecek yerler içerisinde tarihi bize sunan yerlerden bazıları sadece. Anca buradaki tarihi malzeme de o kadar fazla ki herkesi şaşırtan detaylar ile dolu. Askerlerin bekleme noktaları, şehre giriş kapıları ve her yerden malzeme getirilerek yapılan surlarda incelemeye dair çok güzel kültür hazineleri bulunuyor. Ziyaret eden herkesi hayran bırakan tarihi adres keşfedilmeyi bekleyen izlerle dolu. 

 

 

ANTİK SU YOLU İZNİK

İznik'te gezilecek yerler içerisinde çok önemli bir yere sahip olan Antik Su yolu birden fazla medeniyetin izlerini taşıyor. Bu yönü ile zengin bir tarih malzemesi barındıran yerde rehber eşliğinde gezildiği zaman her detayın hikayesini ve kullanış amacını da öğrenmek mümkün oluyor. Askerlerin beklediği yerler, su kemerleri, Lefke Kapı ve daha nicesi yer alıyor burada. Her malzemenin ve her taşın ayrı bir amacı var. Görselliği ise herkesi hayran bırakacak kadar güzel ve fotoğraf kareleri için güzellik sunuyor. 

 

 

4. yüzyılda Batı Roma İmparatorluğu burada bir yerleşke imal ediyorlar ihtiyaç oldukları suyu da bu su yolu aracılığı ile elde ediyorlar. Su kaynağı bulunduktan sonra yapılan bu su yolu ile su kendiliğinden akıyor ve 1999 depreminde su kaynağı da kayboluyor. Günümüzde burada su akmıyor sebebi de belirtildiği gibi depremde su kaynağını yok olması. Hiç bir malzeme kullanmadan sadece su kemeri ile su bütün ile dağıtılıyordu. Bu da mimari bir harika olduğunun kanıtı olarak gösteriliyor. 

LEFKE KAPI

Su kemerinin altından geçince Lefke Kapı bulunuyor. Lefkeli Rumların bulunduğu bu yere Lefke Kapı adı verilmiş. Buranın haricinde üç adet kapı daha bulunuyor. Bu kapı kralın kullandığı kapıymış. Halk bu kapıları kullanamıyor. Diğer küçük kapıları kullanabiliyorlar. Kral yolunu kullandıkları tespit edilen kişilere de ceza veriliyordu. Lefke Kapısı'nın çevresinde hendekler de bulunuyordu. Olası bir savaş durumunda halk bu surların içerisine alınıyor ve kapılar kapatılıyordu. 

İznik Selçuklu Devleti'nin de hakim olduğu bir yer olmuş. Burada başka yerlerden malzemeler getirerek onarım işlemi gerçekleştirmişler ve bu farklı medeniyetlerin izlerini sunuyor bizlere. 

LEFKE SURLARI

Orhan Gazi 1320 yılında buraya gelerek farklı yerlere adamlarını yerleştirerek burayı ablukaya alıyor. Tam 11 yıl ablukada tutuluyor İznik ve sonunda İznik savaşmadan alınıyor. Orhan Gazi'ye hediye edildiği söyleniyor. 

Bu tarihi zenginliği gezerken birçok detaya da rastlayabilirsiniz. Kapıyı kilitleme amaçlı kullanılan ağaçla destekleme yerlerini, su kaynakları yerlerini görebilirsiniz. Lefke Surları Diyarbakır Surları'ndan sonra en uzun surlar olma özelliğine sahip. Oldukça büyük ve göz kamaştıran bir görünüme de sahip. 

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları 

Youtube: esirgenc

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor

Facebook: dunyayigeziyorum

 

KAYNAK : Haber7