İznik Gölü herkesin mutlaka bir kez görmesi gereken çok güzel gezi noktalarımızdan biri. İznik'te yer alan göl o kadar büyük ki deniz olarak da biliniyor. İçerisinde ise bir tarih barındırdığından su altı arkeolojisinin çalışmalar yaptığı ender yerlerden biri. Tarih, doğal güzellikler ve plajlar burada bir gezi yerinde aranılan tüm detaylar mevcut. İstanbul'a çok yakın mesafede bulunan İznik gezilecek yerleri ve muhteşem doğası ile çok ziyaretçi alıyor.
Selçuklu'ya bir zamanlar başkentlik yapan bu güzel yer daha sonra birçok medeniyetin de merkezi olmuş. Osmanlı'dan da izler taşıyan harika adreste İznik Gölü her yönü ile öne çıkıyor. Balıkçılık da çok iyi olduğu gibi aynı zamanda güzel plajı ile temiz bir tatilin de adresi.
Ateşte açan çiçekler İznik Çinileri burada sergileniyor
İznik'in meşhur gölü İznikliler tarafından İznik Denizi olarak isimlendirliyor. Yazın burada yüzmek de mümkün. Manzaranın güzelliği ve tabiatın tadını çıkartmak burada keyif verici olacaktır.
İznik Gölü'nün altında bir de Bizans Dönemi'ne ait bazilika bulunuyor. Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde de geçen göl dillere destan. Çevresinde çay içecek, piknik yapacak yerler var.
İznik'in tarihi yüzü Antik Su Yolu ve Lefke Kapısı
İznik Gölü ülkemizden bulunan ender güzelliklerden sadece birisi. Marmara Bölgesi’nin en büyük ve Türkiye’nin beşinci büyük gölü aynı zamanda. Tektonik tatlı su deposu olan gölde minik sazlıklar da bulunuyor. Göl etrafında çok güzel bir doğa kendini gösteriyor. Bir tarafında çamlık ağaçlar bulunurken bir yanında ise göl tüm güzelliği ile bulunuyor. Göl çevresinde piknik yapılacak yerler bulunduğu gibi aynı zamanda kamp kurma yerleri de var.
İznik Gölü en düşük su seviyesini Eylül ayında görürken Şubat ayından nisan ayına kadar yükselir. Karasu Deresi, Sölöz Deresi, Derbent Deresi, Nadir Suyu, Ana Dere, Küçükköy ve Çınarlık Deresi gölü besleyen kaynaklardır. Yayın, sazan, alabalık ve ıstakoz bulunduğu gibi kerevit de burada tutulan başlıca deniz ürünlerindendir.
Bir deniz balığı olan gümüş balığı da İznik Gölü’nde yer almaktadır. Bu yönü ile İznik Gölü olarak da bilinir. Çevredeki tarım alanları için gölden su takviyesi yapılır.
İZNİK GÖLÜ EFSANELERİ
İznik Gölü çeşitli efsanelere de konu olmuş bir göl. Bu efsaneler çok merak edildiği gibi aynı zamanda doğruluğu da araştırılmış. Yöre halkı bu efsaneleri nesiller boyunca aktarmış.
Birinci efsane;
Günümüzden binlerce yıl önce burada bir köy bulunuyormuş. Köye gelen bir eren kişi köydeki bulunan kişilerden su istemiş. Ancak köyde hiç kimse ermiş kişiye su vermemiş. Bunun üzerine ermiş hırsla asasını yere vurunca su yükselmeye başlamış. Köy bu olayın ardından su altında kalmış ve bugünkü İznik Gölü’nü oluşturmuş. Gölün meydana gelmesiyle ilgili birinci efsane bu şekilde.
İkinci efsane;
Bir başka efsaneye göre ise Ayasofya kilisesi yapılırken ustalar kubbe kısmında sorun yaşamış. Mimarlar tuğlaları birbirine yapıştıramamış. Arabistan’dan yardım istemişler. Peygamber Efendimiz bir fındık kabuğuna tükürür ve bunu harca eklemelerini söyler. Rivayete göre bu kabuk İznik’te tam bu noktaya düşer kaybolur. Ardından bu güzel tatlı su gölü oluşur.
Bu efsanelerin doğruluğu bilinmiyor. Ancak İznik Gölü’nün güzelliğini bir nedene bağlamak isteyen kişiler bu rivayetleri senelerce taşıyarak günümüze ulaştırmış. Doğanın en güzel nimetlerinden olan İznik Gölü güzelliği ile herkesi hayran bırakıyor.
İZNİK GÖLÜ’NE NASIL GİDİLİR?
İznik Gölü’ne ulaşmak için otobüs seferlerini tercih edebilirsiniz. Direkt seferler ile ulaşım sağlanabiliyor. Ancak özel aracınızla gitmek isterseniz Yalova istikametinden Bursa karayoluna bağlanabilirsiniz. Orhan Gazi’ye ulaştığınızda ise şehir merkezinden İznik yönüne sapmanız yeterli olacaktır. Çakırca Köyü’nü 40 kilometre geçtikten sonra İznik Gölü sizi tüm güzelliği ile karşılıyor olacak.
Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları
Youtube: esirgenc
Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor
Facebook: dunyayigeziyorum