Tarihe ışık tutan buluntular burada: Bergama Müzesi
Her adımında farklı bir medeniyetin izi bulunan Bergama'da bütün eserlerin sergilendiği müze bulunuyor. Her yıl binlerce kişiyi ağırlayan Bergama Müzesi içerisinde görmeye değer buluntular ziyaretçileri bekliyor.
ABONE OLÜlkemizin ilk arkeoloji müzesi olan Bergama 1936 yılında inşa edilmiş. İçerisinde ise Bergama'nın her adımında büyük uğraşlarla ortaya çıkartılan tarihi değerler yer alıyor. Uzun çalışmalar sonucu elde edilen bütün tarihi değerler bugün Bergama Müzesi'nde ziyaretçilerle buluşuyor.
BERGAMA MÜZESİ
1936 yılında kurulmuş ve ülkemizin en zengin eserlere sahip müzelerden biri. İçerisinde Bergama'da elde edilen buluntular yer alıyor. Her köşesinde Bergama'nın bir eseri bulunuyor. Müze içerisinde odalar, holler ve vitrinler var. Bu bölmeler içinde ise tarihe ışık tutan buluntular yer alıyor.
Bergama Müzesi'nde yapılan kazılarda gün ışığına çıkan sütunlar, levhalar yazıtlar yer alıyor. Helen, Bizans ve Roma Dönemine ait eserler Bergama müzesinde yer alıyor.
Bergama Müzesi'nde eserlerin sadece bir kısmı yer alıyor. Çünkü Bergama'da çok fazla buluntu var. O kadar çok elde edilmiş tarihi buluntu var ki sığmamış buraya. Müzenin bir kısmında ise mozaikler bulunuyor. Halı olmadığı zamanlarda evlerin ve tarihi yapıların zemini mozaiklerle kaplanıyordu. Harika bir görünümü olan mozaiklerin günümüzde kalan kısımları böyle görünüyor. Mozaik sanatı özellikle roma döneminde kullanılmış. Vitrinlerde Roma Dönemi'nde kullanılan takılar yer alıyor. Altınlar bilezikler ve daha fazlası vitrinler de yer alıyor. Tıp buluntularının olduğu yerde ise el parmak vücut figürleri yer alıyor.
Müzede bir de Zeus Sunağı'nın anlatıldığı bölüm bulunuyor. Zeus Sunağının imitasyonunu müze içerisinde göstermişler. Bu sunak tarihte Bergama krallığının Galatlara karşı yapılan savaşın kazanılmasının ardından yapılmış. Zeus'a adanarak yapılan bu sunak çok büyük bir tarihi yapı. Dünyanın yedi harikasından biri bu tarihi yapı. Dört apartman büyüklüğünde tarihi yapı şu anda Almanya'da bulunuyor. Bergama'da yapıldığı yerden sökülerek Almanya'ya götürülen tarihi yapı orada yeniden inşa edilmiş.
Bergama'nın etnografya müzesinde de yine kültürel değerler bulunuyor. Halkın bağışlarıyla açılmış bir müze burası da. Osmanlı döneminden kalan silah ve diğer malzemeler yer alıyor. Bergama halıları da burada yer alıyor. Bergama halıları da meşhur bir kültürel değerler olarak burada yer alıyor.
BERGAMA HALILARI
Bergama'nın şehir merkezinde tarihi binaların birinde halılar dokunuyor. Bergama halıları dünyaca ünlü. Aynı zamanda dünyaya da ün salmış durumda. Çok güzel bir hikayesi bulunan halı motiflerinin de neden böyle güzel olduğu anlaşılıyor. Aşk hikayesi sonucu ortaya çıkan halı motifleri herkesi hayran bırakıyor. Birbirini çok sevip kavuşamayan iki gencin ayrılığı sonucu kızın oğlanın ardından dokuduğu halılar bunlar. Dokumalar büyük emeklerle ortaya çıkıyor ve herkesin beğenisini kazanıyor. Bergama etnografya müzesinde de halıları görmek mümkün.
Osmanlı dönemindeki kültürel bütün değerleri etnografya müzesinde görebilirsiniz. Kadınların kullandığı tüm tak toka ve ev eşyalarını görebileceğiniz gibi aynı zamanda dönemin kullanılan eşyalarını burada görmek mümkün.
Bölgede gezilecek bir diğer tarihi yer ise Yabest Sinagogu oluyor. 1875 yılında inşa edilen bu tarihi yapıyı da adım adım keşfedebilirsiniz. Yakınlardaki Bergama Meydanı'nı da gezerek diğer tarihi yapılara göz atabilirsiniz.