2018 LGS tercih kılavuzu! Tercih işlemleri nasıl yapılacak?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan Liselere Giriş Sınavının açıklanmasının ardından, LGS tercih kılavuzu da yayımlandı. Peki tercih işlemleri ne zaman yapılacak?

ABONE OL
GİRİŞ 13.07.2018 13:51 GÜNCELLEME 13.07.2018 13:51 EĞİTİM
2018 LGS tercih kılavuzu! Tercih işlemleri nasıl yapılacak?

Yaklaşık bir milyon öğrencinin girdiği ve bu yıl ilk kez yapılan LGS sınavının sonuçları geçtiğimiz gün açıklandı. Sonuçların açıklanmasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tercih kılavuzu da yayınlandı. Liselere Giriş Sınavı yerleştirmeleri 2 Temmuz itibari ile başlayacak ve 11 gün sürerek 13 Temmuz’da son bulacak. Adaylara boş kontenjanların duyurulmasının ardından özel okullara yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden okulların kayıtları tamamlanacak.

LGS TERCİH KILAVUZU AÇIKLANDI!

 

Bu yıl ilk kez yapılan LGS sınavına giren öğrenciler için tercih kılavuzuna erişim odsgm.meb.gov.tr adresinden sağlanabilecek. Ortaöğretim son sınıf olan 8. sınıfı başarı ile tamamlayan öğrenciler tercih yapacaklar.

LGS TERCİH VE YERLEŞTİRME KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ...

LGS TERCİHLERİ NE ZAMAN YAPILACAK?

LGS sınavına giren öğrenciler tercihlerini, 27 Haziran 13 Temmuz arasında yapacak. Özel lise kayıtları ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okulların kayıtları ise  2-13 Temmuzda yerleştirme işlemleri için tercihler alınacak. 30 Temmuz da ise yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar ilan edilecek. 6-10 Ağustos'ta birinci, 13-17 Ağustos'ta ikinci, 27-31 Ağustos'ta üçüncü, 3-06 Eylül' de dördüncü nakil tercih başvuruları yapılacak. 10-14 Eylül'de yatılılık başvuruları alınacak.

TERCİHLER NASIL YAPILACAK?

LGS sınavına katılım sağlayan öğrenciler için merkezi yerleştirme, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan eğitim kurumları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına tercihler doğrultusunda merkezi sınav puanı üstünlüğüne göre yapılacak. Yerel yerleştirme ise okulların türü, okulların kontenjanı, ortaöğretim kayıt alanı ile öğrencilerin ikamet adresleri, öğrencilerin ortaokulları, tercih önceliği, okul başarı puanları, devam-devamsızlık ve yaş kriterleri göz önünde bulundurularak yapılacak.

Merkezi sınava girmeyen öğrencilerin ise yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere iki grupta tercihleri alınacak. Öğrenciler, merkezi sınav puanı, yerel yerleştirme ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç grupta toplam 15 tercih yapabilecek. İlk olarak yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercih yapacaklar. Yerel yerleştirmede tercihlerinden ilk üç okulu kayıt alanından seçmek şartıyla öğrenciler en fazla beş okul tercihinde bulunabilecekler.

Yapılan tercihlerde aynı okul türünden en fazla üç okul seçilebilecek. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, istemeleri halinde merkezi sınavla öğrenci alan okullar için açılacak ekrandan en fazla beş, pansiyonlu okullar tercih ekranından da en fazla beş okul olmak üzere toplamda 15 okul tercihinde bulunabilecek.