BİLSEM 2020 sınav sonuçları açıklandı mı? MEB BİLSEM takvimi
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından BİLSEM sınav sonuçlarının bugün açıklanması bekleniyor. 2020 yeni kayıt tarihine kadar tüm takvimin yayınladığı sürece dair tüm merak edilenler için haberimizde bakabilirsiniz. İşte detaylar...
ABONE OLBİLSEM sınav grup tarama sınavı sonuçları yayınlanan MEB takvimine göre bu gün açıklanıyor. Geçtiğimiz aralık ayında başvuruların tamamlaması ile 4 Ocak 2020'de sınavlar belirli lokasyonlarda gerçekleştirilmeye başladı. 19 Nisan 2020 tarihine kadar devam edecek bu süreçte sınava giren adaylar sınav sonuçlarının açıklanacağı tarihi beklemeye başladı. Peki MEB tarafından açıklanan BİLSEM sınav sonuçları ne zaman açıklanacak. İşte tüm detaylar...
BİLSEM SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
BİLSEM grup tarama sınav sonuçlarının açıklanacağı tarih MEB tarafından açıklandı. 4 Ocak-19 Nisan 2020 tarihleri arasında devam edecek sınav sonrası 22 Nisan 2020 tarihinde sınav sonuçları açıklanacak.
Sınav sonuçlarına göre 1 Haziran / 28 Ağustos tarihleri arasında ise Bireysel değerlendirme sınavı gerçekleştirilecek.
BİLSEM KAYITLARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
MEB tarafından yayınlanan BİLSEM Öğrenci Tanılama ve Yerleştirme Takvimi'ne göre kayıt yaptırmaya hak kazanan adaylar 7 Eylül / 2 Ekim 2020 tarihi arasında kayıtlarını yaptırabilecek.
BİLSEM NEDİR?
Bilim ve sanat merkezleri (BİLSEM); örgün eğitim kurumlarına devam eden ve genel zihinsel yetenek, görsel sanatlar veya müzik yetenek alanlarında özel yetenekli olarak tanılanan öğrencilere, yeteneklerini geliştirerek kapasitelerini en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla destek eğitim vermek üzere açılan özel eğitim kurumlarıdır.
Özel yetenekli öğrencilere kendi potansiyellerini anlamaları, kendilerine ve topluma katkıda bulunabilmeleri için okullarda verilen eğitimi zenginleştiren ve farklılaştıran bir eğitim programı sunan bilim ve sanat merkezleri 81 ilde hizmet vermektedir.
BİLSEM’E NASIL BAŞVURULUR?
Bilim ve Sanat Eğitim Merkezlerine öğrenci seçimi Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından her yıl belirlenen tarihlerde yapılan sınav sonuçlarına göre yapılmaktadır. Bu sınav ilkokul 1., 2. ve 3. sınıf düzeyindeki öğrencilere tablet üzerinde dijital olarak yapılmaktadır. Bu sınava 2017 yılına dek bireysel olarak başvuru yapılamıyordu. Diğer senelerden farklı olarak 2017 - 2018 Eğitim Döneminde veliler, sınav ücretini yatırdıktan sonra sınıf öğretmeninden gözlem formunu doldurmasını talep edebilecek. Aslında dolaylı bir şekilde Bilsem sınavı başvurularının bireysel olarak yapılmasının önü açıldı. Sınava katılacak olan öğrenciler okullarındaki sınıf öğretmenleri tarafından doldurulan "gözlem formu" listesiyle aday gösterilmektedir.
KAYITLARI YAPILAN ÖĞRENCİLERE NASIL BİR EĞİTİM VERİLİR?
Kayıtları yapılan öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeyi ölçüldükten sonra Bilim ve Sanat Merkezlerinde;
a) Uyum (Oryantasyon),
b) Destek Eğitimi;
1) İletişim Becerileri,
2) Grupla Çalışma Teknikleri,
3) Öğrenme Yöntemleri,
4) Problem Çözme Teknikleri,
5) Bilimsel Araştırma Teknikleri,
6) Yabancı Dil,
7) Bilgisayar,
8) Sosyal Etkinlikler,
3c) Bireysel Yetenekleri Fark Ettirme,
ç) Özel Yetenekleri Geliştirme,
d) Proje Üretimi/Yönetimi alanlarında düzenlenmiş eğitim programlarına alınırlar.
Programların belli bir tamamlama süresi bulunmamakta olup öğrenci programlarda kendi öğrenme hızına göre ilerler. Öğrenciler program aşamalarındaki performans, istek, gayretli olmalarına ve devamlarına bağlı olarak eğitimlerine liseyi bitirene kadar devam edebilir. Tüm programlar öğrenci merkezli, disiplinler arası, modüler yapıda; öğrencilerin yaratıcılığını, sorunlara farklı yaklaşım ve çözüm bulma becerilerini geliştirecek ve yetişkinlik dönemlerindeki şartlara hazırlayacak nitelikte bireyselleştirilerek hazırlanır. Programların uygulanmasında okuldan tamamen farklı özel eğitim yöntem ve teknikleri, özel materyaller ve özel eğitim ortamları kullanılır. Bilsem’lerde bireysel eğitim esas olmakla birlikte öğretmen, mekan vb. kısıtlılıklar nedeniyle çoğunlukla 3-5 kişilik küçük gruplarla eğitim yapılır. Bilim ve Sanat Merkezlerindeki eğitim, öğrencilerin örgün eğitimlerinden farklı olarak gerçekleştirilir. Okullarında öğrenciler geçer not alma ve sınavlara hazırlanma amacıyla hareket ederken, Bilsem’ in yapısında sınıf geçme, not alma vb. amaçlar yer almaz. Bunun yerine süreç odaklı, proje tabanlı öğretim modeliyle öğretim sağlanır ve öğrencilerin istenilen niteliklere uygun projeler gerçekleştirmeleri beklenir.