2020 YKS sınav ne zaman? ÖSYM üniversite sınavı başvuru tarihlerini

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) 2020 YKS sınav takvimini yayımladı. Peki üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin merak ettiği YKS sınavı ne zaman düzenlenecek? Birçok kişi tarafından hayatlarını planlamak adına büyük önem taşıyan YKS başvuru tarihi için geri sayım başladı.

ABONE OL
GİRİŞ 21.01.2020 08:01 GÜNCELLEME 21.01.2020 08:27 EĞİTİM
2020 YKS sınav ne zaman? ÖSYM üniversite sınavı başvuru tarihlerini
2020 YKS sınav ne zaman? ÖSYM üniversite sınavı başvuru tarihlerini

YKS sınavına girecek binlerce öğrenci için açıklama yapan ÖSYM sınav ve başvuru tarihini belirledi. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi  tarafından uygulanacak 2020 YKS sınavı başvuruları 6 Şubat 2020 - 3 Mart 2020 tarihleri arasında alınacak. Üniversite sınavı TYT, AYT ve YDT ile birlikte 3 oturumlu olacak. YKS 20 - 21 Haziran 2020 tarihlerinde uygulanacak sonuçlar ise 23 Temmuz 2020 tarihinde adayların erişimine açılacak.

 

YKS NEDİR?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı olarak bilinen sınav sistemi, lise mezuniyeti olan öğrencilerin üniversiteye geçiş için girdiği sınavlardır bütünüdür. ÖSYM kontrolünde olan bu sınav sistemi öğrencinin sınavdan aldığı ve lise diploma puanı toplanarak elde edilen puana uygun üniversiteye ve bölüme yerleşmesini sağlar.YKS’ye girecek olan üniversite adayları lisede eğitim gördükleri alanlara göre 3 farklı oturumdan sınava tabi tutulur. Girilen sınavlardan istenilen başarı sağlandığı takdirde tercih yapılabilmektedir.

3 oturumdan oluşan sınavda her öğrencinin girmekten sorumlu olduğu TYT ve alanlara göre AYT ve YDT sınavlarına girilir. İlk oturum TYT (Temel Yeterlilik Testi), ikinci oturum AYT (Alan Yeterlilik Testi) ve YDT (Yabancı Dil Testi) gerçekleştikten sonra istenilen baraj puanı geçilerek üniversite tercihi yapmaya hak kazanılır.

 

Hangi Alan Hangi Sınavlardan Sorumludur?

TYT 

Temel Yeterlilik Sınavı, alanı ne olursa olsun üniversiteye başlamak isteyen her öğrencinin girmesi gereken sınavdır. Öğrencinin lisede gördüğü derslerin genel bir değerlemdiresi yapılır. Türkçe, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden sorumludur.

Bu sınava girdikten sonra her öğrenci kendi alanını olan diğer sınavlara girebilir. 2. ve 3. oturuma girmeden sadece TYT’ye girip 150 baraj puanını geçen her öğrenci bazı meslek yüksekokullarında önlisans bölümleri tercih edebilir. TYT’den tercih yapmak isteyen öğrenciler 200 puanı geçtikleri takdirde TYT puanlarını 2 yıl geçerli sayılır. TYT puanının sayılması için Türkçe’den en az 0,5, Matematikten en az 0,5 net yapılması gerekmektedir.

Türkçe’den tüm soruları doğru yapmış olunsa bile Matematikten 0,5, Matematikten tüm soruları doğru yapmış olsa bile Türkçe’den 0,5 netin altında yapıldıysa TYT puanı geçersiz sayılır. 

TYT 120 soru ve 135 dakika sürmektedir. 

TYT Konu ve Soru Dağılımları:

40 Türkçe: Türkçeyi düzgün kullanma, okuduğunu anlama ve yorumlama, imla bilgisi kurallarına dikkat edilerek,

20 Sosyal Bilgiler: Tarih, Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Felsefe derslerinin genel değerlendirmesi,

40 Matematik: Temel matematik kavramları ile ilgili soru ve problemler,

20 Fen Bilimleri: Fizik, Kimya, Biyoloji konularından sorumludurlar.

AYT

2. oturum olan Alan Yeterlilik Sınavı, TYT’ye giren öğrencilerin alanlarına göre girdikleri sınavdır. Sözel, sayısal, eşit ağırlık öğrencileri aynı sınava girerler fakat kendi alanları olan soruları çözmekten sorumludurlar.

Bu sınavda da baraj sınırlaması vardır ve 4 yıllık fakülte tercihinde bulunabilmek için TYT’nin %40’ı AYT’nin %60 alındığında 180 puan ve üzeri alması gerekir. Baraj sınırlamasını geçen öğrenciler tercih yapabilirler. 

AYT’de TYT gibi puan 2 yıl geçerli sayılmaz, AYT sadece 1 yıl geçerlidir.

Sınav 160 soru olmak üzere 180 dakika sürecektir. 

AYT Soru Dağılımları:

40 Matematik ve Geometri

40 Fen Bilimler: Fizik 14,Kimya 13, Biyoloji 13 

40 Sosyal Bilgiler 1: Türk Dili ve Edebiyatı 24, Tarih 10,Coğrafya 6

40 Sosyal Bilgiler 2: Coğrafya 11, Din Kültürü 6, Felsefe Grubu 12, Tarih 11 konularında sorular sorulur.

Önceki yıllarda sayısal, sözel ve eşit ağırlıkların ayrı ayrı girdiği sınavlarda puan sistemi de ayrı olarak hesaplanırken son yıllarda bu sistem değişerek her öğrenci aynı sınava girerek kendi alanlarını ilgilendiren bölüm sorularını cevaplar.

AYT’ye giren sayısal öğrenci 40 Matematik ve 40 Fen Bilimleri sorularını, sözel öğrenci 40 Sosyal Bilimler 1 ve Sosyal Bilimler 2 sorularını, eşit ağırlık öğrenci ise 40 Matematik ve 40 Sosyal Bilimler 1 sorularını çözmekten sorumlu olacaktır.

YDT

TYT sınavına giren dil öğrencileri AYT’den ayrı olarak YDL yani Yabancı Dil Testine girerler. Tercihen İngilizce, Fransızca, Almanca, Rusça, Arapça sınavları vardır. Her dil için ayrı kitapçık olmakla birlikte aday, sınav başvurusu esnasında tercih ettiği dilden sınava girecektir. TYT %40, DYT %60 etkilemektedir. Tercih yapabilmek için 180 baraj puanını geçmek gerekir. Sınav 80 soru 120 dakikadır. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR