Türkiye'nin yeni dev gemisi yola çıktı!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin ilk yüzer üretim platformu Singapur'dan Türkiye'ye doğru yola çıktığını duyurdu. Yeni geminin isminin ne olacağı ise merak konusu oldu.
ABONE OLHaber7
Başlattığı Milli Enerji ve Maden Politikası ile enerjide dışa bağımlılığı azaltan Türkiye, bu alandaki girişimlerine devam ediyor.
Türkiye, mevcutta bulunan 4 sondaj ve 2 sismik araştırma gemisi ile denizlerde gerçekleştirdiği petrol ve doğal gaz arama ve sondaj çalışmalarını, filoya katılacak 7. gemi ile daha da ileriye taşımayı hedefliyor. Bu yeni gemi, Türkiye'nin enerji bağımsızlığı yolunda önemli bir adım olarak görülüyor.
MÜJDEYİ ERDOĞAN VERMİŞTİ
Yeni geminin müjdesini KKTC ziyareti dönüşünde veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yeni bir doğalgaz gemisi alıyoruz. Sakarya Gaz Sahası’ndaki gaz üretiminde kullanılacak, yüzer gaz işletme platformu gemisi. Yaklaşık 2 ay sonra Türkiye'de olacak. 300 metre boyunda 58 metre genişliğinde. 5 milyon hane halkına yetecek kadar doğalgazı üretecek bu platform belki orada 15-20 yıl kalacak. Adeta bir üs gibi. Önümüzdeki hafta yola çıkıyor ve Türkiye'ye gelecek." demişti.
DEV GEMİ YOLA ÇIKTI TÜRKİYE'YE GELİYOR
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, X hesabından yaptığı açıklamada, "Yüzer üretim platformumuz Singapur’dan Türkiye’ye doğru yola çıktı. Yaklaşık 2 aylık seyir süresinin ardından ülkemize ulaşacak. Adeta yüzen bir sanayi tesisi olan bu devasa deniz üssü ile her gün 5 milyon hanenin ihtiyacını karşılayacak kadar doğal gaz üretimi yapacağız." dedi.
YOLCULUĞU 52 GÜN SÜRECEK
Boka Vanguard gemisiyle taşınan Türkiye'ye doğru yoluna devam eden yeni Yüzer Gaz İşletme Platformu Gemisinin yolcuğunun 52 gün sürmesi planlanıyor.
ENERJİ ÜRETİMİNDE YENİ DÖNEM
Yeni alınan gemisinin en önemli özelliği Karadeniz gazını deniz üzerinde üretilip, karaya ulaştırılacak olması.
Uzmanlar, gaz platformunun baştan sona inşasının yaklaşık beş yıl süreceğini ifade ediyor. Ancak mevcut bir platformun yenilenerek satın alınmasının, sıfırdan üretim maliyetine göre %60 daha ekonomik olacağını belirtiyorlar. Bu yeni platform sayesinde Türkiye, uluslararası arenada önemli bir pozisyona yükselecek. ABD, Rusya, Brezilya, Norveç ve Malezya'dan sonra, bu platforma sahip olan altıncı ülke olarak adını yazdıracak.