Enflasyon muhasebesi kararı iş dünyasında yankı buldu

Enflasyon muhasebesi konusunda iş dünyası uzun süredir açıklamalar yaparken, son olarak Bakan Şimşek’le görüştüler. Görüşmenin ardından Şimşek, 1,5 milyon mükellefin kapsamdan çıkarıldığını duyurdu. İş dünyasından ilk yorumlar geldi.

ABONE OL
GİRİŞ 29.08.2024 12:59 GÜNCELLEME 29.08.2024 16:40 EKONOMİ
Enflasyon muhasebesi kararı iş dünyasında yankı buldu

Türkiye'de enflasyon muhasebesi en son 2004 yılı hesap dönemine ilişkin bilançolarda uygulanmıştı. 2021 hesap dönemi sonuna kadar, gerekli şartların oluşmaması nedeniyle yeni bir düzeltme yapılmazken, 2022 ve sonrasında enflasyon düzeltmesi şartları oluşmuştu. Enflasyon düzeltmesine hazır olmadığını dile getiren meslek mensupları ve sivil toplum kuruluşları yoğun taleplerle konuyu gündeme taşımıştı.

Şimşek’le dün acil toplantıya giren meslek örgütleri, yoğun temaslarını sürdürdü. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'enflasyon muhasebesi' ile ilgili alınan önemli kararlara yönelik, “TOBB, MÜSİAD, TÜSİAD, TÜRMOB gibi iş dünyası ve meslek kuruluşlarının talepleri üzerine uygulamaya aldığımız 'enflasyon muhasebesi'nde yeni bir aşamaya geldik. Küçük işletmelere kolaylık sağlamak için yaklaşık 1,5 milyon mükellefi geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarıyoruz” açıklamasını yaptı.

Enflasyon düzeltmesi kararı! 1,5 milyon mükellef kapsamdan çıkıyor

İŞ DÜNYASINDAN AÇIKLAMALAR GELMEYE BAŞLADI

Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Enflasyon muhasebesi konusunda dün yaptığımız toplantıda ve öncesinde dile getirdiğimiz iş dünyamızın taleplerini ve önerilerini dikkate alan Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek ve ekibine teşekkür ederiz” paylaşımını yaptı.

“KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekip Avdagiç, “Sesimiz yankı buldu” derken, sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı:

“İş dünyasında büyük mağduriyetlere yol açacak enflasyon muhasebesine kolaylık sağlayacak yeni kararlar açıklandı. 1,5 milyon gelir ve kurumlar vergisi mükellefi geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek’e iş dünyasının sesine kulak verdiği için teşekkür ediyoruz. İstanbul Ticaret Odası olarak enflasyon düzeltmesi uygulamasına ciro sınırı getirilmesi önerimizin de kısmen de olsa hayata geçmesinden memnuniyet duyuyoruz. Ama Bakan Şimşek’in de ifade ettiği gibi, yatırım yapan mükelleflere enflasyon düzeltmesinde kolaylık sağlanmasının da hızla gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu konunun da takipçisi olacağız. Yatırım yapmış ve yatırım konusuyla ilgili satış geliri henüz oluşmayan bir şirkete vergi tahakkuk edilmesinin hızla çözüme kavuşturulması gerekiyor. Mevcut uygulamayı yatırım yapanların fiktif vergi vermesini engelleyecek hale getirmek lazım. Yatırım ortamının devamı için bunu şart görüyoruz. KOBİ’lerin, gelirleri yerine ‘yatırımlarından’ vergi verir hale gelmeleri, ancak bu şekilde önlenebilecektir. Dengeli vergilendirme güçlü ekonomiyi gerçekleştirmenin en büyük teminatı olacaktır. Yatırımların ve ticaret ortamının hız kesmeden yükselişini sağlayacaktır.”

“ESNAFIMIZ ENFLASYON MUHASEBESİNE HAZIR DEĞİLDİ”

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, küçük işletmelerin enflasyon dışı bırakılmasını, “Karar esnafımız adına olumlu ve destekliyoruz” derken, şu ifadeleri kullandı:

“Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek ve Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz ile yaptığımız ikili görüşmeler sonrası yaklaşık 1,5 milyon gelir ve kurumlar vergisi mükellefini geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarmaları esnafımızın beklediği yönde oldu. Esnafımız enflasyon muhasebesine öncelikle hazır değildi ve bu enflasyonist ortamda bunun uygulaması söz konusu değildi. Talebimiz ya yılda bir kez uygulanması ya da esnafın muaf tutulması yönünde idi. Çünkü enflasyon düzeltmesi ile esnafa fiktif bir kazanç çıkmış gibi vergi doğacaktı. Enflasyon düzeltmesi ile kârlı işletmelerin kârı düşebiliyor. Borçlu ve zarardaki işletmeye de kâr doğabilmekte. Bu noktada borçlu bir işletmeye sırf enflasyon düzeltmesi yapıldı diye fiktif bir kâr çıkarıp vergi istemek, vergide adalet ilkesiyle bağdaşmazdı. Bunun için cirosu 50 milyonun altındaki işletmelerin enflasyon muhasebesinden muaf tutulması oldukça yerinde bir karar.”

"İSTİHDAM VE İHRACATININ GÜÇLÜ KALABİLMESİNE KATKI SAĞLAYACAK"

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, "İçinde bulunduğumuz konjonktürde, enflasyon düzeltmesi uygulamasında küçük işletmelere ve yatırımcılara sağlanan kolaylık, ekonomimizin üretim, istihdam ve ihracatının güçlü kalabilmesine katkı sağlayacak. İş dünyamızın enflasyon muhasebesi uygulamasına yönelik endişe ve görüşlerini dikkate alan Hazine ve Maliye Bakanı'mız Mehmet Şimşek başta olmak üzere Bakanlık bürokratlarına teşekkürlerimizi sunuyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Uygulamada yapılan düzenlemeyle cirosu 50 milyon liranın altındaki işletmelerin, geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmayacağına dikkati çeken Ardıç, bunun öz sermayesi zayıf ve borçlanma düzeyi yüksek işletmelerin bir ölçüde rahatlamalarına, üretim ve yatırıma yönelebilmelerine imkan sağlayacağını söyledi.

Ardıç, yatırım yapan mükellefler için yeni model üzerinde çalışılmasını değerli bulduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Özellikle, yatırım döneminde olan işletmeler açısından enflasyon muhasebesinde kolaylık sağlanmasına yönelik çalışmalar sanayicilerimizin yatırım hedeflerini gerçekleştirebilmesine katkı sağlayacak. Firmaların rekabet güçlerini artırarak, ihracat potansiyeline olumlu etki edecek. Ayrıca yeşil ve dijital dönüşüm süreçlerinin hızlanmasına da imkan verecek. Yapılan yatırımların ileride yaratacağı katma değer düşünüldüğünde vergisel etkilerin giderilmesi son derece olumlu bir yaklaşımdır. Enflasyon muhasebesinin günümüz şartlarına uygun hale getirilmesine yönelik atılan bu somut adımların başta sanayicilerimiz olmak üzere ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayan iş dünyamıza hayırlı olmasını temenni ediyorum."

"ÖNEMLİ BİR ADIM OLDU"

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran da kararın reel sektörün sesinin duyulması anlamına geldiğine işaret ederek, "Karar, üyelerimizin seslerinin duyulması açısından ve küçük işletmelerde enflasyon muhasebesi nedeniyle ortaya çıkacak mağduriyetlerin önüne geçilmesinde önemli bir adım oldu" diye konuştu.

Baran, kolaylık kararlarının kapsamının genişletilmesini ve 50 milyon lira sınırının enflasyon güncellemeleri dikkate alınarak yükseltilmesini talep etti.

VERİLEN BEYANNAMELERİN DÜZELTİLMESİNİN İHTİYARİ OLMASI TALEBİ

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Emre Kartaloğlu da Bakanlık ile yaptıkları görüşmelerde ve taleplerinde Birlik olarak geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapılamayacağını anlattıklarını söyledi.

Kartaloğlu, 1 Temmuz itibarıyla sürecin başladığını, şu ana kadar 1 milyon civarında enflasyon düzeltmeli beyanname verildiğini bildirdi.

Karara ilişkin tebliğ taslağının gönderildiğini belirten Kartaloğlu, "Bu, sonuç olarak doğru noktaya gelinmiş ama biraz geç kalınmış bir düzenleme. Çünkü verilen beyannameler var. Örneğin dün binlerce geçici vergi beyannamesi verilmiştir. Şimdi bunların düzeltilmesi isteniyor" diye konuştu.

Kartaloğlu, verilen beyannamelerin düzeltilmesinin ihtiyari olması gerektiğine dikkati çekerek, 6 Eylül'e kadar tanınan sürenin uzatılmasını talep etti.

"KÜÇÜK İŞLETMELER ADINA MEMNUNİYET VERİCİ"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "2023 yılı itibarıyla cirosu 50 milyon liranın altında kalan işletmelerimizin enflasyon düzeltmesi kapsamının dışında bırakılması, ekonomimizin lokomotifi durumunda olan küçük işletmelerimiz adına oldukça memnuniyet verici bir gelişme olmuştur." dedi.

Asmalı, bunun için başta Bakan Şimşek olmak üzere bütün ekonomi yönetimine teşekkürlerini sunduklarını söyledi.

Bununla birlikte enflasyon düzenlemesinin, ekonomik büyüme ve istikrar üzerinde olumsuz etkilere yol açma noktasında yüksek risk taşıdığının göz önünde bulundurulması gerektiğini belirten Asmalı, şunları kaydetti:

"Bu çerçevede MÜSİAD olarak yeniden, ekonomi yönetimini bu konuda daha dengeli bir yaklaşım benimsemeye ve ekonomik büyümeyi destekleyecek adımlar atmaya davet ediyoruz. Baştan itibaren ifade ettiğimiz gibi, enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan farklar verginin konusu olmamalıdır. Zira bu düzeltme işlemi, finansal tabloların gerçek durumu yansıtması adına yapılmaktadır. Buna ilaveten, enflasyon düzeltmesi uygulamasının geçici vergi dönemlerinde değil, yılda bir kez uygulanacak şekilde düzenlenmesi daha uygun olacaktır. Bu vesileyle, enflasyon düzeltmesi farklarının vergilendirilmesinin yatırımcıların güvenini sarsma riski taşıdığının altını çiziyor, bu farkların vergi kapsamı dışında tutulması gerektiğini yeniden ifade ediyoruz."

“ÇÖZÜME YÖNELİK HIZLI REFLEKS İŞ DÜNYAMIZ ADINA OLUMLU”

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, sosyal medyada hesabından şu yorumu yaptı:

“ATSO Ağustos Ayı Meclisimizde ve hemen ardından Ticaret Bakanımız Sayın Prof. Dr. Ömer Bolat’ı ve TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu'nu ziyaretimizde, enflasyon düzeltmesine ilişkin yayınlanan tebliğin birçok sektör üyesine yaşattığı mağduriyeti dile getirerek, tebliğin vergi adaletine uygun olarak revize edilmesi konusunda taleplerimizi iletmiştik. Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek ve devletimizin taleplerimizi dikkate alması, çözüme yönelik gösterdikleri hızlı refleks iş dünyamız adına olumlu bir gelişmedir. Kendilerine teşekkür ediyoruz.”

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım da enflasyon muhasebesindeki değişikliği şu şekilde yorumladı:

“İş dünyası olarak enflasyon muhasebesi uygulamasına ilişkin dile getirdiğimiz sıkıntıların dikkate alınmasından memnuniyet duyduk. Kaygılarımızı görüp çözüm üreten başta Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek olmak üzere tüm emeği geçenlere ve sesimizin güçlü bir şekilde duyurulmasına aracılık eden TOBB Başkanımız Sayın Hisarciklioğlu'na teşekkür ederiz.”

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR