10. Dünya Helal Zirvesi'ne Filistin İş Forumu damga vurdu
Filistin İş Adamları Derneği Başkanı Kamil Mücahit, Filistin'de yaşanan soykırım nedeniyle Türkiye’nin İsrail’e yaptığı 9 milyar dolarlık ihracattan vazgeçtiğini belirterek “Körfez coğrafyası Türkiye’yi örnek almalı” dedi.
ABONE OLTürkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde “Helalde Başarılı 10. Yıl” mottosuyla bu yıl 10’uncusu düzenlenen, Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın katılımıyla açılan ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ilgili kuruluşu İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsünün (SMIIC) işbirliği, Ticaret Bakanlığı ve Helal Akreditasyon Kurumu koordinasyonunda gerçekleştirilen 10. Dünya Helal Zirvesi’nin üçüncü gününe Türkiye Filistin İş Forumu damgasını vurdu.
Organizasyonun üçüncü günüde gerçekleştirilen forumda konuşan Filistin İş Adamları Derneği Başkanı Kamil Mücahit, tüm dünyaya Türkiye’yi örnek gösterdi. Kamil Mücahit “Gazze’de savaş çok vahşi şekilde devam ediyor. Yahudiler Nazilerden şikayet ediyorlar, ama bugün yaptıkları Nazilerden daha kötü… Hastaneler bombalanıyor. Çocuklar ölüyor. Türkiye ekonomik işbirliği konusunda Filistin’e en fazla destek veren ülke. En cesur ülke Türkiye oldu. Arap kardeşlerimizden daha fazla destekte bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aldığı ‘İsrail ile ticaretin kesilmesi” kararı işgalcileri çok rahatsız etti. Türkiye’den İsrail’e 9 milyar dolarlık bir ihracat vardı ve bunu kestiler. Bu zararı göze aldılar. Umarım Allah Türkiye’ye bunun çok daha fazlasını verir. Tüm Arap coğrafyasına sesleniyoruz “Türkiye gibi davranın…” dedi. Kamil Mücahit Filistin’in Türkiye’den aldığı ürün miktarının 4 milyar dolar olduğunu belirterek, önümüzdeki dönemde bu rakamın artması için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.
İKİ ÜLKENİN TİCARETİ ARTACAK
DEİK/Türkiye-Filistin İş Konseyi Başkanı Cemalettin Kerim ise Türkiye ile Filistin’in hem kültürel ve hem de tarihi olarak önemli ilişkileri olan iki ülke olduğunu söyledi. Kerim “Türkiye ürünleri Filistin’de oldukça fazla. Filistin’in tüketimine bakıldığında Türkiye ürünleri toplam tüketimde en fazla kullanılan ürün olarak öne çıkıyor. İki ülkenin ticari ilişkilerini artırmayı hedefliyoruz. Filistin ve Gazze’de yaşananları kabul etmemiz mümkün değil. En son rakamlara bakılırsa 44 bin 331 şehidimiz var. Yaralıların sayısı 105 binden fazla. Hala yıkımı ve katliam devam ediyor. Buna rağmen bütün dünya sessizliğini koruyor. Umarım bu son olur ve katliam biter. Gazze’de 80 bin insan kaldı, çoğu göç etmek zorunda kaldı. Bu zor günlerde kardeşlerimizi unutmamamız gerekiyor. Türkiye ile Filistin bir ülke diyebiliriz. İki halk birbirini çok seviyor ve değer veriyor. Bu fuarda 35 Filistinli şirket bulunuyor. Filistinli şirketlere ilgi var, işbirliklerinden oldukça memnunlar” dedi.
BİZ BÜYÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Filistin Ankara Büyükelçiliği Müşaviri Rana Ebu Sayba ise “Filistin ile tarihi ilişkilerimiz var. Türkiye’nin tutumu Filistin davasına karşı çok doğru ve bunu yapan az ülke var. Filistin halkının mazlum olduğuna inanıyor ve bunun çözümü için destek olmaya devam ediyor. Türkiye Filistin’e kazanç olarak bakmıyor. Türkiye burada büyük bir duruş sergiliyor. İsrail ile tüm ticari ilişkilerini kesmesi bile çok önemli bir adım. Filistin bir soykırıma maruz kalıyor. Biz dünyaya şunu söylüyoruz. Filistin büyüyecek, devam edecek ve vazgeçmeyecek. Bir ağaç gibi düşünün, köklerimiz çok derinde. Filistin halkı köklü geçmişi ile vazgeçmeyecek. Biz ya kalacağız ya öleceğiz… Filistin’e yatırım yapmak isteyenler için destekler sunuyoruz. Şirketlerin daha rahat çalışmaları için teşviklerimiz var. Gazze’de yeni bir sanayi bölgesi inşa edeceğiz. Gazze geçmişten daha iyi olacak. Allah’a olan inancımız gibi Filistin’in yeniden büyüyeceğine inanıyoruz” dedi.
FİLİSTİN’E YATIRIM YAPIN
Filistin savaşa rağmen yatırıma müsait olduğunu söyleyen Rana Ebu Sayba “Filistin’de sağlam bir finans sistemimiz var, bu konuda herhangi bir sıkıntı yok. Havale ve EFT’lerde engel yok. Filistin’de ticaret yapmak isteyenler yapabilir. İş ve yatırım fırsatları sunuyoruz. Tarım enerji, turizm alanlarında imkânlarımız var. Türkiye ile Filistin arasındaki ticaret hacmimiz artıyor. İki ülke arasında serbest ticaret anlaşması var. İki ülke arasında hurma ticareti var. Hurma kotası 5 bin ton idi, bunu 7 bin tona çıkaracağız. Filistinli çiftçiler çok zor durumda, bu karar onlar için çok iyi olacak. Sadece hurma değil, Filistin’de Türkiye’ye tarım ürünü satışı hızlanacak. Türkiye hükümetine sonuna kadar teşekkür ediyoruz. Bize kapılarını sonuna kadar açtılar. Bizler Türkiye’ye çok güveniyoruz. Türkiye’yi direnişin bir parçası olarak görüyoruz” dedi.
FİLİSTİN İŞ DÜNYASI AYAKTA
Filistin Ticaret Merkezi İcra Direktörü Rava Cabr ise şu ifadeleri kullandı: “Filistin Ticaret merkezi Filistin ihracatını desteklemek amacıyla kuruldu, 25 yıldır Filistin ürünlerini tüm dünyaya pazarlanması için desteklerde bulunuyor. Biz şirketlerimize ithalat ve ihracat konularında desteklerde bulunuyoruz. Merkez ofisimiz Gazze’de yer alıyor. Bu zor şartlara rağmen Filistinli işadamları ticaret yapmaya devam ediyor. Bu oldukça zor ama Filistin için bunu yapıyoruz. Filistin iş dünyası hala ayakta, bunu yapmak zorundalar çünkü ülkemize destek olmak zorundayız. Filistinli şirketlerin gelişimi için destekler sağlıyoruz. Filistinli şirketler her zaman ayakta ve güçlü kalmaya devam edecek.”