Altın ve Gümüşü geride bıraktı: Beklenmedik rakip! 2008’den bu yana ilk kez

Yatırımcıların gözdesi olan altın ve gümüş, son yıllarda rekor üstüne rekor kırarken, beklenmedik bir rakip ikisini birden geride bıraktı. 2008 küresel finans krizinden bu yana ilk kez, borsa yatırım fonları (ETF’ler) altın ve gümüşü performans olarak solladı.

ABONE OL
GİRİŞ 21.12.2025 12:08 GÜNCELLEME 21.12.2025 12:26 EKONOMİ
Altın ve Gümüşü geride bıraktı: Beklenmedik rakip! 2008’den bu yana ilk kez

2025 yılının ilk 9 ayında küresel piyasalarda en çok kazandıran yatırım aracı ABD hisse senedi piyasasına endeksli ETF’ler oldu. 

Özellikle S&P 500 ve Nasdaq odaklı fonlar, yılbaşından bu yana yüzde 28-32 arasında getiri sağladı. Aynı dönemde ons altın yaklaşık yüzde 22, gümüş ise yüzde 19 civarında yükseldi.

Böylelikle, yatırımcıların risk iştahının 2025’te yeniden zirve yaptığının altı çiziliyor.

ALTININ CAZİBESİ GÖLGEDE KALDI

Özellikle yapay zekâ ve teknoloji hisselerindeki rallinin etkisiyle, ABD borsalarına yönelen para akışı hız kesmedi. 

Söz konusu durum, altın ve gümüş gibi geleneksel güvenli liman varlıklarının cazibesini bir miktar gölgede bıraktı.

ATM'ler ikiye ayrılıyor: Şube İçi ve Şube Dışı limitleri bambaşka olacak!

Uzmanlar, bu tablonun geçici olabileceğini ancak kısa-orta vadede teknoloji odaklı hisse senetlerinin yükselişinin devam edebileceğini belirtiyor.

BU RÜZGAR NE KADAR SÜRECEK? 

Öte yandan, enflasyonist baskıların devam etmesi ve jeopolitik risklerin artması durumunda altının yeniden öne çıkabileceği uyarısı da yapılıyor.

Sonuç olarak, 2008 krizinden bu yana ilk kez bir yatırım aracı grubu, altın ve gümüşü aynı anda geride bırakmış oldu. Yatırımcılar için 2025’in en çok konuşulan sorusu şu: “Bu rüzgar ne kadar sürecek?”

KAYNAK : Haber7
İbrahim Turna Haber7.com - Haber Editörü

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul'da doğdu. Beykent Üniversitesi Yeni Medya (İngilizce) bölümünden mezun oldu. Kanal 7 Medya Grubu'na bağlı haber7.com bünyesinde mesleki hayatına devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR