Burdur esnafının bedelli tepkisi: Battık

Bedelli askerliğin kent ekonomisinin can damarını oluşturduğunu belirten Burdurlu esnaf, kararın bu kent için yıkım olacağını ve çoğu esnafın batacağını söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 22.11.2011 20:37 GÜNCELLEME 22.11.2011 20:37 EKONOMİ
Burdur esnafının bedelli tepkisi: Battık

Bedelli askerliğin kent ekonomisinin can damarını oluşturduğunu belirten Burdurlu esnaf, kararın bu kent için yıkım olacağını ve çoğu esnafın batacağını söyledi. Esnaflar henüz açıklama evresinde olan bu kararın iptal edilmesini istedi.
        
Burdur'da konfeksiyoncu Mehmet Kaya, "Burada asker olmadığı zaman esnaf açısından bir yıkım olacak. Esnaf odaları, milletvekilleri, boşluğu doldurmaları için çalışma yapması gerekiyor. Çarşı esnafı mağdur olacak. Ben yıllık yüzde 25 kayıp yaşayacağıma inanıyorum. Dövizli askerlik kaldırıldığı zaman birçok esnaf kepenk kapatacaktır. Ben bu açıklamayı duyduktan sonra 200 bin TL’lik siparişimi iptal etmek zorunda kaldım." dedi.     
        
Bedelli askerlere endeksli bir ay önce 250 bin liralık makine aldığını belirten fotoğrafçı Aleattin Yanık, "Burdur’da fotoğrafçıyım. Kredi çekerek yatırım yapmıştım. Bizim için şok edici bir karar oldu. En azından bedelli olarak 21 gün askerlik yapsın. Birçok esnaf arkadaşım da benim gibi yatırım yapmıştı. Bütün esnaf zarar edecek, sadece fotoğrafçılar için değil. Asker gelmediği zaman dükkana kilit vurup iş aramaya başlayacağız." şeklinde konuştu.     
        
Askeri giyim ve diğer malzemeleri satan İsa sağlam ise "Bedelli askerliğin kaldırılması esnafa çok zarar verecek. Ekonomik yönden çok sıkıntı yaşacağız. Askerliğin devam etmesini diliyorum." ifadesini kullandı.         
       
 Lokanta işleten Turgay İnce şunları söyledi: "Bedelli askerliğin kaldırılması bizi çok üzdü. Esnafımızın tek gelir kaynağı. Taksicimizi, otelcimizi, bakkallarımızın kısacası esnafımızın geçim kaynağı asker. Lokantacı bugün 30 kişi çalıştırıyorsa asker gittiğinde bu 15’e düşecek. İstihdam sorunu yaşanacak. Esnafın yarısı kepenk kapatacak. Maddi açıdan büyük kaybımız olacak. Para verip askerin yurda gelmemesi yanlış olur. Bir dönemde ortalama 6 bin asker Burdur’a geliyor. Ailesiyle geldiği zaman 12 bin kişi yapar. Bu da Burdur’un tek geçim kaynağı anlamına geliyor."