Sosyal medyanın son Taksim yalanı

Tarih yazılarıyla bilinen Habertürk yazarı Murat Bardakçı, 31 Mart Ayaklanması'na Topçu Kışlası'nın ev sahipliği yaptığı ve bu yüzden de Rumeli'den gelen Hareket Ordusu tarafından yıkıldığı iddiaların yalanladı.

ABONE OL
GİRİŞ 03.06.2013 12:48 GÜNCELLEME 03.06.2013 13:19 GÜNCEL
Sosyal medyanın son Taksim yalanı

Gazeteci Murat Bardakçı 31 Mart Ayaklanması'nın Topçu Kışlası'nda başladığı iddialarını yalanladı. Bugünkü köşesini Topçu Kışlasına ayıran Bardakçı, "Ayaklanmanın mekânı Taksim değil, Sultanahmet meydanı ve Ayasofya idi" dedi.

İşte sosyal medyanın yukarıdaki yalanına karşı Bardakçı'nın yazdıkları;

TAKSİM DEĞİL SULTANAHMET

Peki, sosyal medyada ortaya atılan iddiaların aslı neydi? Yani kışla, 31 Mart ayaklanmasının başlamasında nasıl rol oynamıştı? Hiç! Hiç, zira ayaklanmanın mekânı Taksim değil, Sultanahmet meydanı ve Ayasofya idi! İsyancı askerler İstanbul'a "Meşrutiyet Muhafızı" olarak gönderilen avcı taburlarının subaylarını gerçi Taksim'deki kışlaya hapsetmişlerdi ama o kışla şimdi yeniden inşa edilip edilmeyeceği tartışılan Üçüncü Selim zamanından kalma soğan kubbeli bina değil, bugün Hyatt Oteli'nin arkasında kalan ve Teknik Üniversite'ye ait olan "Taşkışla" idi. Asıl isyan ise, asker ve sivil kalabalığın toplandığı Sultanahmet'te yaşanıyordu.

HEDEF TAŞKIŞLA İDİ

Ayaklanmayı bastırmak için İstanbul'a giren Hareket Ordusu ile isyancılar arasında çatışmalar çıktı, hattâ Hareket Ordusu top bile kullandı ve Taksim Kışlası'na da mermiler düştü ama asıl hedef orası değil, arka taraftaki Taşkışla idi.