Türkiye'de üretilen korana virüs ilacı satışa çıktı mı? 7 liralık korona virüs ilacı nedir?
Dünya'da Corona virüsle mücadelede kullanılan ilaç yerli ilaç firması Abdi İbrahim tarafından üretilmeye başladı. Yıl sonuna kadar Sağlık Bakanlığına ücretsiz olarak bağışlanacak olan ilaç, Corona virüs hastalarına umut olacak? Peki Corona virüs tedavisinde kullanılan ilaç satışa sunulacak mı? Detaylar haberimizde....
ABONE OLTüm dünyanın başına bela olan Corona virüs yayılmaya devam ediyor. Hastalığın tedavisinde kullanılan ilaç ise Türkiye'nin yerli ilaç üreticisi Abdi İbrahim tarafından üretilmeye başladı ve firma tarafından yapılan açıklamaya göre yıl boyunca üretilen ilaç Sağlık Bakanlığı'na hastaların tedavisi için bir yıl boyunca ücretsiz olarak teslim edilecek. Hatta ilk Posta teslim edildi.
SAĞLIK BAKANLIĞI'NA 70 BİN KUTU TESLİM EDİLDİ!
Yeli İlaç firması Abdi İbrahim Corona virüs tedavisinde kullanılan ve yıl sonuna kadar Sağlık Bakanlığı'na bağışlayacağı ilacın ilk partisini yani 70 bin kutu ilacı bağışladı. İlacın yeterli miktarda olduğunu belirten firma, Çin'den ithal ettiğimiz miktarda ilacı üretip teslim ettiklerini duyurdu.
CORONA VİRÜS TEDAVİSİNDE KULLANILAN İLAÇ NE KADAR?
İçerisinde klorokin fosfat ve klorokin sülfat etken maddeleri buluna ve Corona virüs tedavisinde kullanılan ilacın fiyatı 19 şubat tarihinde Sağlık Bakanlığı tarafından 7 TL 3 kuruş olarak belirlendi. Söz konusu ilaç eczanelerde satılmıyor. Yıl sonuna kadar üretilen tüm ilaçlar Sağlık Bakanlığı'na ücretsiz olarak aktarılacak ve eczanelerde bulunmayacak.
İKİNCİ ÜRETİM YAKINDA TESLİM EDİLECEK!
Türkiye'nin yerli ilaç üreticisi Abdi İbrahim ikinci parti ilacın üretimi için kolları sıvadığını açıkladı. Çin ve Hindistan üzerinden hammade siparişlerini verdiğini açıklayan firma, 15 Nisan tarihine kadar Çin'den 200 kilogram Hindistan'dan 25 kilogram hammade geleceğini açıkladı. Söz konusu hammaddeler ile 90 bin kutu ilaç kısa sürede üretilerek Sağlık Bakanlığına teslim edilecek.
KLOROKİN NEDİR?
Klorokin, sıtmanın etkin olduğu bölgelerde sıtmayı önlemek ve tedavi etmek için kullanılan bir ilaçtır. Bazı sıtma tipleri, dirençli soylar ve karmaşık vakalar tipik olarak farklı veya ek ilaç gerektirir. İlaç bazen romatoid artrit, lupus eritematozus ve bağırsakların dışında meydana gelen amebiyaz için kullanılabilir. Ağız yoluyla alınır. Ayrıca 2020 itibariyle COVID-19 enfeksiyonlarını tedavi etmek için deneysel olarak kullanılmaktadır.
İlacın yaygın yan etkileri arasında kas problemleri, iştahsızlık, ishal ve deri döküntüsü yer alır. Ciddi yan etkiler arasında görme problemleri, kas hasarı, epileptik nöbetler ve düşük kan hücresi seviyeleri bulunur. Hamilelik sırasında kullanım için güvenli olduğu düşünülmektedir. Klorokin, 4-Aminokinolin ilaç sınıfının bir üyesidir. Kırmızı kan hücresi içinde yer alan aseksüel sıtmaya karşı etkilidir.
Klorokin 1934 yılında Hans Andersag tarafından keşfedilmiştir. Bir sağlık sisteminde ihtiyaç duyulan en güvenli ve en etkili ilaçlar olan Dünya Sağlık Örgütü'nün Temel İlaçlar Listesi'nde yer almaktadır. Jenerik olarak mevcuttur.
ABDİ İBRAHİM HAKKINDA!
1912: Eczacı Abdi İbrahim Bey tarafından İstanbul Küçükmustafapaşa semtinde ilk eczane kuruldu.
1916: Eczanede "yapma ilaç" üretimine geçildi: Kuvvet Şurubu, Abdi İbrahim Müshil Şekeri, Bromo-Valerin Nadir
1919: İlk ilaç üretim fabrikası kuruldu ve ilk hazır ilaç üretimine geçildi.
1926: İlk kadın sanayicilerden biri olan Abdi İbrahim Bey'in eşi Fatma Mehveş Hanım yönetimi devraldı. Galenik preparatların üretimine başlandı.
1939: Eczacı İbrahim Hayri Barut ile yönetimde ikinci kuşak devri başladı.
1952: Laboratuvarlar Vefa semtine taşındı.
1961: Dr. Mekin Alpay yönetimi devraldı.
1975: Şirket’in ismi "Abdi İbrahim İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş." olarak değiştirildi.
1981: Eczacı Nezih Barut ile yönetimde üçüncü kuşak devri başladı.
1994: Esenyurt’taki yeni üretim tesislerinin temeli atıldı.
1996: Esenyurt’taki cGMP (current Good Manufacturing Practices) standartlarına sahip üretim tesisleri faaliyete geçti.
2002: Kutu satışında sektör liderliği elde edildi.
2003: Ciro ve kutu satışında sektör liderliği elde edildi. Ar-Ge Merkezi’nin yapımına başlandı.
2007: Abdi İbrahim, "Dünyanın En Büyük 100 İlaç Şirketi" arasına giren ilk Türk şirketi oldu. Abdi İbrahim İlköğretim Okulu açıldı. Abdi İbrahim Tower binası hizmete girdi.
2008: Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından akredite edilen ilk ilaç Ar-Ge Merkezi açıldı. Kurum kimliği yenilendi.
2010: Abdi İbrahim Teknolojistik Merkezi, İstanbul Esenyurt’ta hizmete girdi. Portekiz’de Abdi Farma şirketi kuruldu.
2011: Abdi İbrahim Ar-Ge Merkezi; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilen Ar-Ge Merkezi Belgesi’ni aldı.Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi I. İlerleme Raporu yayımlandı.
2012: Abdi İbrahim 100. yılını kutladı. Kazakistan’ın en büyük şirketlerinden Global Pharm’ın yüzde 60 hissesi satın alındı ve Abdi İbrahim Global Pharm (AİGP) kuruldu. Japon firması Otsuka Pharmaceutical ile Türkiye’de ilaç satışı için Abdi İbrahim Otsuka (AİO) isimli ortak bir şirket kuruldu
2014: Cezayir’de Abdi İbrahim Remede Pharma (AİRP) kuruldu. Ülkedeki ilaç sektörünün en modern fabrika yatırımına başlandı.
2015: AbdiBio Biyoteknolojik İlaç Üretim Tesisi’nin temel atma töreni yapıldı.
Sultan II. Bayezid Edirne Dârüşşifası’nı iyileştirme projesi gerçekleştirildi.
Kazakistan’daki üretim tesisi Abdi İbrahim Global Pharm faaliyete geçti.
2017: Cezayir’deki en modern üretim tesisi Abdi İbrahim Remede Pharma üretime başladı. Steril Oftalmoloji & Steril İnhalasyon Üretim Tesisi ve Hormon Üretim Tesisi inşaatına başlandı.
2018: AbdiBio’nun açılışı ve Steril Enjektabl & Onkoloji Üretim Tesisleri’nin temel atma töreni gerçekleştirildi. Hormon Üretim Tesisi faaliyete geçti. Abdi İbrahim Ar-Ge Merkezi, Ar-Ge’ye ayırdığı kaynak ile tüm firmalar arasında 22. sırada yer aldı.
2020: Abdi İbrahim 1 Ocak 2020 itibarıyla Esenyurt Üretim Kompleksi’nde ki tüm tesislerinde %100 yenilenebilir enerji kullanmaya başladı.