Sokağa çıkma yasağı ne zaman sona erecek? Yasak kimleri kapsamıyor?
Sokağa çıkma yasağı dün gece saat 24.00 itibari ile başladı. 31 il de uygulanan yasak kapsamında İçişleri Bakanlığı 51 bin 170 personelin eş zamanlı katılımı ile Güven Huzur Uygulaması adı altında denetimlerine devam ediyor. An itibari ile 8.893 kişiye idari ve adli işlem uygulandı.
ABONE OLCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine Toplantısı sonrası yeni sokağa çıkma yasağının uygulanacağı tarihi açıkladı. Geçtiğimiz hafta sonu 2 gün süre ile sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Tüm vatandaşlar ise yeniden sokağa çıkma yasağı ilan edilecek mi sorusunu gündeme taşıdı ve beklenen cevap geldi. Peki Sokağa çıkma yasağı ne zaman başlayacak ne zaman sona erecek?İşte merak edilen detaylar...
HANGİ İLLERDE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ?
Önümüzdeki hafta sonu Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van illerinde ve Zonguldak il merkezinde yeniden geçici sokağa çıkma yasağı ilan edilecek.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine Toplantısı sonrası uygulanacakyeni sokağa çıkma yasağı için tarihi verdi. Yapılan açıklamaya göre önümüzdeki sokağa çıkma yasağı 17 nisan cuma gecesi saat 24.00'de başlayacak. 19 nisan pazar gecesi saat 24.00'de sona erecek.
KORONA VİRÜSE KARŞI YENİ TEDBİRLER MASAYA YATIRILACAK!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında telekonferans sistemiyle yapılacak toplantıda Koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında uygulamaya alınacak yeni önlemler ve yeni ekonomik tedbirler değerlendirilecek.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDA NERELER AÇIK?
10 Nisan saat 24.00'den 12 Nisan günü saat 24.00'e kadar büyükşehir statüsündeki 30 il ve Zonguldak'ta corona virüsü önemleri kapsamında sokağa çıkma yasağı getirilmişti. Bu yasak kapsamında genelgede şu yerlerin açık olacağı duyurulmuştu;
a) Ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamül ruhsatlı işyerleri,
b) Tüm sağlık ürünleri ve tıbbi malzemelerin (tıbbi maske dahil) üretiminin yapıldığı işyerleri,
c) Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler,
d) Zorunlu kamu hizmetlerinin sürdürülmesi için gerekli kamu kurum ve kuruluşları (huzurevi, yaşlı bakım evi, rehabilitasyon merkezleri, acil çağrı merkezleri vb.)
e) Her bir 50.000 nüfusa bir adet olmak üzere göre valilikler/kaymakamlıklar tarafından belirlenecek akaryakıt istasyonu ve veteriner klinikleri,
f) Doğalgaz, elektrik, petrol sektöründe stratejik olarak faaliyet yürüten büyük tesis ve işletmeler (Tüpraş, termik ve doğalgaz çevrim santralleri gibi)
g) PTT, Kargolar vb dağıtım şirketleri,
h) Hayvan barınak, çiftlik ve bakım merkezleri,
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI KİMLERİ KAPSAMIYOR?
a- Bu genelgenin (2) numaralı başlığında yer alan “Açık Olacak İşyeri, İşletme ve Kurumlarda” yönetici, görevli veya çalışanları,
b- TBMM çalışanları,
c- Kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanmasında görevli olanlar,
d- Acil çağrı merkezler çalışanları,
e- Birinci derece yakınlarının cenaze defin işlemlerini gerçekleştirecek ve katılacak olanlar,
f- Elektrik, su, doğalgaz, telekomünikasyon vb. kesintiye uğramaması gereken tedarik sistemlerinin sürdürülmesi ve arızalarının giderilmesinde görevli olanlar,
g- Ürün ve/veya malzemelerin naklinde lojistiğinde yurt içi ve dışı taşımacılık kapsamında görevli olanlar,
h- Gazete, radyo ve televizyon kuruluşlarında görevli olanlar,
i- Yaşlı bakımevi, huzurevi, rehabilitasyon merkezleri, çocuk evleri vb. sosyal koruma/bakım merkezleri çalışanları,
j- PTT, kargo ve su dağıtım şirketi çalışanları,
k- Demirçelik ve cam sektörü vb. sektörlerde faaliyet yürüten işyerlerinin, fırın, soğuk hava depoları gibi çalışması zorunlu bulunan
l- Bozulma riski bulunan tarım ve hayvancılık ürünlerinin hasatında çalışacaklar,
m- Fırınlarda üretilen ekmeğin dağıtımında görevli olan araçlar ve çalışanlar,
n- Kızılay koordinesinde kan ve plazma bağışı için randevusu olanlar,
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI NEDİR?
Sokağa çıkma yasağı devletler tarafından olağanüstü durumlarda vatandaşların sokağa çıkma özgürlüklerinin kısmen veya belirli süre içerisinde tamamen ellerinden alınmasıdır. Bu kararın devlet tarafından verilebilmesi için öncelikle olağanüstü bir hal olması ve devletin bu yönde çalışmalarını aktarması gerekir. Sokağa çıkma yasağı kararı iki durumda alınabilir. Birincisi olağanüstü hal şartlarıdır. İkincisi ise Temel Hak ve Hürriyetlerin kısıtlanması durumlarıdır.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI CEZASI NE KADAR?
Sokağa çıkma yasağını ihlal edenler için uygulanacak cezalar Kabahatler Kanun’una göre belirlenmektedir.
20 YAŞ VE ALTI ÇİN SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLMİŞTİ
İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge ile 20 yaş ve altı gençler için sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Alınan karar kapsamında özel gereksinimi lan çocuk ve gençlerin enfeksiyon yayılımını engelleyecek uygun şartları yerine getirmek koşulu ile ikametlerinden çıkmalarına, park ve bahçelerde dolaşmalarına aynı il sınırları içinde araçla seyahat etmelerine izin verildi. Genelgede, 01 Ocak 2000 sonrası doğmuş, doğuştan ya da sonradan herhangi bir hastalık veya kaza sonucu bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yetilerini kaybetmiş, günlük hayatın alışılmış, tekrar eden gereklerini önemli ölçüde kendi başına yerine getirememesi nedeniyle başkalarının desteğine gereksinim duyan bireylerin uzun süre kapalı alanda kalmasının ruhsal ve fiziksel olarak sağlıkları üzerinde olumsuzluklar oluşturabileceği ifade edildi.
65 YAŞ ÜSTÜ SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLMİŞTİ!
21 Mart 2020 tarihinde yayınlanan genelgeye göre; 65 yaş ve üzeri ile bağışıklık sistemi düşük, ve kronik akciğer hastalığı, astım, KOAH, kalp/damar hastalığı, böbrek, hipertansiyon ve karaciğer hastalığı olanlar ile bağışıklık sistemini bozan ilaçları kullanan vatandaşlar 21 Mart saat 24.00’den sonra ikametlerinden dışarı çıkmaları, açık alanlarda, parklarda dolaşmaları ve toplu ulaşım araçları ile seyahat etmeleri sınırlandırılarak sokağa çıkmalarını yasaklandı.
İhtiyaç olması halinde özellikle tek başına yaşayan ve ihtiyaçlarını karşılayacak yakını bulunmayan 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın mağdur olmaması; temel ihtiyaçlarını karşılamak için vali/kaymakamların başkanlığında 65 yaş üstü Vefa Sosyal Destek Grubu oluşturuldu.