Arefe günü resmi tatil mi? Bankalar ve kargolar açık mı?

Kurban Bayramına kısa bir süre kala vatandaşlar, ‘’arefe günü resmi tatil mi’’ sorusuna yanıt arıyor. Bu bayramda Corona virüsü sebebiyle sokağa çıkma yasağının olmayacağı açıklanmıştı. Peki arefe günü tatil mi, kargolar ve bankalar açık mı?

ABONE OL
GİRİŞ 30.07.2020 08:35 GÜNCELLEME 30.07.2020 08:36 GÜNCEL
Arefe günü resmi tatil mi? Bankalar ve kargolar açık mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen takvime göre, Kurban Bayramının arefesi 30 Temmuz Perşembe gününe denk geliyor. Çalışanlar veya resmi devlet dairelerinde işi olanlar arefe günü yarım gün mü yoksa tam gün mü çalışacağını araştırıyor. Ayrıca bayramda tatile gidecek vatandaşlar arefe gününe göre planlarını yapacak. Peki Arefe Günü resmi tatil mi, yarım gün mü? 2020 Arefe Günü tatil mi?

 

AREFE GÜNÜ RESMİ TATİL Mİ?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan dini günler takvimine göre, 2020 Kurban Bayramı 31 Temmuz Cuma günü başlayacak olup 3 Ağustos Pazartesi gününe kadar devam edecek. Bayram günlerinden bir önceki gün olan Arefe günü öğleden sonra resmi tatil olacak.

 

Bankalar ve PTT şubeleri arife günü öğlene kadar hizmet verecekler. Öğleden sonra hem PTT hem de bankalar hizmet vermeyecek. Dağıtımlar tatilin bittiği 4 Ağustos Salı günü devam edecek. 

BAYRAMDA EFT YAPILIR MI?

EFT işlemleri resmi tatillerde beklemeye alınıyor. Resmi tatil sonrasında EFT işlemleri gerçekleştiriliyor.

AREFE GÜNÜ KARGOLAR ÇALIŞACAK MI?

Kurban Bayramı arefe günü bu yıl 30 Temmuz Perşembe gününe denk geliyor. Arefe günü bazı kargo firmaları yarım gün tatil uygularken bazıları ise mesaisine tam zamanlı devam ediyor.

KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN?

  1.    31 Temmuz Cuma 

  2.    1 Ağustos Cumartesi 

  3.    2 Ağustos Pazar 

  4.    3 Ağustos Pazartesi 

KURBAN NEDİR?

Sözlükte "yaklaşmak, Allah’a yakınlık sağlamaya vesile olan şey" anlamına gelen kurban, dinî bir terim olarak, “ibadet maksadıyla belirli bir vakitte belirli şartları taşıyan hayvanı usulünce boğazlamak, ya da bu şekilde boğazlanan hayvan” demektir. Arapça’da bu şekilde kesilen hayvana udhiyye denilir.

İnsanlık tarihi boyunca hemen bütün dinlerde kurban uygulaması mevcut olmakla birlikte şekil ve amaç yönüyle aralarında farklılıklar bulunur.

KURBAN BAYRAMININ ÖNEMİ NEDİR?

Kur’an’da Hz. Âdem’in iki oğlunun Allah’a kurban takdim ettiklerinden söz edilir (el-Mâide 5/27); bir başka âyette de ilâhî dinlerin hepsinde kurban hükmünün konulduğuna işaret edilir (el-Hac 22/34). Ancak Yahudilik ve Hıristiyanlık’ta kurban telakkisi bir hayli değişikliğe uğramıştır. Hıristiyanlık’ta İsâ’nın çarmıha gerildiği ve bunun insanoğlunun aslî günahına karşı Baba’nın oğlu İsâ’yı feda etmesi olduğu inanışıyla kurban telakkisi özel bir anlam kazanmıştır.

İslâm’da kurbanın dinî hükmüyle ilgili olarak Kur’an’da, Hz. Peygamber’in sünnetinde önemli açıklamalar yer almış, bu çerçevede oluşan fıkıh kültüründe de konu hakkında ayrıntılı bilgi ve hükümler derlenmiştir.

Kurban gerek fert gerekse toplum açısından çeşitli yararlar taşıyan mali bir ibadettir. Kişi kurban kesmekle Allah’ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini koruduğunu canlı bir biçimde ortaya koymuş olur. Müminler her kurban kesiminde Hz. İbrâhim ile oğlu İsmâil’in Cenâb-ı Hakk’ın buyruğuna mutlak itaat konusunda verdikleri başarılı sınavın hatırasını tazelemiş ve kendilerinin de benzeri bir itaate hazır olduğunu simgesel davranışla göstermiş olmaktadır.

Kurban toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur. Özellikle et satın alma imkanı hiç bulunmayan veya çok sınırlı olan yoksulların bulunduğu ortamlarda onun bu rolünü daha belirgin biçimde görmek mümkündür. Zengine malını Allah’ın rızâsı, yardımlaşma ve başkalarıyla paylaşma yolunda harcama zevk ve alışkanlığını verir, onu cimrilik hastalığından, dünya malına tutkunluktan kurtarır. Fakirin de varlıklı kullar aracılığıyla Allah’a şükretmesine, dünya nimetinin yeryüzündeki dağılımı konusunda karamsarlık ve düşmanlıktan kendini kurtarmasına ve kendini toplumunun bir üyesi olarak hissetmesine vesile olur.