ABD'nin terör uyarısının altında ne var?
ABD, terör saldırıları ihtimali gerekçesiyle Ankara, İstanbul, Adana ve İzmir'de misyonlarının görevlerini askıya aldı. Hürriyet gazetesi yazarı Fulya Soybaş, Washington yönetiminin aldığı kararı uzmanlara sordu. Uyarının diplomatik teamüllere aykırı olduğunu belirten uzmanlar, Türkiye'nin nota vermesi gerektiğini belirtti. Madalyonun iki yüzü olduğuna dikkat çeken uzmanlar, uyarının perde arkasını anlattı.
ABONE OLABD Dışişleri Bakanlığı, İstanbul'da terör saldırıları olabileceğini duyurdu ve Ankara, İstanbul, Adana ve İzmir'de misyonlarının görevlerini geçici olarak askıya aldı. Hürriyet gazetesi yazarı Fulya Soybaş, ABD'nin 'diplomatik teamüllere aykırı' olarak nitelendirilen uyarısını uzmanlara sordu. Soybaş'ın, "ABD'nin yaptığı terör uyarısının altında ne var" başlıklı yazısı şöyle:
ABD Dışişleri Bakanlığı, İstanbul’daki ABD vatandaşları ile yabancılara yönelik terör saldırıları olabileceğini duyurdu ve hem vatandaşlarını uyardı hem de Ankara, İstanbul, Adana ve İzmir’deki ABD misyonlarının görevlerini geçici olarak askıya aldı. Büyükelçiliğin internet sitesinden yapılan bu açıklama, ‘Diplomatik teamüllere aykırı’ diye nitelendirilirken bu tavrın altında S-400 ve Azerbaycan-Ermenistan arasındaki çatışmalarda Türkiye’nin tavrının etkili olup olamayacağını uzmanlara sordum.
DİPLOMATİK TEAMÜLLERE AYKIRI
S-400’LERDEN KAYNAKLI OLABİLİR
ABD’nin olası terör açıklamasının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya’dan alınan S-400 füzelerinin test edildiğini doğrulaması ve Pentagon’un bu denemeyi ‘En güçlü şekilde kınıyoruz’ açıklamasının hemen ardından geldiğini hatırlatan Dr. Babüroğlu ‘Tesadüf mü?’ diye soruyor ve şöyle devam ediyor: “ABD, bunun ağır yaptırımları olacağını dile getirmiş, bir anlamda Türkiye’yi tehdit etmişti. Paralelinde İstanbul’da olası bir terör saldırısı ihtimali konuşulmaya başlandı. Madem İstanbul için tehdit var neden diğer illerdeki konsoloslukların da faaliyetleri durduruldu? Bu konu bana göre tamamen S-400’ler ve bir tık ötesinde Azerbaycan-Ermenistan arasındaki savaş ve Türkiye’nin takındığı tutum ile alakalı. Diplomatik nezaketten uzak bu tavır ‘Türkiye’nin karşısındayım’ demektir.”
GÖZDAĞI VERMEK Mİ İSTİYORLAR
AZERBAYCAN ERMENİSTAN ETKİSİ
ABD Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada sadece Türkiye değil başka bir yerde de benzer saldırıların olabileceğine atıf yapıldığına da dikkat çeken emekli Korgeneral Pekin “ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, olası terör saldırısı açıklaması yapılmadan 24 saat önce, Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları ile ‘Dağlık Karabağ’ konusunda ayrı ayrı görüştü. Bunu bir cebinize koyun. Diğer cebinize de Türkiye’nin S-400’leri test etmesi ve sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı o sert ‘ABD’nin yaklaşımı bizi bağlamaz. Bunu kalkıp ABD’ye soracak değiliz’ açıklamasını koyun. Tüm bunlara bakınca sanki Türkiye’ye bir mesaj, bir gözdağı verilmeye çalışılıyor gibi” diyor.
ABD’YE NOTA VERİLMELİ
Emekli Korgenaral Pekin’e ‘Türkiye’nin tepkisi ne olmalı?’ diye soruyorum. Cevabı net: “Büyükelçi Dışişleri Bakanlığı’na çağırılıp ikaz edilebilir. Zira siz böyle bir istihbarat aldıysanız bunu önce bizim istihbarat teşkilatımız ile paylaşmalıydınız. Bu yapılan ‘Türkiye’yi güvensiz’ ya da ‘Terör ihraç eden bir ülke’ gibi göstermektir ki bu âdet haline gelmemelidir. O nedenle acil ve çok ciddi bir tepki belki de büyükelçi aracılığı ile ABD’ye nota verilmeli.”
MADALYONUN İKİ YÜZÜ VAR