Teravih namazı nasıl kılınır, kaç rekattır?

11 ayın sultanı Ramazan nihayet geldi. Sözlükte rahatlatmak, dinlendirmek anlamlarına gelen tervîha kelimesinin çoğulu olan teravih, dinî bir terim olarak, Ramazan ayında, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan nafile namaz demektir. Peki camilerde teravih namazı kılınacak mı? Teravih namazı evde nasıl kılınır?

ABONE OL
GİRİŞ 14.04.2021 18:10 GÜNCELLEME 14.04.2021 18:11 GÜNCEL
Teravih namazı nasıl kılınır, kaç rekattır?

İslam alemi bu akşam teravih namazıyla Ramazan ayını karşılayacak. Vatandaşlar bu mübarek ay öncesi teravih namazında camilerin açık olup olmadığını merak ediyor. Konuyla ilgili olarak en çok camiler açık mı, teravih namazı camilerde kılınabilir mi sorgulamaları yapılıyor. 

Peygamberimiz “Kim faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır” buyurmuştur.

Teravih Namazının Hükmü ve Mahiyeti Nedir?

Sözlükte rahatlatmak, dinlendirmek anlamlarına gelen tervîha kelimesinin çoğulu olan teravih, dinî bir terim olarak, Ramazan ayında, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan nafile namaz demektir.

Resûl-i Ekrem (s.a.s.) ashabıyla beraber cemaat hâlinde bu namazı kılmış, onların iştiyakını görünce farz olur endişesiyle cemaatle kılmayı bırakarak yalnız kılmaya devam etmiştir (Buhârî, Salâtü’t-terâvîh, 1; Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 177-178). Yine Hz. Peygamber, “Kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Ramazan namazını (Teravih) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhârî, Salâtü’t-Teravih, 1; Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 173) buyurarak teravih namazına teşvik etmiştir. Bu bakımdan teravih namazı, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir.

Teravih namazını dört rekâtta bir selam vererek kılmak caiz ise de, iki rekâtta bir selam vererek kılmak daha faziletlidir. Bu namazın her dört rekâtının sonunda bir miktar oturup dinlenmek müstehaptır. Bu dinlenmelerde tehlîl (lâ ilâhe illallah demek) ve salavât ile meşgul olunması uygundur.

Teravih Namazı Kaç Rekattır?

Teravih namazı, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali dönemlerinden başlayarak günümüze kadar cemaatle yirmi rekât olarak kılınmıştır. Sahabeden kimse buna itiraz etmemiş ve âlimler tarafından da bu şekilde kabul edilmiştir. Günümüzde de, başta ülkemiz olmak üzere pek çok İslam ülkesinde teravih namazı cemaatle 20 rekât olarak kılınmaktadır.

Bununla birlikte şunu da ifade etmek gerekir ki, teravih namazı nafile bir ibadet olduğundan, farz gibi telakki edilmesi  doğru değildir. Bu nedenle, yorgunluk, meşguliyet ve benzeri sebeplerle, teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekât kılınması hâlinde de sünnet yerine getirilmiş olur.

Teravih Namazı Nasıl Kılınır?

Teravih namazı kılmaya başlarken ilk olarak niyet edilir. ‘Allah’ım niyet ettim senin rızan için teravih namazı kılmaya’ diyerek niyet edilir ve tekbir (Allah-u Ekber) getirerek namaza durulur. 

1. Rekat

Tekbir getirdikten sonra Sübhaneke duası, ardından Euzü Besmele getirerek Fatiha suresi okunur, Fatiha suresinden sonra ise zammı sure okunur. Dualar okunduktan sonra rüku ve secdeye gidilir.

2. Rekat

Secdeden kalktıktan sonra Besleme ve Fatiha Sureleri okunur. Fatiha suresinden sonra yeniden zammı sure okunur ve rüku ve secdeye gidilir. Secdeden kalktıktan sonra oturarak Tayyihat duası, salli-barik duaları okunur.
Eğer teravih namazı 2’şer rekattan kılınacaksa salli-barik dualarını okuduktan sonra Rabbena duaları da okunarak selam verilir. Ancak 2’şerden değil de 4 rekattan kılınacaksa salli-barik dualarının okunmasından sonra 3. Rekata kalkılır.

3. Rekat

Sübhaneke, Besmele, Fatiha Suresi ve zammı sure okunduktan sonra rüku ve secdeye gidilir. 

4. Rekat

Besmele, Fatiha Suresi, zammı sure okunduktan sonra rüku ve secdeye gidilir. Oturur vaziyete geldikten sonra Tayyihat duası, Salli-Barik duları ve Rabbena duaları okunduktan sonra selam verilir. Bu şekilde 20 rekat tamamlanır ve teravih namazı kılındıktan sonra son olarak vitir namazı kılınır ve dua, zikir ve tespihlerle namaz bitirilir.