İstanbul'da Hamas üyeleriyle ne görüşüldü? Bakan Fidan'dan açıklama

Dışişleri Bakanı Fidan, İranlı mevkidaşı Arakçi'yle görüşmesinin ardından konuştu. Fidan, İsrail'in İran'ı savaşa çekmek istediğini söylerken; İranlı Bakan, İsrail'e karşı tüm tedbirleri aldıklarını, Sinvar'ın ölümünü kınadıklarını belirtti

ABONE OL
GİRİŞ 19.10.2024 11:59 GÜNCELLEME 19.10.2024 13:34 GÜNCEL
İstanbul'da Hamas üyeleriyle ne görüşüldü? Bakan Fidan'dan açıklama

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 3+3 Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformu toplantısı için İstanbul'a gelen İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile görüşme gerçekleştirdi.

İki Bakan, daha sonra ortak basın açıklaması yaptı.

Hakan Fidan: İran'ın yeni kurulan hükümetinin ikili ve bölgesel işbirliğine yönelik olumlu mesajlarını memnuniyetle karşılıyoruz. İran'ın komşularla ilişkilerine öncelik veren vizyonunu biz de paylaşıyoruz. Bölgenin barış, refah ve istikrarına katkı sağlamak temel hedefimizdir. Ortak ve kararlı bir şekilde mücadele etmemiz gereken bir diğer konu ise terör konusudur. PJAK ve PKK konusunda yıllardır mücadele ediyoruz ve beraber savaşmalıyız. Gazze'de soykırıma devam eden İsrail Lübnan'ı da kana bulamaya devam ediyor. Netanyahu bölgede sürekli yeni cepheler açıyor. İran'ı da bu savaşın içine çekmeye çalışıyor. İran'ın petrol ve nükleer tesislerini vurmakla tehdit ediyor. İsrail'in saldırgan tutumu İran'ı meşru müdafaaya dönük adımlar atmaya zorluyor. İsrail, Lübnan'a yönelik saldırılarını bitirmeli, provokasyonlardan vazgeçmeli. Bölgemizde savaş istemiyoruz. Savaşın yayılma riski hafife alınmamalı. Küresel düzeyde çok ciddi yansımaları olabilecek bir gerilimin içindeyiz. Gazze'de acil ateşkes ilan edilmeli.

Abbas Arakçi: Enerji, ulaştırma ve ortak yatırımlarda ilişkiler güçlendirilmeli. Yeni sınır kapılarının açılması ve sınır ticaretinin artması konularını da ele aldık. Türkiye ve İran, küresel güvenlikte önemli rol oynayabilir. Bölgemizde istikrar ve ekonomik kalkınmayı tesis etmeliyiz. İki ülke arasındaki ilişkileri ilerletmek için hiçbir sınırımız yok. İsrail dünya barışına en büyük tehdittir. Biz barış istiyoruz ama her türlü tedbirimizi de aldık. ABD, İsrail'e sağladığı destekle Netanyahu'yu cesaretlendirdi. Biz Gazze ve Lübnan'da kalıcı ve derhal bir ateşkesi destekliyoruz. Hamas lideri Yahya Sinvar'a düzenlenen suikastı kınıyorum. Türkiye'nin Filistin halkını desteklemek ve İsrail'in suçlarına karşı durma hususundaki tutumu takdire şayandır.

Bakan Fidan, Hamas üyeleriyle görüştü

SORU-CEVAP

Fidan: (Hamas'la İstanbul'da yapılan görüşme) Dün Hamas siyasi büro yetkilileriyle uzun bir görüşme yaptık. Savaşın yayılma riski, İsrail'in soykırımı var. Gazze'deki insani yardımları iyileştirmeyi görüştük. Biz Türkiye olarak insani yardım faaliyetlerimizi artırdık. 85 bin tondan fazla yardım gönderdik. Ateşkes müzakerelerine ilişkin ne aşamadayız bunu ele aldık. Filistinli grupların bir araya gelerek ulusal birlik sürecini nasıl ilerlettiklerine dair bilgi aldık. Filistin iç uzlaşını çok önemli ve stratejik olarak görüyoruz. Bunları konuştuk.

KAYNAK : Haber7
Erkan TALU Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erkan TALU

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR