Saldırı sonrası akıllara o soru geldi! Kritik tesislerde güvenlik zaafiyeti mi var?

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ. (TUSAŞ) Ankara Kahramankazan'da bulunan tesisine yönelik düzenlenen terör saldırısı "Kritik tesislerde güvenlik zaafiyeti mi var?" sorusunu akıllara getirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 24.10.2024 17:53 GÜNCELLEME 24.10.2024 17:58 GÜNCEL
Saldırı sonrası akıllara o soru geldi! Kritik tesislerde güvenlik zaafiyeti mi var?

  Haber7-ÖZEL

Dün saat 15.26'da Türkiye bir terör saldırısıyla sarsıldı. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ. (TUSAŞ) Ankara Kahramankazan tesislerine yönelik gerçekleştirilen saldırıda 5 vatandaşımız şehit olurken 22 vatandaşımız da yaralandı. 

PKK SALDIRISI OLDUĞU KESİNLEŞTİ

TUSAŞ'a yönelik saldırı sonrası dakikalar içerisinde güvenlik güçlerinin olay yerine sevk edilmesiyle birlikte saldırganlar etkisiz hale getirilirken yapılan kimlik tespit çalışmalarının ardından İki teröristin gerçekleştirdiği alçak saldırının saldırganlarının terör örgütü PKK üyesi olduğu belirlendi. Tesise giren erkek saldırganın PKK terör örgütü üyesi Rojger kod adlı Ali Örek olduğu, kadın teröristin ise Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Hakkari Merkez ilçe eş başkanlığı yapan Mine Sevjin Alçiçek olduğunun tespit edilmesiyle birlikte saldırının PKK saldırısı olduğu kesinleşti. 

2 TERÖRİST TUSAŞ'A NASIL GİREBİLDİ?

Türkiye'nin yerli ve milli savunma sanayisinin kalbi olarak bilinen TUSAŞ'a yapılan saldırı akıllarda birçok soru işareti oluşturdu. HÜRKUŞ ve HÜRJET gibi uçak, GÖKTÜRK uyduları ve ANKA markalı İnsansız Hava Aracı (İHA), Gökbey yerli genel maksat gelikopteri, ATAK taaruz helikopteri, 5. nesil milli savaş uçağı KAAN ve daha birçok kritik projenin üretildiği TUSAŞ tesislerine, sadece 2 teröristin saldırı düzenleyebilmesi "Kritik noktalarda güvenlik zaafiyeti mi var?" sorusunu gündeme getirdi. 


   TUSAŞ'a saldırıya gelen PKK'lı teröristler

Türkiye'nin dev savunma sanayi projelerinin üretildiği tesisin çok iyi bir güvenlik duvarıyla korunması gerektiği belirtilirken, PKK'lı 2 teröristin makinalı tüfeklerle tesise girebilmesi, tesiste 5 vatandaşımızı şehit ederek, 22 vatandaşımızı ise yaralaması tartışmalara yol açtı. 

Savunma sanayii tesislerindeki güvenlik zaafiyeti konusu sosyal medyada da gündem oldu. Çok sayıda vatandaş dev projelerin üretildiği tesislerin daha iyi korunma gerektirdiğini dile getirdi.


   Güvenlik ve Strateji Uzmanı Emekli Albay İbrahim Keleş

"KATMANLI GÜVENLİK SİSTEMİ OLUŞTURULMALI"

Taksiyi gasp eden teröristlerin uzun namlulu silahlar, mühimmatları ve sırt çantalarında el bombalarıyla TUSAŞ'ın nizamisine kadar gelebilmelerinin bir güvenlik zaafiyeti göstergesi olduğunu ifade eden Güvenlik ve Strateji Uzmanı Emekli Albay İbrahim Keleş, katmanlı bir güvenlik sistemi oluşturulması gerektiğini söyledi. 

Keleş "Araç içini okuyan bir dedektör gibi sensörlü sistemle araç daha içeriye girmeden birinci katmanda hem araç altı ve içini okunacak sistemler var. Havaalanlarında valizi koyuyorsunuz, bir kontrolden geçiyor ve orada valiz açılmadan içi kontrol ediliyor. Bunun gibi daha sınıra girmeden böyle bir sistemin içerisinden geçmesi lazım araçların." dedi. 

DRONELARA KARŞI UYARI

Günümüz teknolojisiyle farklı saldırılara karşı da önlem alınması gerektiğini ifade eden Keleş, drone saldırılarına karşı da etkin korunma yapılması gerektiğini belirtti. Keleş "Böyle kritik tesislerin, droneların çok yaygın olarak kullanıldığı bu dönemde bu araçlara karşı da korunması gerekiyor. Drone savar gibi sistemler kullanılabilir. Çünkü hakikaten çok kritik tesislerimiz var bizim. Mesela Baykar'da aynı statüde. Hepsi o şekilde. Mühimmat üreten fabrikalarımız var. ASELSAN gibi teknolojik üretim yapanlar var. HAVELSAN var, ASPİLSAN var. Bunlarla ilgili muhakkak tedbirler alınmıştır ama yine de ben bu tür kritik tesislerin güvenliğinin günümüz şartlarına ve günümüz tehditlerine göre yeniden değerlendirilerek bir gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı. 


    Güvenlik ve Terör Uzmanı Coşkun Başbuğ

"ÇOK DAHA ÖTEDE ÖNLEMLER ALINMALI"

Savunma sanayi ve diğer kritik tesislerde alınabilecek ek önlemlere ilişkin konuşan Güvenlik ve Terör Uzmanı Coşkun Başbuğ "Kritik tesislerimizin korunması adına bölgeye yaklaşırken hız azaltan engellerden konulmalı ve araçların zikzak yaparak giriş-çıkış yapmasını sağlayan sistemler kurulmalı. Bir de plaka tanıma sistemi de konulması lazım bu tesislerin girişine ancak çok daha ötede bu sistemin olması gerekir tesise yaklaşmadan." dedi.

SALDIRI SONRASI ÖNLEMLER ARTTIRILDI

Öte yandan alçak terör saldırısının ardından TUSAŞ'ta güvenlik önlemleri arttırıldı. TUSAŞ tesislerine gelirken, jandarma asayiş kontrol noktası öncesinde ayrı bir kontrol noktası kuruldu. Giren araçlarda bulunanlara yönelik kimlik kontrolü yapılırken, gerekli kimliklere sahip olmayanlar ise içeri alınmıyor.


     TUSAŞ polis ve jandarma arama yapıyor

Tesis içine girmek isteyen taksiler ise ayrı bir şekilde aranıyor.

KAYNAK : Haber7
Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR