Türkiye ve Suudi Arabistan karşılıklı vize muafiyeti getirecek
Türkiye ve Suudi Arabistan'ın yarınki Türk-Suudi Koordinasyon Konseyi toplantısı sonrası karşılıklı vize muafiyeti kararını duyuracakları bildirildi.
ABONE OL
Reuters'ın Türk diplomatik kaynaklardan aktardığı haberine göre; Türkiye ve Suudi Arabistan, Çarşamba günü Ankara'da yapılacak dışişleri bakanları toplantısında bazı vatandaşları için vize şartlarını kaldırmaya yönelik bir anlaşma imzalayacak.
Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan eş başkanlığında Türk-Suudi Koordinasyon Konseyi'nin üçüncü toplantısı yarın Ankara'da yapılacak. Toplantı vesilesiyle, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suudi Arabistan Krallığı Hükümeti Arasında Diplomatik ve Hususi Pasaport Hamillerinin Vize Yükümlülüğünden Karşılıklı Olarak Muaf Tutulmasına İlişkin Anlaşma"nın imzalanması öngörülüyor.
Bakan Bolat: 10 yıldır süren "transit vize" konusu çözüldü!
BAKAN FİDAN SUUDİ MEVKİDAŞIYLA BİR ARAYA GELECEK
Bakan Fidan’ın toplantı kapsamında gerçekleştireceği görüşmelerde, Türkiye ile Suudi Arabistan arasında her alanda gelişen ilişkileri daha da ileri seviyeye taşıyacak işbirliği imkanlarını kapsamlı biçimde ele alması ve konsey bünyesindeki komitelerin çalışmalarını gözden geçirmesi bekleniyor.
Fidan'ın bölgedeki mevcut gelişmelerin, bağlantısallık alanındaki işbirliğinin stratejik önemini bir kez daha teyit ettiğine dikkat çekmesi ve bölgede kalıcı güvenlik ve istikrarın tesisi için bölgesel sahiplenme anlayışının güçlendirilmesinin elzem olduğuna işaret etmesi öngörülüyor.
ABD ile İran arasında süren temas ve görüşmelerin kalıcı barışla sonuçlanmasını teminen, Türkiye'nin yapıcı bir çerçevede katkı sağlamayı sürdürdüğünü ifade etmesi öngörülen Fidan'ın, özellikle Hürmüz Boğazı’ndaki gelişmelerin yeni gerilim ve provokasyonlara yol açmasının önlenmesi gerektiğinin altını çizmesi bekleniyor.
Fidan'ın, Netanyahu hükümetinin Gazze’de süren ateşkes ihlalleri ve Batı Şeria’daki hukuksuz eylemleri karşısında iki devletli çözüm vizyonunun kararlılıkla savunulmasının önemine işaret etmesi öngörülüyor.
Gazze barış anlaşmasının ikinci aşamasına yönelik olarak yürütülen görüşmeler ile Barış Kurulu’nun çalışmaları hakkında istişarelerde bulunması öngörülen Fidan'ın, İsrail’in Lübnan’daki işgali karşısında, uluslararası toplumun daha caydırıcı bir tutum sergilemesi gerektiğini vurgulaması bekleniyor.
TÜRK-SUUDİ ARABİSTAN KONSEYİ
İki ülke arasındaki ilişkileri tüm boyutlarıyla kurumsal bir çerçevede takip etmek amacıyla 2016'da dışişleri bakanlarının başkanlığında kurulan bir işbirliği ve istişare mekanizması olan bu konseyin ilk toplantısı 7-8 Şubat 2017'de Ankara’da ve ikinci toplantısı 18 Mayıs 2025'te Riyad’da yapıldı.
Konsey bünyesinde "Siyasi ve Diplomatik Komite", "Askeri ve Güvenlik Komitesi", "Kültür, Spor, Medya ve Turizm Komitesi", "Sosyal Kalkınma, Sağlık ve Eğitim Komitesi" ve "Ticaret, Sanayi, Yatırım, Altyapı ve Enerji Komitesi" olmak üzere, iki ülkeden ilgili kurumların katıldığı beş alt komite yer alıyor.