Erdoğan: La havle yerine el frenini çekiyorlar

Eylem planı toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, trafik terörüne değinerek cezaların daha da artacağını vurguladı. Trafikteki kavgalara dikkat çeken Erdoğan, "Sürücüler La havle çekmek yerine el frenini çekiyor" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 03.04.2013 16:12 GÜNCELLEME 03.04.2013 17:17 İç Politika
Erdoğan: La havle yerine el frenini çekiyorlar

Başbakan Erdoğan, Türkiye Karayolları Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı tanıtımı ile Karayolları Trafik Güvenliği Yüksek Kurulu Toplantısı'nda konuştu.

LA HAVLE ÇEKECEĞİNE EL FRENİNİ ÇEKİYORLAR

Sürücülerin en küçük olayda kavgaya tutuştuğunu gülerek anlatan Erdoğan, "Bugün diğer sürücülerin hakkını, hukukunu çiğneyerek araç kullanan yolun ortasında yolcu indirip bindirebilen çokça sürücülerimiz var. Bugün her yerde aracını hiç olmayacak yere park ederek yayaların ve araçların geçişine engel olan sürücüler var. Daha da üzüntü verici olanı trafikte en ufak bir sürtüşmede La havle çekmek yerine el frenini çekerek kavgaya tutuşmaya uyumlu şoförler var. Buna da dikkat etmemiz lazım. Hız olgusunu milletçe sorgulamaya neden bu kadar acele ettiğimizi nereye yetişmeye çalıştığımızı şöyle bir nefes alıp kendimizi sorgulamaya ciddi bir şekilde ihtiyacımız var" dedi. 

YILDA 1 MİLYON ARAÇ TRAFİĞE KATILIYOR 

Türkiye'de trafikte olan araç bilgisini veren Erdoğan, "Türkiye'de 2002'de trafiğe kayıtlı araç sayısı 8 milyon 600 adet iken bugün bu rakamın 17 milyon 143 bine çıktığını görüyoruz. Ortalama yılda 1 milyon araç trafiğe katılıyor" dedi. 

TERÖRDEN DAHA FAZLA CAN ALIYOR

Türkiye'nin iki önemli sorunu olduğunu söyleyen Erdoğan, "İki önemli sorunumuz var. Bunlardan biri terör, ikincisi ise maalesef terör kadar konuşulmayan, terör kadar gündemde yer almayan trafik sorunudur. Buna aslına trafik terörü de diyebiliriz. Oysa baktığınızda trafik sorununun diğer değişle trafik terörünün silahlı bölücü terörden daha fazla can aldığını, daha fazla kan akıttığını görürsünüz. Biz bu iki sorunun da üzerine kararlı bir şekilde gidiyoruz. Başarılı olana kadar da yılmadan usanmadan çözüme yönelik çabalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu. 

BUNLAR ELİ SİLAHLI CANAVARLAR

Türkiye'de kazaların büyük çoğunluğunun alkollü araç kullanmaktan kaynaklandığını ifade eden Erdoğan, "Alkollü araç kullananı eli silahlı canavara benzetiyorum. Alkolsüz olanı da bir masuma benzetiyorum. Onun hiçbir günahı yok. Dikkatle trafikte yoluna devam ediyor. Öbürü ise rayından çıkmış ne yapacağı belli olmayan bir Deli Dumrul gibi ve taa karşı tarafa, yola geçebiliyor. Anayasamızın 58'inci maddesi, 'bununla mücadelede gerekli tedbirleri devlet alır' diyor. Bunları hepimiz yapmalıyız ki sonra 20 yaşındaki kızınızın ölüm haberi gelmesin. Ağırlıklı olarak alkollü araç kullananlar kaza yapıyor. STK'ların ihtiyacına şiddetle ihtiyacımız var" dedi.

KİMSEYE AYRICALIK YOK

Trafikte yaşlı araçların olmayacağını ve kimseye ayrıcalık tanınmayacağını söyleyen Erdoğan, şöyle konuştu: "10 yaş veya bilemediniz 15 yaş olacak. Eskimiş araçları trafikten çıkarıyoruz. Güvenliği tehlikeye düşürecek araçları yollarda görmek istiyoruz. Ünvanı kim olursa olsun kimseye ayrıcalık yapılmayacak ve kurallar harfiyen uygulanacaktır. Bunu konunun bizzat takipçisi olacağımı bilmenizi istiyorum."

KAYNAK : Haber7