Bahçeli'den ilk Davutoğlu açıklaması

MHP lideri Devlet Bahçeli'den Davutoğlu'nun adaylığıyla ilgili açıklama geldi.

ABONE OL
GİRİŞ 23.08.2014 16:49 GÜNCELLEME 23.08.2014 18:56 İç Politika
Bahçeli'den ilk Davutoğlu açıklaması

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra yaşanan gelişmeler ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Bahçeli, yaptığı açıklamada Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun AK Parti Genel Bakan adaylığı ile ilgili değerlendirmede bulunarak; "Küresel plan ve projelerin bölgesel düzlemde takip ve temininde tüm gücüyle efor ve enerji sarfeden Dışişleri Bakanı'nın, Başbakan olması ülkemiz adına travmadır. 1 Mayıs 2009 tarihinden itibaren Dışişleri Bakanlığı görevini ifa eden Davutoğlu'nun siyasi mazisi felaket, fantezi ve hüsranla anılmaktadır" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin bir hukuk devleti olduğunu belirten Bahçeli, "Yürürlükte bulunan Anayasa'nın 1'inci maddesi devlet şeklinin Cumhuriyet, diğer madde Cumhuriyet'in nitelikleri arasında sosyal hukuk devlet prensibinin olduğunu ifade etmektedir. En net tanımıyla Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Bu değişmez ilke demokrasinin kurul, kurum ve kurallarıyla etkin bir şekilde işlemesinin de teminatıdır. Hukuk devleti anlayışı demokrasinin varlık güvencesi, kişisel hak ve hürriyetlerin koruyucu zırhıdır" dedi. 

"HÜKÜMET YAPTIRIM GÜCÜNÜ ANAYASA VE YASALARDAN ALMAKTADIR"

Başbakan Erdoğan'ın anayasaya aykırı hareket ettiğini savunan Bahçeli, 

"Anayasa'nın 6'ncı maddesi Türk milletinin egemenliğini, Anayasa'nın koyduğu esaslara göre ve yetkili organlar eliyle kullanacağını hüküm altına almaktadır.Yine anılan maddeye göre, egemenliğin kullanılması, hiçbir surette hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamayacaktır. Bunun yanısıra, söz konusu Anayasa maddesi, hiçbir kimse veya organın kaynağını Anayasa'dan almayan bir devlet yetkisini kullanamayacağını belirtmektedir. Buna göre iktidarın tüm siyasi ve idari tasarruflarının temelinde Anayasa yer almaktadır. Anayasa'da karşılığı bulunmayan, Anayasa'ya alenen aykırılığı tartışma götürmez bir gerçek olan fiil, karar, icraat, tavır, davranış ve uygulamanın meşruiyetinin sakat olması bir yana, suç teşkil edeceği de kuşkusuzdur. Başbakan ve bakanlardan oluşan hükümet, devletin en üst yönetim kuruluşu olarak otoritesini ve yaptırım gücünü Anayasa ve yasalardan almaktadır. Hükümet gerek işleyiş, gerekse de hükmü şahsiyet yönünden hukuka bağlı olmak, faaliyetlerini hukukla sınırlandırmak durumundadır. Bu ihtiyari bir durum olmayıp zorunluluk arz etmektedir. Aksi bir uygulama ise yasa ve Anayasa'yı çiğnemek anlamına gelecektir" dedi.
 

KAYNAK : DHA