Ayetlere göre namazla ilgili 7 gerçek
Kuranı Kerim'de namazdan söz eden ayetler, iniş sırası hesaba katıldığında bakın nasıl bir tablo çiziyorlar ve ayetlerin söyledikleri özetle bakın hangi gerçekleri gözler önüne seriyor:
ABONE OLÜnlü ilahiyatçıların son kitaplarının yayınlandığı adres olarak dikkatleri üzerine çeken Nun Yayınları, ekranların sevilen yüzlerinden Prof. Dr. Faruk Beşer imzasıyla 6 ay arayla iki kitap birden neşretti. Mart ayında okurun hizmetine sunulan Fetvalarla Çağdaş Hayat adlı eserin ardından Ağustos ayında baskısı biten Namazı Dosdoğru Kılmak adlı eser de raflarda yerini aldı.
İLK BASKISI 100 BİN
Namazı Dosdoğru Kılmak adlı kitap ilk baskını 100 adet yaptı. Eserin nihai hedefi ise milyon satış rakamını aşarak geniş kitlelere namazla ilgili doğruları ulaştırabilmek. Nun Yayınevi yetkilileri, kitabın geniş kitlelere ulaşabilmesi için hazırlık aşamasında daha önce deneyimli yazarların görüş ve danışmanlığına başvurduklarını açıkladı.
Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Başkanı olmasının yanı sıra, televiyon programlarında yaptığı fıkhî açıklamalarla da sevilen popüler ilahiyatçı Prof. Dr. Faruk Beşer'in eserinin herkesin rahatlıkla okuması ve sevdiklerine okutabilmesi için 2,5 TL fiyatla satışa sunulduğu ama satıldığı hemen her mekanda bu fiyat üzerindenden de indirim yapılabilmesi için gereken kolaylığın yapıldığı belirtildi.
Arka Kapak yazısından "Biz insanlara namazı anlatıyoruz, önemine vurgu yapıyoruz, dosdoğru kılınması gerektiğini söylüyoruz ama bunları bizler de hakkıyla bilmiş değiliz. Nun Yayınları 0-212-528 22 06 www.nunyayincilik.com |
Yayıncısı, "Yayınevimiz sonuçta ticari kuruluş ama insanlara dinimiz hakkında bilinmesi gereken doğruları ulaşmasına vesile olmabilmenin kazancının maddi kazançtan daha büyük olduğunun farkındayız. Bu nedenle bu eserimizde ticari kazancı ikinci planda tuttuk" açıklamasını yaparak, kitabın daha geniş kitlelere ulaşması için namazı önemseyenlerin destek vereceklerine inandıklarını belirtti...
PROF. BEŞER YAZMAYA NASIL KARAR VERDİ?
"Dosdoğru namaz nasıl kılınır, namazda huşu nedir, hangi namaz dosdoğru namaz değildir, namaz eşittir İslam, İslam Eşittir Namaz denilebilir mi, Namaz Allah'tan destek alma vesiyesi midir; Namazın önemi nedir, Evlenecek gençler ve namazın ilişkisi nasıl olmaladır, Namaz hangi peyfamberlere farz kılındı, sabit sandalyede namaz bidat midir, Kuran'ı Kerim ve sünette namaz nasıl tarif ediliyor, Namazı iyi anlamayan İslam Alimleri kimlerdir, Namaz konusunda İslam Alimleri neler yazmışlardır?" sorularına ünlü fıkıh aliminin, herkesin anlayacağı şekilde sade ifadelerle verdiği cevapları içeren kitabın yazarı, eser için teklif aldığında "Bu işi en iyi yapacak olanın ben olmadığım düşüncesiyle önce tereddüt ettim, sonra, "en iyi iyinin düşmanıdır" diye düşünerek işe koyuldum" diyor.
Yeter ki sürekli daha iyiyi yakalama yolunda olalım diyen Prof. Beşer, "Allah'ın bizleri "Allah'a inandım delip dosdoğru olanlardan" ve namazı dosdoğru kılanlardan" eylemesi duasıyla selamlıyor okurlarını...
Haber 7 Kitap Dünyası olarak sizlere kitaptan göz kirası olarak seçtiğimiz bölüm, Kuran'ı Kerim'deki namaz ayetlerinin tek tek belirtilip izahının yapıldığı bölümün sonlarında yer alıyor...
Kitaptan bir bölüm
"... Kuranı Kerim'de namazdan söz eden ayetler, iniş sırası hesaba katıldığında, cenaze namazı ve ardından müminlerin namaz sayesinde cennete girmeleriyle son bulur.
Gözümüzden kaçanlar olmadıysa, Kuranı Kerim'de namazdan söz eden ayetler bunlardır.
Ve yine görüldüğü gibi, Kuranı Kerim'de namazdan söz eden ayetlerin söyledikleri özetle şöyledir:
1. Namaz bütün peygamberlerin hayatında vardır
2. Namaz imana denk ve onun hemen yanı başındaki bir ibadettir.
3. Namaz kılmanın alternatifi şirktir.
4. Namaz sadece Allah için ve Allah anılarak/zikredilerek kılınmalıdır.
5. İslam'ın öbür alemi kazandıran eylemi namaz ise, dünyayı düzene koyan eylemi de zekattır ve Kuranı Kerim'de bu ikili birbirlerinden nadiren ayrılırlar.
6. Namazdan söz eden hemen bütün ayetler, ondan salt bir namaz olarak değil, hep dosdoğru kılınan namaz olarak söz ederler.
7. Namaz/salat, sıladır, ilişkidir. Kulun Rabbi ile ilişkisi...
SÜNNETTE NAMAZ
Bilindiği gibi sünnet deyince farklı yerlerde farklı şeyler anlaşılabilir ama genel olarak Sünnet, Hz. Peygamber'in (sa) Kuranı Kerimi yaşama biçimidir.
Yani Allah (cc) Kuranı Kerimi ona, çoğu genel ifadelerle göndermiş, o da yaşayarak onu adeta açmıştır. O halde Sünnet, Kuranı Kerimin, Allah'ın elçisi tarafından eksiksiz uygulanmasıdır, adeta Kuran'ın canlı hale getirilmiş şeklidir, canlı Kurandır da diyebiliriz.
Kurani Kerim'de ve Sünnette Namaz Efendimiz (sa): "Bana bakın, ben nasıl namaz kılıyorsam siz de öyle kılın", buyurmuştur. Bu hadisi şerif namaz için genel bir kuraldır. Bundan hareketle İslam âlimlerinin tamamı, namazı Hz. Peygamber nasıl kıldıysa öyle kılmak gerektiği konusunda sözbirliği etmişlerdir.
Kimse onun yaptıklarına bir şeyler daha ilave ederek, ya da çıkararak daha güzel namaz kılmış olamaz. Çünkü hiç kimse Allah'ı ondan daha iyi bilemez, Allah'a karşı ondan daha takva olamaz, Allah'tan ondan daha çok korkamaz.
Asgari farzları yerine getirdikten sonra, namazın sünnetlerinden ve müstehaplarından bazılarını tembellik sebebiyle yapmayanlar, sevaptan kaybederler. Ama kendi yaptıklarının daha iyi olacağı düşüncesiyle namaza ekleme ya da çıkarma yapanlar ise bidat işlemiş olurlar ve Efendimizin ifadesiyle:
"Bütün bidatler dalalettir/yoldan sapmadır, bütün dalaletler de cehenneme götürür".
Bidati şöyle tarif ederler:
Bidat, dinî konularda, yani ibadetlerde ve iman esaslarında sonradan yapılan her türlü ekleme ve çıkarmalardır.
Bu sebeple namazlarda Efendimizin yaptıklarına uymayan her hareket, her dua ve her zikir bidattir.
Onun hiç kılmadığı her namaz türü bidattir. Çeşitli geceler için belli rekât sayısında, belli sureler okunarak kılınan uydurma namazların hepsi bidattir ve kılanlara sevap değil, günah kazandırırlar.
Böyle bir zaman, süre ve rekât belirlemesi yapmadan nafile namaz kılmanın ise bir sınırı yoktur. Kişi kıldığı kadar sevap alır.
(Haber 7)