Manisa'daki "Paralel Devlet Yapılanması" operasyonu

Manisa Barosu Başkanı Arslan: "Kaçma ihtimali olmayan meslektaşlarımızın yasal koşulları olmaksızın, sabaha karşı evlerine yapılan baskınla ve elleri kelepçelenerek gözaltına alınmaları kişilik haklarının ağır ihlali niteliğindedir"

ABONE OL
GİRİŞ 10.11.2015 18:15 GÜNCELLEME 10.11.2015 22:20 GÜNCEL
Manisa'daki "Paralel Devlet Yapılanması" operasyonu

 Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, Manisa'daki "Paralel Devlet Yapılanması" operasyonunda iki avukatın gözaltına alınmasına ilişkin "Kaçma ihtimali olmayan meslektaşlarımızın yasal koşulları olmaksızın, sabaha karşı evlerine yapılan baskınla ve elleri kelepçelenerek gözaltına alınmaları kişilik haklarının ağır ihlali niteliğindedir" dedi.

Arslan, baroda  düzenlediği basın toplantısında "Paralel Devlet Yapılanması" operasyonunda Avukat Gürhan Onat ve Avukat Menderes Hırçıner'in usulsüz bir şekilde gözaltına alındığını iddia etti.

Ceza Muhakemesi Kanunu'nun yakalamayı düzenleyen 98/1. maddesine göre, yakalama emri çıkarılabilmesi için şüphelinin çağrı üzerine gelmemesi veya çağrı yapılamamasının gerektiğini aktaran Arslan, " Meslektaşlarımızın avukatlık yaptıkları ve ikamet ettiği yerler bellidir. Hal böyleyken haklarında verilmiş olan yakalama kararı açıkça kanuna aykırıdır. Avukatlık Kanunu 58/1 maddesine göre, avukatların görevleriyle ilgili konularda haklarında yürütülecek soruşturmalar Adalet Bakanlığı'nın iznine tabi olup, yasal sınırlamaları dolanmak amacıyla kullanılan 'terör örgütü' isnadı hiçbir biçimde geçerli bulunmamaktadır. Kaçma ihtimali olmayan meslektaşlarımızın yasal koşulları olmaksızın, sabaha karşı evlerine yapılan baskınla ve elleri kelepçelenerek gözaltına alınmaları kişilik haklarının ağır ihlali niteliğindedir" diye konuştu. 

Arslan, meslektaşlarına yöneltilen bir suçlamayla ilgili çağrılarak beyanlarının alınmasının mümkün olduğunu ifade ederek, "Meslektaşlarımızın sabaha karşı kelepçelenerek gözaltına alınmasını kınıyoruz" dedi.

Gözaltına alınan avukatların neyle suçlandıkları sorusu üzerine Arslan "Meslektaşlarımızın avukatlığını üstlenen arkadaşlarımız dahi dosyayı görmüş değil. O konuda tarafımıza net bir bilgi yok. Şu an itibariyle suçlamalardan çok meslektaşlarımızın yasaya aykırı bir şekilde gözaltına alınması ve yakalanması bizi ilgilendiriyor. Bu arkadaşlarımız her zaman hakimlerle savcılarla birlikte mahkemelere giriyorlar. Bir telefon ile çağrılıp ifadelerinin alınması mümkündür. Yurtdışına kaçmaları mümkün değildir. Delil karartmadan zaten bahsedilmemektedir. Çünkü bu gözaltına alma işlemlerinde herhangi bir ev ve işyeri araması yapılmamıştır" diye konuştu. 

KAYNAK : AA