İslam ve Kadınla ilgili en çok merak edilen sorular! Necmettin Nursaçan tek tek cevapladı

İslami yaşantı içerisinde kadınlara mahsus bazı durumlarla ilgili en çok aratılan ve merak edilen soruların cevaplarını sizler için araştırıp Necmettin Hoca'ya sorduk. Peki İslam toplumunda kadın nelere dikkat etmeli? İslamiyette kadınlarla ilgili A'dan Z'ye her alanda sorduğumuz sorular karşısında Necmettin Nursaçan hocanın Yasemin.com editörlerinden Ebrar Albayrak'a açıklamaları...

ABONE OL
GİRİŞ 07.11.2019 13:12 GÜNCELLEME 28.02.2020 17:10 Masiva
İslam ve Kadınla ilgili en çok merak edilen sorular! Necmettin Nursaçan tek tek cevapladı

Kadınların günlük hayatta İslam'a uygunluğu açısından en çok merak ettiği ve çözümünü çeşitli kaynaklardan araştırdığı soruların doğru cevaplarını sizler için derleyip araştırdık. Yasemin.com editörlerinden Ebrar Albayrak, alanında uzman olan Necmettin Nursaçan'a kadınların cevabını en çok merak ettikleri kadınsal soruları aktardı. Necmettin Nursaçan oruçtan namaza, namazdan kişisel bakıma kadar İslam'ın şartları çerçevesinde nasıl yapılması ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı. İslami hayat çerçevesinde her Müslüman kadınının bilmesi gerekenleri sizler için derledik. Peki bu sorular neler? İşte Necmettin Nursaçan hoca ile çok özel röportajımız:

Yasemin.com / Özel Necmettin Nursaçan hocanın açıklamaları:

''AMELLER NİYETLERE GÖREDİR''

- Zayıflamak niyetiyle oruç tutulur mu? Sevabı var mıdır?

Ameller ancak niyetlere göredir ve herkese ancak niyet ettiği şey vardır. Oruç tutmak isteyen kişinin asıl niyeti Allah rızası olmak üzere diğer hedeflerinden birisi zayıflamak olabilir. Her farz vacip ibadetin birde nafilesi olur. Gönüllü olarak ibadet eden kimseye Allah (c.c) öyle bir yaklaşıyor ki kulumun görür gözü, duyar kulağı, yürür ayağı olur.

Bu kadar sevabı kazanmak dururken sadece zayıflamak için oruç tutabilir miyim demenin bir yeri yoktur. Ameller niyetlere göredir, niyetlerde de Rabb'imin (c.c) rızası olmalıdır. Onun bereketi, yardımı, lutfu ve sevabı olmalıdır. Dolayısıyla sırf zayıflamak için oruç tutmak doğru değildir.

''PEYGAMBER EFENDİMİZ: BEN NASIL NAMAZ KILIYORSAM SİZDE O ŞEKİLDE NAMAZ KILIN''

- Kadınlar ön safta mı yoksa arka safta mı yer almalıdır? Nedeni nedir?

İslam adabında namaz önce erkeklere sonra erkek çocuklarına ve daha sonra da hanımlara yer verilmiştir. Yaratılış gereği kadınların önde, erkeklerin arkada olması namaz esnasında huşularının kaybolmasına sebep olur. O yüzden Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), ben nasıl namaz kılıyorsam sizde o şekilde namaz kılın buyurmuştur. Peygamber Efendimiz (SAV) döneminde namazda erkekler önde erkek çocuklar arkada kadınlar en arkada saf tutmuşlardır.

- Lazer Epilasyon sonrası gusül almak gerekir mi?

Gusül abdesti almanın gereği; hanımlarda aybaşı halının bitmesi, lohusalığın sona ermesi ve cünüplükten temizlenmek gibi maksatla yapılır. Lazer Epilasyon için gusul almak gerekmez ancak kişi istiyorsa alabilir. Ama aklınızda temizlik şüphesi varsa yapabilir ancak şart değil.

''EL, AYAK VE YÜZ HARİÇ...''

- Namazda eşarp açıldığında düzeltmek gerekir mi?

Namaz sırasında eşarp açıldığında bir hamlede düzeltilebiliyorsa sakınca yoktur. Ancak, uzun uzun uğraşıyor ve karşıdan gören bir insan 'ne yapıyor bu kadın?' dercesine yanlış anlayacak kadar eşarbını çekip çekiştiriyorsa böyle namaz olmaz.

- Namazda kadının topuğu gözükürse günah olur mu?

El ayak ve yüz bölgeleri hariç vücudun tamamının örtülü olması farzdır, setri avrettir

- Tırnak yememek için protez tırnak (takma tırnak) takılabilir mi?

Kişi iradesine hakim olamayıp tırnak yeme alışkanlığı kazanmışsa ve bundan kurtulmak için tedavi amaçlı takma tırnak takmasında mahzur yoktur ancak, abdest ve gusulde takılan tırnağı çıkarabiliyorsa çıkarsın.

- Acı oje sürmek abdeste engel mi?

Başka alternatif olduğu zaman acı oje sürmeye pekte gerek kalmıyor. Çünkü, oje su altına ulaşmıyor. Buna bağlı olarak da abdest ve gusul almayı engelliyor.

"KADINLARIN ÇALIŞMASINDA TEMEL KURAL: MAHREMİYETE UYGUNLUK''

- Kadınların çalışması dini anlamda uygun mudur?

Kadın ihtiyaç hissediyorsa ve çalışacağı iş yeri mahremiyet kurallarına uygunsa elbette çalışabilir.

- Hint kınası (geçici dövme) yaptırmak günah mıdır?

Kadınların ellerine ya da ayaklarına kına yakması uygundur ancak Hint kınası biraz dövmeye benziyor. Ele kına yakma değilde, şekiller içerdiği için dövmeden sakınmamız gerekiyor. Allah (c.c)'un verdiği şeyi değiştirmeye gerek yok.  Kur'an-ı Kerim'de geçiyor, şeytan diyor ki; ben onlara telkin ederim onlar Allah (c.c)'un yaratılısını değiştirmek istiyorlar. Rahmet Peygamberi (SAV), dövme yapan ve yaptıranlar için Allah (c.c)'un rahmetinden uzak olsun buyuruyor.

- Kel olan kişilerin saç ektirmesi günah mıdır?

Kişi kendi saçından ekletiyorsa ve tedavi amaçlı ise bunda bir mahsur yoktur.