Fatiha Suresinin fazileti nedir? Fatiha Suresi Arapça ve Türkçe okunuşu! Fatiha Suresi anlamı

Kuran-ı Kerim'i açtığımızda karşımıza çıkan ilk sure olan Fatiha Suresinin Arapça ve Türkçe okunuşunu sizlere derledik. Peygamberimiz (SAV)'in eşsiz dua olarak gördüğü Fatihanın bilinmeyen sırları ve faziletleri haberimizin detaylarında! Fatiha Suresi meali nedir? Fatiha Suresi Türkçe ve arapça okunuşu nasıl? Fatiha Suresinin faziletleri neler? Fatiha Suresinin önemi nedir? Fatiha Suresi ile ilgili merak edilenler...

ABONE OL
GİRİŞ 06.05.2020 20:09 GÜNCELLEME 06.05.2020 20:10 Masiva
Fatiha Suresinin fazileti nedir? Fatiha Suresi Arapça ve Türkçe okunuşu! Fatiha Suresi anlamı

Allah (c.c)'un ebedi saadeti kazanmamız için bizlere göndermiş olduğu Kuran-ı Kerim'de yer alan ilk sure Fatiha Suresidir. Birçoğumuza daha çocukluk döneminde ilk olarak öğretilen bu sure, faziletleri ve hikmetleri bakımından oldukça önemlidir. Toplamda 7 ayetten oluşan Fatiha Suresi, Efendimiz (SAV)'in Peygamberlik zamanlarındaki Mekke döneminde inmiş ve adını 'Başlangıç' manasına gelen 'Fatihadan' almıştır. Ayetlerin tek seferde nazil olduğu Fatiha Suresi için ayrıca “Ümmü’1-Kitab” (Kitab’ın özü) “es-Seb’ul-Mesânî” (Tekrarlanan yedi âyet) , “el-Esâs”,“el-Vâfiye”, “el-Kâfiye”, “el-Kenz”, “eş-Şifâ”, “eş-Şükr” ve “es-Salât” olarak da ifade edilebilmektedir. Kuran-ı Kerim'de sure olarak geçen Fatiha aynı zamanda anlamı çok da güzel bir duadır. Gündelik yaşantımız içerisinde sık sık yer vermeye çalışmamız gereken Fatiha suresinin fazilet ve hikmetlerini elimizden geldiğince sizler için araştırdık.

TIKLA OKU: 5 VAKİT NAMAZA NASIL BAŞLANIR?  NAMAZA ÜŞENGEÇLİK...

FATİHA SURESİNİN ÖNEMİ NEDİR? FATİHA SURESİ NERELERDE OKUNUR?

Her Müslüman kimsenin bilmesi gereken surelerin başında gelen Fatiha Suresi, Allah (c.c)'a olan şükrümüzü ve bağlılığımızı ifade etmek için ettiğimiz bir çeşit duadır. Öyle ki Peygamber Efendimiz (SAV), Fatiha suresinin önemini vurgulayan bir hadis-i şerifinde “Zikrin en üstünü ‘lâ ilâhe illallah’, duanın en yücesi ‘elhamdülillâh’tır” (Tirmîzî, “Duâ”, 9) buyurmaktadır. 

FATİHA SURESİNİN OKUNDUĞU BAZI DURUMLAR:

- Her gün kıldığımız 40 rekat namazda, 40 defa fatiha suresini okuruz.

- Dua ederken ya da bitirdikten sonra Allah (c.c)'un rızasını kazanmak için fatiha suresini okuruz.

- Hasta bir kimsenin şifa bulması için okuruz.

- Vefat eden bir kişinin arkasından okuduğumuz Fatiha suresini ruhlarına hediye edip sevap kazandırmak niyeti ile okuruz.

- Taziyelerde edilen dualardandır.

TIKLA OKU: KURANA BAŞLARKEN OKUNACAK DUA! KURAN OKURKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

FATİHA SURESİNİN ARAPÇA OKUNUŞU VE ANLAMI

FATİHA SURESİNİN TÜRKÇE OKUNUŞU

Bismillahirrahmanirrahim

Elhamdulillâhi rabbil'alemin

Errahmânir'rahim

Mâliki yevmiddin

İyyâke na'budu Ve iyyâke neste'în

İhdinessirâtal mustakîm

Sirâtallezine en'amte aleyhim

Ğayrilmağdûbi aleyhim ve leddâllîn. (AMİN)

FATİHA SURESİNİN FAZİLETLERİ NELER? FATİHA SURESİ İLE İLGİLİ HADİSLER

Nazil olma sırasında beşinci olan ancak Kuran-ı Kerim'i açtığımızda karşımıza çıkan ilk sure olan Fatiha Suresi, Ümmü'l Kitap (Kuran'ın Anası) olarak da ifade edilmektedir. Namazda okumadığımız takdirde namazı eda etmiş olmayacağımız konusunda biz müminleri uyaran Efendimiz (SAV), “Fâtihatu’l-Kitâb’ı (Fâtiha Suresini) okumayan bir kimsenin namazı olmaz.” (Buhari, (756); Müslim (394)…) buyurmaktadır. Ayrıca sevgili Peygamber Efendimiz (SAV) kendisine öğretilen eşsiz surelerden biri olarak gördüğü Fatiha ile ilgili hadis-i şerifte şu ifadeye yer vermektedir: 

“Sana Kur’andaki en büyük sureyi öğreteyim mi? Bu Seb’ul-Mesani, namazda tekrar edilen yedi ayettir ve bana verilen eşsiz bir suredir.” (Buhari, Fezailu’l-Kur’an, 9).

TIKLA OKU: YASİN SURESİNİN FAZİLETİ VE SIRLARI

Ebu Saîd İbnu’l-Muallâ (r.a) rivayetine göre: “Ben Mescid-i Nebevî’de namaz kılıyordum. Peygamberimiz (SAV) beni çağırdı. Fakat namazda olduğum için mübarek çağrısına yanıt veremedim. Namaz bittikten sonra yanına giderek:

“Ey Allah’ın Resûlü, namaz kılıyordum. Bu sebeple cevap veremedim” diye özür diledim. Bana:

“Allah, Kitab’ında: ‘Ey iman edenler, Allah ve Resûlü sizi çağırdıkları zaman hemen cevap verin’ buyurmuyor mu?” (Enfal Sûresi: 24) buyurdu ve  elimi tutup şöyle devam etti:

“Sen mescidden çıkmazdan önce, sana Kur’ân-ı Kerim’in en büyük sûresini öğreteyim mi?”. Mescitten çıkacağı sırada ben:

“Ya Resulallah! Bana en büyük sûreyi öğretecektiniz” dedim. Efendimiz (SAV) bana:

“O sure ‘Elhamdülillâhi Rabbi’l-âlemin’dir ki, bu, namazlarda tekrar tekrar okunan yedi âyetten ibarettir” buyurdu. (Buhârî, Tefsir 1; Nesâî, İftitâh 26; Ebû Dâvud, Vitr 15.)

FATİHADAN SONRA NEDEN AMİN DERİZ?

Cemaatle namaz kılarken imam Fatiha okuduktan sonra namaza uyan kimseler son ayete gelindiğinde içinden amin der. Bu durum hadis-i şerifte ise şöyle açıklanmaktadır:

"İmam namazda Fatiha okurken, (gayri'i mağdubi aleyhim vele'd-dallin) deyince, ey cemaat si de 'Amin' deyiniz. Her kimin amin demesi meleklerin amin demelerine denk gelirse, onun geçmiş günahları mağfiret olunur." (Buhari)

Hadis-i şerif:  "Bir gün Resulullah, Cebrail ile birlikte otururken yukarıdan bir gıcırtı işitti. Cebrail başını yukarı doğru kaldırdı ve şöyle dedi:
 "Bu, bugün gökte açılan bir kapıdır. Bu kapı bu güne kadar hiç açılmamıştı. O kapıdan bir melek indi. Bu melek yeryüzüne inen bir melektir. Bir güne kadar hiç inmemişti. Melek selam verdi ve şöyle dedi: "Senden önce hiçbir Peygambere verilmeyen ve sadece sana verilen şu iki nurdan dolayı sana müjdeler olsun. Bunlar, Fatihatül Kitap (Fatiha suresi) ve Bakara suresinin (Amerresulü) sonudur. Bunlardan okuduğun her harfin karşılığı mutlaka sana verilecektir."
(Müslim)