Sabah namazı kaça kadar kılınır? Sabah namazı nasıl kılınır? Sabah namazının faziletleri
Güneş doğmadan önce kılınması gereken Sabah namazı, mükafatı bakımından kaçırılmaması gereken en önemli namazlardandır. Sünneti dahi terk edilmemesi gereken sabah namazının faziletleri neler? Sabah namazı güneş doğduktan sonra kılınır mı? Sabah namazı kaç rekat? Sabah namazı nasıl kılınır? Sabah namazının kerahat vakti var mı? Sabah namazına kalkamayan ne yapmalı? İşrak namazı nasıl kılınır, işrak namazı kaç rekat?
ABONE OLSabah namazını kılan bir kimsenin Allah (c.c)'un himayesi altında olduğunu müjdeleyen Peygamber Efendimiz (SAV), hayırlı bir güne başlangıcın ilk ibadetidir. Teheccüt gibi önemli bir namazdan sonra en kuvvetli sünnetlerden biri olarak tasnif edilen sabah namazının sünneti ile ilgili Peygamberimiz (SAV), hadis-i şerifinde "Sizi atlılar kovalayacak bile olsa sabah namazının iki rekât sünnetini terk etmeyin.", "O, dünyanın tamamından hayırlıdır." buyurmuştur. (Kütüb-i Sitte, 8/424). Ne kadar tatlı uykuda olursak olalım ölüm haricinde kesinlikle atlanmaması gereken sabah namazında, şeytan kişiyi daha da mayıştırarak uykuyu daha da tatlılaştırır ve namazı kılmaya mani olmaya çalışır. Bu tuzağa düşmemek için ne olursa olsun gerek sabah namazının mükafatlarını düşünerek gerek başka yöntemlerle sabah namazını kılmadan günü geçirmemeliyiz. Genelde namaza yeni başlayanların en çok zorlandığı sabah ve yatsı namazı, kişiyi uyku ile yoklayabileceği için ara ara kaçabilmektedir. Bu gibi durumların önüne geçmeli ve dinimize uygun bir şekilde namazlarımızı kılmamız gerekir. Meleklerin bile huzur bulduğu sabah namazı ile ilgili bilinmesi gerekenler...
TIKLA OKU:NAMAZDA SIRASIYLA OKUNACAK SURELER! 5 VAKİT NAMAZ
SABAH NAMAZINI KILMANIN FAZİLETLERİ NELER? SABAH NAMAZININ ÖNEMİ
Mümin bir kimsenin üzerine farz olan sabah namazının mükafatını bizlere duyuran Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), sabah namazını kılmanın ne kadar sevap olduğu en açık şu hadis-i şerifinde bizlere göstermektedir: “İnsanlar ezan okumanın ve namazda birinci safta bulunmanın ne kadar faziletli olduğunu bilselerdi, sonra bunları yapabilmek için kur’a çekmek zorunda kalsalardı kur’a çekerlerdi. Şayet camide cemaate erken yetişmenin ne kadar faziletli olduğunu bilselerdi, birbirleriyle yarışa girerlerdi. Eğer yatsı namazı ile sabah namazındaki fazileti bilselerdi, emekleyerek ve sürünerek de olsa bu iki namaza gelirlerdi.” (Buhârî, Ezân 9, 32, Şehâdât 30; Müslim, Salât 129.)
Tek başına kılmaktansa cemaat ile beraber kılınan sabah namazının sevabının bizler için daha hayırlı olacağını söyleyen Peygamberimiz (SAV), Osman İbni Affân (r.a)'un rivayetine göre şu şekilde, “Yatsı namazını cemaatle kılan kimse, gece yarısına kadar namaz kılmış gibidir. Sabah namazını cemaatle kılan kimse ise bütün gece namaz kılmış gibidir”. (Müslim, Mesâcid 260) belirtilmektedir.
Mutlu ve huzurlu bir yuvada evin manevi anlamda nurlanması için büyük bir vesila kaynağı olan sabah namazının fazileti ile ilgili “Ey imanlı muhataplar, (evinizi, yurdunuzu ) sabah namazıyla nurlandırınız. Çünkü sabah namazının ecri çok büyüktür.” -Camiüssağir buyurulmaktadır.
PEYGAMBERİMİZ SABAH NAMAZINI KAÇIRMAMAK İÇİN NE YAPARDI?
Peygamberimiz (SAV)'in uyku şekli olan sağ tarafa yatıp sağ dirseğini dikerek, sağ elinin ayasını sağ yanağının altına koyması yaygın bilinen sünnetlerdendir. Peygamberimiz (SAV) kısa süreli uyumak istediğinde ve bilhassa zarûret îcâbı geç yattığında sabah namazını geçirme endişesi ile böyle yapmıştır. (Buhari, Deavât, 5; Müslim, Misâfirîn, 121-122)
TIKLA OKU: NAMAZ SONRASI TESBİHATI NASIL YAPILIR?
SABAH NAMAZINDA HANGİ SURELER OKUNUR? PEYGAMBERİMİZİN OKUDUĞU SURELER NELER?
Tirmizî'nin İbnu Mes'ud'dan kaydettiği bir rivâyette şu şekilde geçmektedir:
"Ben bir ay kadar Resûlullah (SAV)'ı göz ucuyla tâkip ettim, sabahın farzdan önce kılınan iki rekatında şu sureleri okuyordu:"Kul yâ eyyühe'l-Kâfirûn" ve "Kulhüvallâhu ahad." (Tirmizî, Salât 308, (417).
SABAH NAMAZININ SÜNNETİ EVDE Mİ KILINMALI?
Namazın nafile kısımlarında yani sünnetlerinin evde kılınmasının faziletli olduğunu buyuran hadis-i şerifte Efendimiz (SAV),“Farz namaz müstesna, kişinin en hayırlı namazı evinde kıldığı namazdır.”(Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn: 212-213) buyurmuştur. Farz namazlarının camide cemaatle, sünnetleri de evde kılmanın önerilen bir davranış olduğu görülmektedir.
Böylelikle sünnet davranışlar gerçekleşmiş olunur ve sevabı kazanılır. Ancak yinede şartlar uygun değilse sünnet ve farzın camide kılınması da herhangi bir sorun teşkil etmez.
SABAH NAMAZI CEMAATLE NASIL KILINIR?
Sabah namazının farzına cemaate yetişmek isteyen bir kimsenin ayaktayken imam okusa bile cemaat bir şey okumaz. Sadece ilk rekatte Sübhâneke duası okunur. İmam, yüksek sesle Fâtihayı bitirince, cemaat içinden "âmîn" der. Rükü'dan kalkarken, imâm "Semi'allahü limen hamideh" deyince, cemaat sadece, "Rabbenâ lekel hamd" der. Ardından eğilirken "Allahü ekber" diyerek, imamla beraber cemaat de secdeye gider. Rükü'da, secdelerde ve otururken tek başına kılıyor gibi cemaat de okur.
SABAH NAMAZI KAÇ REKATTIR? SABAH NAMAZI NASIL KILINIR?
SABAH NAMAZININ SÜNNETİNİN KILINIŞI:
1. Rekat
"Niyet ettim Allah rızası için Sabah namazının 2 rekat sünnetini kılmaya" denir.
"Allahu Ekber" ile İftitah Tekbiri alır ve namaza başlanır.
Sübhaneke okunur
Euzü-besmele çekilir
Fatiha Suresi okunur
Kur'an'dan zamm-ı sure okunur
Rüku'ya gidilir
Secde'ye gidilir. Doğrulunur, tekrar Secde'ye gidilir
2. Rekat
Ayağa kalkarak kıyama durulur
Besmele çekilir
Fatiha Suresini okunur
Kur'an'dan bir sure okunur
Rüku'ya gidilir
Secde'ye gidilir. Doğrulunur, tekrar Secde'ye gidilir
Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ duaları okunur
"Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namaz bitirilir.
SABAH NAMAZININ FARZININ KILINIŞI:
"Niyet ettim Allah rızası için Sabah namazının 2 rekat farzını kılmaya" denir.
"Allahu Ekber" ile İftitah Tekbiri alır ve namaza başlanır.
Sübhaneke okunur
Euzü-besmele çekilir
Fatiha Suresi okunur
Kur'an'dan zamm-ı sure okunur
Rüku'ya gidilir
Secde'ye gidilir. Doğrulunur, tekrar Secde'ye gidilir
2. Rekat
Ayağa kalkarak kıyama durulur
Besmele çekilir
Fatiha Suresini okunur
Kur'an'dan bir sure okunur
Rüku'ya gidilir
Secde'ye gidilir. Doğrulunur, tekrar Secde'ye gidilir
Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ duaları okunur
"Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namaz bitirilir.
TIKLA OKU: CEMAATLE NAMAZ NASIL KILINIR?
SABAH NAMAZI VAKTİNDE OKUNACAK DUA VE ZİKİRLER
Ebu Zerr'in rivayetine göre, Peygamber Efendimiz (SAV),sabah namazını kıldıktan sonra şu duanın okunabileceğini şöyle beyan etmektedir:
Kim sabah namazından sonra diz çökmüş durumunda hiçbir şey konuşmadan 10 kere, "Lâ ilâhe illallâhu vahdehu lâşerîke leh, lehu'l mülkü ve lehu'l hamdü ve hüve alâ külli şey'in kadîr." derse kendisine 10 sevap yazılır 10 günahı silinir. 10 derece yükseltilir. O gün boyunca her türlü kötülüklerden korunur. Şeytandan korunur. Allah'a şirk koşmaz ise işleyeceği hiçbir günah ona zarar vermez; günahları silinmiş olur.''
TIKLA OKU: NAMAZA KARŞI İSTEKSİZLİK NEDEN OLUR? NAMAZI BIRAKMAMA DUASI NEDİR?
SABAH NAMAZI NE ZAMAN KILINIR? GÜNEŞ DOĞDUKTAN SONRA SABAH NAMAZI KILINIR MI? SABAH NAMAZI VAKTİ
Toplamda 4 rekat olan sabah namazı ile ilgili yaygın olarak bilinen yanlışlardan birisi de sabah ile öğle arasının uzun olması sebebiyle o vakit aralığında istenilen zamanda kılınabileceğidir. Oysaki sabah namazının vakti imsak vaktinde başlayıp güneş doğunca biter.
Takvimlerde belirtilen saat aralığı namazın ilk başlangıç vaktidir. Ancak faziletine bakacak olursak güneş doğmadan önceki 30-42 dakika aralığı olduğu öne sürülmektedir.
“Gündüzün güneş dönüp gecenin karanlığı bastırıncaya kadar (belli vakitlerde) namaz kıl; bir de sabah namazını. Çünkü sabah namazı şahitlidir.” (İsrâ Sûresi 78)
SABAH NAMAZINDAN SONRA KILINAN İŞRAK NAMAZI NEDİR? iŞRAK NAMAZI NE ZAMAN KILINIR? İŞRAK NAMAZI VAKTİ
Güneş doğduktan yarım saat sonra kılınabilen ama 45 dakika sonra kılınsa daha faziletli olan işrak namazı vakti, güneşe baz alarak belirlenmelidir. Takvimdeki güneşin doğuş saatine bakılabilir. İşrak namazındaki en önemli özellik; sabah namazını kılınan yerde oturmak ve hiçbir dünya kelamında bulunmamaktır. Yer değiştirilirse ya da dünya kelamı edilirse hac ve umre sevabı alınmaz, çünkü şart bozulmuş olmaktadır sadece nafile namaz kılınmış olur.
İşrak namazı vakti (kısaca):
İşrak namazının 25 dakikadan önce kılınmaması gerekir. İlk 45 dakikadan sonra kılınsa da yukarıdaki 2 şart (yer değiştirmeme, dünya kelamı konuşmama) göz önünde bulundurulduğu takdirde namaz kılınabilir.
HADİS-İ ŞERİF: "Bir kimse sabah namazını cemâatle kıldıktan sonra oturup güneş doğuncaya kadar zikir ile meşgul olsa, güneş doğunca da iki rekat (İşrak) namaz kılsa, bir nafile hac ve umre sevabına nail olur." (İhyâ, I. 336)
HAC VE UMRE SEVABI OLAN İŞRAK NAMAZI NASIL KILINIR?
1. REKAT
"Niyet ettim Allah rızası için iki rekat işrak namazı kılmaya" diye niyet edilir
"Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alınır ve namaza başlanır
Sübhaneke okunur
Euzü-besmele çekilir
Fatiha okunur
Zammı sure okunur
Rüku'ya gidilir
Secde'ye gidilir. Doğrulunur, yeniden Secde'ye gidilir.
2. REKAT
Ayağa kalkarak Kıyama durulur
Besmele çekilir
Fatiha okunur
Zammı sure okunur
Rüku'ya gidilir
Secde'ye gidilir. Doğrulunur, tekrar Secde'ye gidilir
Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ duaları okunur
"Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namaz bitirilir.