Regaip kandilinde yapılacak en faziletli ibadetler! Kandilde ibadet nasıl yapılmalı?

İslam aleminin dört gözle beklediği üç ayların müjdeleyicisi olan Regaip kandilinde hangi ibadetlerin daha faziletli olduğunu sahih kaynaklarıyla sizler için araştırmaya çalıştık. Recep ayının ilk perşembesi Regaip kandili hangi güne denk geliyor, 2020 Regaip kandili tarihi nedir? Regaip kandilinde hangi ibadetler yapılabilir? Regaip kandilinde kılınacak namaz hangisi? Regaip ne demek, Regaip kandilinin önemi nedir?

ABONE OL
GİRİŞ 27.02.2020 10:00 GÜNCELLEME 28.02.2020 17:40 Masiva
Regaip kandilinde yapılacak en faziletli ibadetler! Kandilde ibadet nasıl yapılmalı?

Arapçada kelime anlamına baktığımızda 'reğabe' kökünden türediği bilinen Regaip; bir şeyi dilemek, ona karşı meyletmek ve elde etmek için çabalamak anlamına gelmektedir. Üç ayların başlangıcı olan Recep Ayının ilk cuma gecesine isabet eden Regaip gecesi, her Müslümanın tam anlamıyla istifade etmesi gereken en kıymetli günlerdendir. Kuran-ı Kerim'de ise 8 farklı yerde geçen reğabe kelimesine karşılık ondan türeyen regaip kelimesi hiç geçmemektedir. Salih Müslüman kimseler için büyük bir önem arz eden bu mübarek Regaip kandilinde bol bol ibadet edip Allah'a yakarmak, geçmiş günahlarımızın affı için çok güzel bir fırsattır. Her Cuma gecesi Müslümanlar için faziletli ve feyizli bir yere sahip iken, Peygamber Efendimiz (SAV)'in Ramazan ayından sonra en çok oruç tuttuğu Recep Ayının ilk cuma gecesi olan Regaip kandili, amel defterini hayır ve salih amellerle doldurmak için ekstra çaba sarf edebilirsiniz. Regaip kandilinde fazileti çok olan ibadet tavsiyelerini sizlere derlemeye çalıştık. Peki 2020 Regaip kandili ne zaman, neler yapılabilir?

TIKLA OKU: REGAİP KANDİLİNDE TESBİH NAMAZI NASIL KILINIR?

REGAİP KANDİLİNİN ÖNEMİ NEDİR? REGAİP KANDİLİNDE NELER OLDU?

İçten gelerek yapılan dua ve tövbelerin karşılığında ellerimizin açıldığı semaya karşılık, kabul olunur mu ümidini en yüksek zamanlarda yaşadığımız mübarek üç aylarda her geceyi ibadetle geçirmek gerekir. Meleklerin ismini verdiği bu feyizli gecede dua etmenin Allah (c.c)'un katında çok değerli bir yere sahip olduğunun müjdesini veren Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), hadis-i şerifinde şöyle buyurmaktadır: "Beş gece vardır ki onlarda yapılan dualar geriye çevrilmez. Recebin ilk (Cuma) gecesi, Şabanın ortasında bulunan gece, Cuma gecesi, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı geceleridir." (Beyhaki, Sünen, Şuabül-İman, 3/342). 

Kimi alimlerin Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in anne karnına düştüğü gece olarak yorumladığı Regaipte, Hz. Amine annemizin hamile olduğunu tespit edilmiş ve belirtilerini yakaladığı gece olarak öne sürülmektedir.

2020 REGAİP KANDİLİ NE ZAMAN? REGAİP KANDİLİ HANGİ GÜNE DENK GELİYOR? 2020 REGAİP KANDİLİ TARİHİ

Şubat ayının sonlarına doğru ömrümüz varsa bizleri karşılayacak olan Regaip kandili, Mübarek 3 ayların müjdeleyicisi olarak bizlere kendini gösterecektir. 'Rahmet ve mağfiret gecesi' olarak kabul edilen Mübarek Regaip kandil günü 2020 yılında 27 Şubat Perşembe günüdür. Cuma'ya bağlanan Perşembe gecesinde bol bol ibadetler edilmeli, kaza namazları kılınmalıdır.

2020 DİNİ GÜNLER TAKVİMİ

Üç ayların başlangıcı 25 Şubat 2020

Regaip Kandili 27 Şubat 2020

Miraç Kandili 21 Mart 2020

Berat Kandili 7 Nisan 2020

Ramazan ayı başlangıcı 24 Nisan 2020

Kadir Gecesi 19 Mayıs 2020

Ramazan Bayramı 24-26 Mayıs 2020

Kurban Bayramı 31 Temmuz-3 Ağustos 2020

Hicri Yılbaşı 20 Ağustos 2020

Aşure Günü 29 Ağustos 2020

Mevlid Kandili 28 Ekim 2020

REGAİP GECESİNDE KILINACAK NAMAZ HANGİSİ? REGAİP KANDİLİNDE NAFİLE NAMAZ NASIL KILINIR?

Mahmud Sami Ramazanoğlu (k.s.) Dualar ve Zikirler kaynaklı kitapta yazılanlara göre Regaip gecesi kılınması tavsiye edilebilen nafile namaz şu şekilde kılınabilir:

Sevabından yararlanmak için kandil günü oruç tutan kimselerin iftarını açtıktan sonra kılacağı akşam namazından sonra 2 rekatta bir selam verilerek 12 rekatlık bir nafile namaz vardır.

Her rekatta Fâtiha’dan sonra 3 defa “Kadir” suresi ve 12 defa “İhlâs” sûresi okunur ya da 1 kez “Kadir” suresi ile 3 kez “İhlâs” sûresi okunur.

Namaz tamam olunca 70 kez:

Türkçe okunuşu: "Allahumme salli alâ seyyidinâ Muhammedinin nebiyyil ümmiyyi ve alâ âlihi ve sahbihi ve sellim."

Ardından secde yapıp secdede 70 kez:

Türkçe okunuşu: “Sübbuhun Kuddüsün Rabbüna ve Rabbülmelaiketi verruh”

Secdeden kalkıp otururken 70 kez:

Türkçe okunuşu: "Rabbigfir verham vetecevez amme teğlemü inneke entel eazzul ekram."

Yeniden secde edip 70 kere:

Türkçe okunuşu: “Sübbuhun Kuddüsün Rabbüna ve Rabbülmelaiketi verruh”

Ardından secdede iken ne dilek varsa  Allah (c.c)'dan o istenecek. Sonra kişi secdeden kalkınca namaz ve duası bitmiş olur.

REGAİP KANDİLİNDE HANGİ İBADETLER YAPILABİLİR? REGAİP KANDİLİNİN FAZİLETLERİ

Rivayetlere göre meleklerin ismini verdiği gece olarak bilinen Regaip kandilinde, tıpkı diğer kandillerde olduğu gibi yapılması kesin olan belirli ibadetler yoktur. Ancak siz kendiniz fazileti yüksek olan ibadetleri yaparak bolca sevap kazanabilir ve normalde ettiğiniz duaların kabul olması için Allah katında kıymetli geceler olan kandil günlerinde de yaparak hayırlısıyla duaların kabul olmasını Allah'tan niyaz edebilirsiniz.

Ahirete hazırlanmak için her Müslüman kimsenin üzerine borç olduğu kaza namazlarını kılması gerekir. Mahşer günü hesaba çekileceğimiz ilk amellerin namazlarımızın olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda bu kıymetli günde de en azından 1 günlük kaza namazı kılmak tavsiye edilebilir.

(TIKLA OKU: GEÇMİŞ NAMAZLARIN KAZASI NASIL YAPILIR? KAZA NAMAZI KILINIŞI)

Namaz kılmanın dışında yapılabilecek bir diğer ibadet önerisi Yüce Allah (c.c)'un kitabı olan Kuran-ı Kerim'i okumaktır. Günümüzde Kuran-ı Kerim'i hızlı bir şekilde okuyabilenler olduğu gibi yeni öğrenmeye başladığı için zorlanarak yani kekeleyerek okuyanlarda vardır. İşte bu kimseler için daha büyük bir faziletin olduğunu bizlere müjdeleyen Efendimiz (SAV), hadis-i şerifinde şöyle buyuruyor:

 “Kur’an’ı gereği gibi güzel okuyan kimse, vahiy getiren şerefli ve itaatkâr meleklerle beraberdir. Kur’an’ı kekeleyerek zorlukla okuyan kimseye de iki kat sevap vardır. (Buhârî, Tevhîd 52).

(TIKLA OKU: KURAN NASIL OKUNMALI? KURANI GÜZEL OKUMAK...)

Bilerek ya da bilmeden nefsimize zulmederek işlediğimiz tüm günahların bağışlanması için tövbe kapılarının açık olduğu kandil gibi kıymetli gecelerde bolca Allah'ı anmalı, zikirler çekmeliyiz. Öyle ki Kuran-ı Kerim'de de Allah'ı anmanın faziletleri şu şekilde geçmektedir:

“Namaz kılınız, muhakkak ki namaz, insanları kötülüklerden ve inkara sapmaktan korur. Allah’ı anmak en büyük ibâdettir.” (Ankebût Sûresi / 45)

"Rabbinin ismini zikret ve herşeyden kendini çekerek yalnızca O'na yönel." (Müzzemmil Suresi, 8.)

"Ve sabah, akşam Rabbinin adını zikret." (İnsan Suresi, 25. ayet)

Hadis-i şerif: “Yeryüzünde Allâh Allâh diyen biri var oldukça, kıyâmet kopmayacaktır.” (Müslim, Îmân, 234/148)

(TIKLA OKU: PEYGAMBERİMİZİN TAVSİYE ETTİĞİ GÜNLÜK ZİKİRLER)

Bolca salat-u selam getirmek, Peygamberimiz (SAV)'in şefaatine nail olabilmek için yapılabilecek en güzel ibadetlerdendir.

Ayet-i kerîmede şöyle zikredilmektedir:

“Şüphesiz ki Allâh ve melekleri, Peygamber’e çokça salât ederler. Ey müminler! Siz de O’na salevât getirin ve tam bir teslimiyetle selâm verin!” (el-Ahzâb, 56)