Bitmeyen sorun: İmla hataları!
Haber 7’ye yöneltilen eleştirilerin başında imla hataları geliyor. Yazım yanlışlarının temelinde ne var? İşte bize gelen eleştirilere verdiğimiz cevaplar:
ABONE OLHaber 7’ye yöneltilen eleştirilerin başında maddi yazım ve imla hataları geliyor. Bu konuyla ilgili gelen birkaç eleştiriyi değerlendirelim.
Ayrıca geçen hafta gündemde önemli bir yer işgal eden "Başörtüsü nedeniyle Enka tesislerine alınmayan Nurgül Yılmaz’ın haberi, Enka’nın açıklaması ve Haber 7’nin kullandığı "Şimdi işin rengi değişti" ifadesine ilişkin değerlendirme de yazımızda yer alıyor.
Yelda Şahin bize uzun bir e-posta yazmış. Bizim de çok dertli olduğumuz imla hatalarına dikkat çekmiş.
Dil hatalarının okuma zevkini yok ettiğini belirten Yalda Hanım "Uzaklardan Mektuplar" köşesi için şu eleştiriyi dillendiriyor: “Özellikle "uzaklardan yazanlar"da inanılmaz kötü bir dil kullanımı var. Değil yazarlık iddiasında olan bir kişinin, Türkçesi iyi olan bir orta okul öğrencisinin bile yapmaması gereken hatalar bunlar.”
Yelda Hanım bu hataların fazlaca yapıldığını belirterek eleştirilerine örnekler veriyor.
Bu konuyu iki başlık altında değerlendirmemiz gerekiyor. Birincisi maddi yazım hataları: İnternet haberciliğinin önemli farkı haberin tek bir editörden geçerek yayına verilmesi. Canlı anlatımlar için ise durum çok daha karmaşık. Bir konuşmayı aynı hızla yazılı metne hatasız dökmek imkânsız. Bu nedenle canlı yayınlar sırasında çok fazla maddi hata yapılıyor.
Haber yayınlandıktan sonra tekrar kontrol edilip hatalar düzeltilinceye kadar geçen sürede birçok okurumuz yanlışları görüyor. Ancak bu yanlışları genellikle ikinci kontrolden sonra düzeltebiliyoruz. Bu süre içinde gören okurlarımız da rahatsız oluyorlar.
Canlı yayın sırasında girilen metinler ise yayın bittikten sonra tekrar gözden geçirilerek düzeltiliyor. Bir arkadaşımız da haberlerdeki imla ve maddi hataları denetliyor.
Tüm bu önlemlere rağmen henüz bu sorunu tam anlamıyla çözebilmiş değiliz. Hızlı haber yazma kaygısı, ikinci bir kişinin haberi kontrol etmeden haberin yayına verilmesi yazım yanlışlarının temel nedenleri. Maddi hatalarla ilgili ikinci bir kontrol yeterli oluyor. Gözden kaçanlar olursa da okurlarımızın uyarısıyla düzeltiyoruz.
İkinci konu ise imla hataları üzerine: Haber 7 editörlerinin dil bilgisi konusunda yetersiz olduğunu düşünmüyorum. Elbette ki takıldıkları noktalar oluyor. Takıldıkları anda da en yetkili kuruma TDK’ye başvuruyorlar. Dil konusunda okurlarımızdan gelen her türlü eleştiriye açığız.
Peki, neden imla hatası yapılıyor? Burada yine yoğun bir haber akışı ve hızlı olma kaygısı yatıyor.
Bu yazıyı hazırladığım sırada Mustafa Bey’in e-postası ulaştı. Mustafa Bey de bize şu soruyu yöneltmiş “Peki İhsan bey, Haber7.com’un kendi yazarlarını tashih eden editörleri yok mu? Serdem Coşkun’un yazısına baktınız mı mesela?”
Uyarının üzerine yazıya baktığımızda yazının başlığında birinci cümle sonunda dört nokta, ikinci cümle sonunda iki nokta olduğunu gördük. Haberi yayına alan editörümüzün dikkatine sunulur.
İŞİN RENGİ NEDEN DEĞİŞTİ?
Geçen hafta Yeni Şafak’ta yer alan bir haber, Haber 7’de 'Olimpiyatta serbest ENKA tesislerinde yasak mı?' başlığıyla kullanıldı. Enka’nın spor tesislerine başörtülü olduğu için alınmadığını iddia eden Nurgül Yılmaz’ın açıklamaları haberleştirilmişti. Ertesi gün Enka’nın cevabı da yine sitemizde kullanıldı.
Haber 7 editörü, ENKA’nın açıklamasını kullanırken spotta "Şimdi işin rengi değişti" cümlesine de yer verdi. Nurgül Yılmaz’ın eşi Suphi Yılmaz bizi telefonla arayarak bu ifadeden rahatsız olduğunu, provokatör olmadıklarını belirtti.
İki haber de değerlendirildiğinde "Şimdi işin rengi değişti" ile anlatılmak istenenin ne olduğunun çok açık olmadığı görülüyor. Bir tarafta Nurgül Yılmaz ve Suphi Yılmaz’ın ifadeleri diğer tarafta Enka’nın açıklaması. Suphi Yılmaz, açıklamayı kullanmamızdan ziyade açıklamayı sunarken seçilen bu cümleden rahatsız olmuş. Haberin spotundan bu ifadeyi kaldırdık ve Suphi Bey’in açıklamasını da yayınladık.
Ayrıca bu konuyla ilgili farklı bir bakış açısı için Yaşar İliksiz’in "Gelin bu haberi bir de tersten okuyalım"’ yazısını okuyabilirsiniz
Şimdi okurlarımızdan gelen e-postalardan birkaçına göz atalım;
Alper Emengen "Haber 7’de okunacak köşe yazarı yok mu?’ yazımıza istinaden turizm konusunda köşe yazarının bulunmadığını ve bunun bir eksiklik olduğunu dile getirmiş. Alper Bey, bu konuya talip olduğunu da yazısında belirtmiş.
Okurumuz Ubeyd Baybars ise ülkücü ve solcu yazarlarımız olmadığını söyleyerek Gürsel Tekin, Nazım Alpman, Raif Atilla gibi yazarların Haber 7’de yazmaları gerektiğini aktardı. Her iki önerinin de Genel Yayın Yönetmeni Ünal Tanık’a iletildiğini belirteyim.
GÖRÜŞLERİNİZİ BEKLİYORUZ
Değerli okurlar, Okur Temsilciliği uygulamasıyla sizlerden gelen görüşlere yer verdiğimizi açıklamıştık. Bize gönderdiğiniz mailleri dikkatle inceliyoruz. Bazı okurlarımızın eleştirilerini yorumlarla aktardığını gördük. Yorumların tamamını takip etmemiz mümkün olmadığı için görüş ve eleştirilerinizi ihsan.aydin@haber7.com ya da bilgi@haber7.com adresine mail olarak göndermenizi rica ediyorum.
Okurlarımızdan gelen mailler ve yorumlara göz attığımızda yayın politikamız ve yorumların yayınlanmasına ilişkin bazı değerlendirmeler olduğunu gördük.
YORUMLAR NEDEN YAYINLANMIYOR
Bir sonraki yazımızda "Neden yorumlarım yayınlanmıyor?" sorusunun cevabını bulacaksınız: Kriterlerimiz neler? Hangi yorumlar yayınlanıyor, hangileri yayınlanmıyor?
İhsan AYDIN - Haber 7
Okur Temsilcisi
ihsan.aydin@haber7.com