Medine’nin Reina’sı, Hadise’nin klibi
Medine'nin Reinası haberini iki türlü de okuyabiliniz. Çok izlenen ve yorumlanan kliplerin başında neden 'Hadise klibi var' Ve son olarak haberi okutturmak için atılan başlıklar konusunda kim haklı?
ABONE OL
GİRİŞ 16.12.2009 11:40
GÜNCELLEME 16.12.2009 11:40
OKUR TEMSİLCİSİ
Bu haftaki değerlendirmelerimin bazı okurları kızdıracağını biliyorum ama dünya onların baktığı pencereden görünmüyor. Bu nedenle başkalarının bakış açıları ve görüşlerine de saygı gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum. İlk konu ‘Medine’deki bir restoranla ilgili haber. Daha sonra en çok izlenen videoların başındaki ‘Hadise klibi’ ve son olarak da yanıltıcı başlıklarla ilgili bir değerlendirme.
‘Medine’nin Reinası Abu Tarboush’ başlığını görünce ben de merakla habere atladım. Acaba nedir bu? Haber Hürriyet’ten Fatma Aksu’nun
Hürriyet’in birinci sayfasındaki sunuş oldukça çarpıcı. Kısa ve spot cümlelerle ilk algı Türkiye’deki gece hayatı gibi bir eğlence mekanını çağrıştırıyor. Detaylara baktığınızda aslında sıradan bir restorantın tanıtımını görüyorsunuz.
Haber 7’de de haber kullanıldığında tepkiler geleceğini kestirmek hiç zor değildi. Haberden bir cümle: “ABU Tarboush, Medine’nin en önemli eğlence merkezi. İstanbul’un Reina’sını, Sortie’sine denk düşüyor ama, formatı çok farklı.” Şimdi bu cümleyi iki şekilde okuyabiliriz. Birinci okumada Abu Tarbous’un bir eğlence mekanı olduğunu ve Reina’dan farklı bir konsepte sahip olduğunu anlıyoruz. Ben bu cümleyi bu şekilde anladım. Farklı bir okuma yaptığımızda mekanın alkol tüketilen bir yer olduğu izlenimi uyanıyor. Bazı okurlar da bu cümleyi bu şekilde anlamış.
Başka bir bölüm: “Odalar, Arap ailelerinin mahremi. Genelde perdeler kapalı. Perdeler açıldığında çarşaflı Suudi kadını hakkındaki önyargılar yıkılıyor. Abartılı makyaj, boyalı, postişli saçlar, şen kahkahalarla birlikte, tüttürülen nargile ve sigaralar.” Bu paragrafta Arap ailelerin birlikte yemek yediği odalarda rahat davrandıklarını anlıyoruz. ‘Perdeler açıldığında’ cümlesini perde açmak olarak da algılanabilir. ‘Perdeler açıldığında’ cümlesini ailelerin kendi içindeki davranışları şeklinde de okuyabiliriz. Haberinin tümü için bu tür okumalar yapılabilir.
Medine’de böyle bir mekanın varlığı Medine’nin kutsallığına bir zarar getirmeyecektir. Bence haberde itiraz edilecek tek nokta ‘Kara çarşaf’ ifadesi. Bu ifadenin kullanılış amacı bugüne kadar pek iyi niyetli olmadığı için negatif bir izi var zihinlerimizde. Bu ifadeyi düzelterek haberi yayınladık.
Uzaklardan Mektuplar bölümünde yazan Ayşenur Kahveci de konuyla ilgili bir yazı kaleme aldı. Fatma Aksu’nun Hürriyet’te yazdığı mekanları bilen Ayşenur Kahveci işin farklı yüzünü yazdı. İsteyenler ‘Medine’nin reinasıymış!’ başlıklı habere buradan göz atabilir.
Bu tür konularda biraz daha sakin ve serinkanlı değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum.
HADİSE’NİN KLİBİ
Haber 7’nin tasarımı değiştikten sonra video galeriyi ziyaret eden okurlarımız ‘Çok izlenen’ ve ‘Çok yorumlanan’ videolar listesini görüyorlar. Her iki listenin başında da Hadise’nin videoları var. Okurlarımızdan gelen itirazlar ‘Neden o videolar birinci sırada?’
Hemen bu sorunun cevabını verelim: Videolar çok okunduğu ve çok yorumlandığı için birinci sırada. Yani okurun tercihi bu yönde olmuş ve bu nedenle bu sıralamada yer alıyor.
Bazı okurlarımız ise tamamen kaldırmamızı ya da okunma sayılarına müdahale etmemizi istiyor. Şunu baştan belirtelim, okunma sayılarına müdahale söz konusu olamaz.
Televizyon izlerken karşınıza çıkan şeyi görmezden gelemezsiniz. Bir süre gördükten sonra bir tercih yaparak izleyip izlememeye karar verebilirsiniz. Gazete sayfasını açtığınızda da size sunulanları gördükten sonra tercih yaparsınız. Ama internette bir spot ve başlığı gördükten sonra tercih size kalıyor. Okurlar da bu videoları izlemeyi tercih etmiş.
Bu köşeyi oluştururken evrensel yayıncılık ilkeleriyle değerlendirme yapacağımızı belirtmiştik. Videoların haber değeri vardı ve yayınladık. Okurlar da bu videoları izleyerek listenin başına yerleştirmiş. Videoların kaldırılması yönündeki taleplerin ‘kişisel’ değerlendirmelerden kaynaklandığını düşünüyoruz. Ve her ‘kişisel’ talebi karşılamanın mümkün olmadığını da belirtmekte fayda var.
YANILTICI BAŞLIKLAR VE KİM HAKLI?
Halk Bankası Sınav sonuçları açıklandı haberinin detayına baktığımızda sınav sonuçları haberin yayınından 5 saat sonra açıklanacağını görüyoruz. Başlıkta açıklandı, içerikte Saat 17.00’de açıklanacağı var. Hatta bu bilgi haberin linklendiği Ekotrent.com’da var. Haber 7 okuru bu bilgiyi de haberin içerisinde bulamıyor.
Başka bir başlık ‘Katilini görüntüledi
’ şeklinde. İlginç bir başlık, okuru merak ettiriyor. Bir bakıyoruz ‘MOBESE’ kamerasını kırmışlar. Kamerayı kıranlar katil oluyor, kamera da onları görüntülüyor. Bir hayal kırıklığı daha yaşıyor okur.
‘Yarı yıl tatili erkene alınacak mı?’ başlığı gerçekten öğrencilerin ilgi göstereceği bir başlık. Tatilin erkene alınacağı yönündeki haberler üzerine Milli Eğitim Bakanı açıklama yapmış. Haberin en önemli bilgisini biz en son veriyoruz; ‘Böyle bir çalışma yok
’
İnternet haberciliğinin farkları olduğu gibi Okur Temsilciliği’nin de gazete ile farkları var. Gazetede basıldıktan sonra geri dönüş yoktur. Ama bizde bir konuda yanlışlık varsa düzeltebiliyoruz. İlk iki haberde de gerekli düzeltmeler yapıldı. Kamera kıranların katil olmadığına ve geçmiş zaman ile gelecek zaman arasındaki farka arkadaşları ikna ettik.
Ancak ‘Yarı yıl tatili erkene alınacak mı?’ başlığı konusunda kim haklı? Bir gazete için tiraj neyse internet için de okunurluk odur. Editör haberi okutmak için böyle bir başlık seçmiş, okur ise ‘zamanım önemli beni neden oyalıyorsun’ diyor.
Yayıncının penceresinden de bakarak okurlara sormak istiyorum; ‘Sizce kim haklı?’
İhsan AYDIN - Haber 7
Okur Temsilcisi
ihsan.aydin@haber7.com
İhsan AYDIN - Haber 7
Okur Temsilcisi
ihsan.aydin@haber7.com