Başbakan’ın sivil itaatsizlik hakkı var mı?

Başbakan'ın sivil itaatsizlik yapmaya hakkı yoktur ve Başbakan'ın sözü medya üzerinde sansür etkisi yaratabilir. Bu konuyu yeterince işlemedik. Doğru ve yanlışı ayırmak zor ama olayı takip etmek o kadar zor değil...

ABONE OL
GİRİŞ 03.03.2010 12:47 GÜNCELLEME 03.03.2010 12:47 OKUR TEMSİLCİSİ
Başbakan’ın sivil itaatsizlik hakkı var mı?

Sorun taraf olmak değil… Sorun taraflı olmak. Yanlışı bilerek yapmasak da, yanlış olanı düzeltmek için gayret etmemiz gerek. Ama bazen bu gayreti göstermiyoruz. 28 Şubat’ın mağdurları, doğruyla yanlışın karıştığı dönemde daha dikkatli olmazsa samimiyetlerine kimse inanmaz. Bize düşen sorumluluk da burada başlıyor.

Başbakan’ın sivil itaatsizlik hakkı var mı? Başbakan, medya patronlarını uyarırken sivil itaatsizliğin arkasına sığınması ve bu konuda bir değerlendirme.

İmla hataları devam ediyor ve gazete birinci sayfaları sorunlu.

DEZENFORMASYONA DİKKAT

Ortalık toz duman. Her gün yeni bir olay, her gün yeni bir haber… Bir ülkeyi bir yıl idare edecek malzeme bizde bir haftada tüketiliyor. Yeni belgelerin, ses kayıtlarının çıktığı gündemde doğruya ulaşmak, doğruyu bulmak neredeyse imkansız hale geldi.

Kağıt parçası’ denilen belge gerçek çıktı,  ortaya çıkan ses kayıtlarında montaj olduğu ima edilse de Çukurambar’da yakalanan askerlerin görevlendirildiği konuşuldu.

Bu kadar toz duman arasında gerçeğe nasıl ulaşılabiliriz? Medya için çok zor bir dönem. Zaman zaman bizi taraf olduğumuz için eleştirenler oluyor. Biz bugüne kadar hiç tarafsızız demedik zaten. Biz doğrudan yana taraf olmaya çalışıyoruz. Doğru bildiğimizi, doğru olduğuna inandığımızı savunmaya çalışıyoruz. Bazen doğru olarak algılananların doğru olmadığı zamanla anlaşılıyor. Dikkat etmemiz gereken nokta tam burası!

Erzurum Savcısı iken tutuklanan İlhan Cihaner’in yürüttüğü JİTEM davasıyla ilgili iki görüş var. Birisi JİTEM’le mücadele ettiği yönünde, diğeri ise JİTEM’in üstünü kapatmaya çalıştığı yönündeydi. Elbette ki, JİTEM’le ilgili yürüttüğü soruşturma Cihaner’in başka bir konudaki eylemlerini doğrudan etkilemeyecektir. Fakat medyanın bir kısmı ‘JİTEM’i deşifre edene adam nasıl Ergenekoncu olur?’ argümanına başvurunca farklı görüşü savunanlar da Cihaner’in JİTEM’i deşifre etmeye çalışmadığını, aksine üstünü örttüğünü iddia etti. Haber 7’de yayınlanan Zaman kaynaklı “Cihaner JİTEM’i sorguladı mı yoksa üstünü mü örttü? başlıklı haberde Cihaner’in JİTEM’in üstünü örmeye çalıştığı yönünde bir algı oluşturuyordu.

Fakat bu konuda aksi yönde bir görüş ya da bilgiye yer verilmedi. Bir konuda haber yaparken ya da alıntılarken olayın tüm boyutlarıyla aktarılması gerektiği yeni bir gelişme olduğunda bu gelişmenin de okurlara duyurulması gerektiğini düşünüyorum.

Örneğin 1 Mart tarihli  Taraf’ın 14. Sayfasında yayınlanan Ahmet İnsel ve Sezgin Tanrıkulu’nun yazdıkları ‘Tahrifat yapmakla demokrat olunmaz’ başlıklı yazıda Savcı İlhan Cihaner’in İdil’de görev yaptığı dönemde JİTEM konusunda yaptığı cesaret dolu çalışmalara yer verilmiş. Savcı’nın faili meçhuller üzerine elindeki tüm imkanlarla gittiği bilgileri, karşılaştığı engellemeler aktarılmış. Yazıda bu çalışmaların Savcı Cihaner’in yapmış olduğu bir hukuk dışı tutumu etkilemeyeceğini de belirtmişler. Ancak Savcı’nın JİTEM’i örtmek istediği yönündeki haberlerin ise dezenformasyon olabileceğinin de altı çizilmiş.

Yazının linkini vermek isterdim ama Taraf’ın web sitesinde teknik bir sorun olduğu için ‘Her Taraf’ bölümünde yayınlanan yazılara ulaşılamıyor.  

28 Şubat’ta medya büyük hatalar yaptı. 28 Şubat’ta taraf olan medya birçok insanı mağdur etti. Hatta kendi personelini bile suçlayabildi. Dezenformasyon faaliyetlerinin alıp başını yürüdüğü dönemde, doğruyla yanlışı ayıramıyorsak en azından bir konudaki farklı bilgilere de yer vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Yukarıda özetini çıkardığım durum özelde Okur Temsilcisi olduğum ve okuruna doğru bilgi vermesi için çalıştığım Haber 7’yi, genelde de bu haberi tek taraflı veren medya için geçerli.

BAŞLIKTA ‘TAM METİN’ İÇERİKTE METİN YOK

Başlık “Savcı Cihaner iddianamesinin TAM METNİ” ben habere girerken iddianamenin tam metnine ulaşacağımı düşünerek girdim. Ama tam metin yoktu. Bu durum bazen video haberlerde, bazen yönlendirme haberlerde oluyor. Video eklenmemiş oluyor ya da sorunlu oluyor. Editör arkadaşlarımın bu tür haberlerde videolarını, linklerini kontrol etmeleri bu tür sorunların önüne geçilmesinde fayda sağlayacaktır.

BİR DE VERİLMEYEN HABERLER VAR

Bazen medya kuruluşlarının verdikleri haber kadar vermedikleri haberler de önemlidir. Geçen hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın grup konuşması sırasında medyaya yönelik söylediği sözlerin Haber 7’de yeterince yer almadığını düşünüyorum. Haber 7’nin bu konuda verdiği haberlerin yetersiz kaldığını, kamuoyun tepkisinin yeterli ölçüde yansıtılmadığına inanıyorum.

Başbakan’ın çıkıp medya patronlarına, “köşe yazarına sahip çık” mealinde sözler söylemesi medya üzerinde bir baskı oluşturulacaktır. Özgürlükler için mücadele ettiğimiz bir dönemde özgürlüklerin kısıtlanmasını istemek, buna sessiz kalmak samimiyetin sorgulanmasına neden olur. Tabi kamuoyu bu samimiyet sorgulamasını yapınca Başbakan bu hafta tekrar bu konuya değindi.

Başbakan 2 Mart’taki grup konuşmasında yanlış anlaşıldığını söyleyip yaptığının kişisel bir sivil itaatsizlik olduğunu iddia etse ve düzeltmeye çalışsa da, bu ülkenin Başbakanı’nın sivil itaatsizlik hakkı olduğunu düşünmüyorum. Başbakan’ın sözü kurumlar ve kişiler üzerinde baskı oluşturur. Medya mensubu bu söz üzerine Başbakanı eleştiremez. Bu sözler basın üzerinde sansüre kadar gidecek bir etki oluşturacaktır. Bu sözler, kamuoyunun tepkisi, gazetecilerin tavırları geniş bir biçimde aktarılarak Başbakan’ın sözlerinin oluşturacağı etki net bir biçimde vurgulanmalıydı. Bu Haber 7’nin bir eksiği oldu.

Bu eksikliğin baş aktörü ise benim. Medya haberlerini takip eden birisi olarak ne bu konuda bir adım attım, ne de adım atılması için bir girişimde bulundum. Adım attım da ‘dur’ diyen mi oldu? Hayır. Dur diyen olur muydu?...

İMLA, İMLA, İMLA…

İmla konusunda sorunlar devam ediyor. Bu soruna kesin bir çözüm henüz bulamadık. Ancak bir hatanın bütün gün durması, özellikle başlık ve spotlarda yapılan hataların fazlalığı okurlarınızı da bizi de rahatsız ediyor. Ve fakat sorunun çözümü konusunda bir türlü somut bir adım atamadık. Canlı yayın takibinde yanlış yazım olabilir, bir haberi yayına verdiğimiz anda acele ederiz, hata olabilir fakat bunların kontrolünün yapılmaması, yanlışın bütün gün durması ciddi bir imaj sorunu oluşturuyor. Bu tür hataları hepimiz yapıyoruz. Şimdilik daha fazla dikkat demekten öteye gidemiyoruz.

GAZETE SAYFALARINA NE OLDU?

Haber 7’nin en çok ilgi gören yerlerinden biri gazete birinci sayfalarıydı. Ancak o alanda yaptığımız bazı değişiklikler sonrası sayfada hatalar oluştu. Bazı gazeteler büyük, bazıları küçük görünüyor. Düşük çözünürlüklü ekranlarda sayfanın tamamını görmek için en alttaki kaydırma çubuğuna gitmemiz gerekiyor ki birçok kişi o çubuğa nasıl ulaşacağını bilmiyor. İşleyen bir sistemi değiştirirken en azından eskisinden iyi olması gerekmez mi? Hadi olmadı en azından eskisi gibi olsa nasıl olur? Bu konudaki gelen okur uyarılarını ilgili birimlere aktardığımız halde henüz bir düzelme olmadığı bize konuyu soran okurlarıma bildireyim.

İŞTE 22-28 ŞUBAT HAFTASININ EN ÇOK OKUNAN 10 HABERİ:

F.Bahçe'den Avrupa'ya hüzünlü veda 145,465

A.Madrid, Galatasaray'ı 90'da vurdu! 113,254

Erdoğan'a İspanya'da ayakkabılı saldırı anı VİDEO 110,223

Peygamber kabrine ayaklarını uzatınca 103,465

 Ak Parti'nin yaptırdığı son ankette oylar 87,346

TSK'dan da 'Adi Başbakan' açıklaması 85,010

Bursa, Kadıköy'de 2-0'dan maçı çevirdi 79,402

Yeni ankette AK Parti'nin oy oranı 69,225

Güiza klibi Facebook'ta rekora gidiyor 65,926

'Diyanet maaş zamlarında adil olunsun' 65,899

İhsan AYDIN - Haber 7
Okur Temsilcisi
ihsan.aydin@haber7.com